Poslanicima stigao zakon na raspravu iz 2015. godine

U Sarajevu je počela hitna sjednica na kojoj bi poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebali razmatrati izmjene i dopune Zakona o strancima, kao i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, oba po hitnoj procedure, ukoliko za taj prijedlog bude bilo većinske podrške.

Bosna i Hercegovina 28.08.2023 | 14:22
Poslanicima stigao zakon na raspravu iz 2015. godine

Predlagač oba zakona je Savjet ministara BiH i oba nose oznaku E.I. što znači da se ovim zakonima potvrđuje usklađenost sa regulativom Evropske unije u oblasti migracija i tržišta vina.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini koju su predložili poslanici SDP-a BiH.

Rezolucijom Predstavnički dom osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama i uznemiravanja žena i apeluje na nadležne pravosudne organe, da preduzmu hitne mjere u vezi s procesuiranjem delikata vezanih za nasilje nad ženama.

Tokom diskusije o hitnoj procedure, poslanik SDS-a Mladen Bosić je rekao da taj zahtjev nije opravdan, te da je potrebno da se svi poslanici uključe u kreiranje zakonskih rješenja.

“Hitna procedura za ovako obimne zakone na nekin način je uvreda za Parlament i poslanike koji sjede ovdje, jer nam nije dozvoljeno da ulažemo amandmane. Ljudi treba ovdje da dignu ruku za zakon iza koga treba kasnije da stoje.

Pozivati se na to da je ovo evropski zakon nije dovoljno. Nismo imali dovoljno vremena da se pripremimo za diskusiju I to je u najmanju ruku nekorektno. Kada sam na zvaničnom sajtu Parlamenta tražio ove izmjene zakona o strancima vidio sam da su od novembra 2015. godine kada su Borjana Krišto i Ognjen Tadić potpisnici tog zakona", kazao je Bosić i dodao:

"To znači da je ovaj zakon već bio dogovoren 2015. godine. Mislio sam da je greška, ali i u dokumentaciji za sjednicu su potpisani Krišto i Tadić. Od 2015. godine ovaj zakon stoji u ladicama i vi tražite od nas da po hitnoj proceduri usvojimo isti taj zakon kako bi se za BiH otvorio put ka Evropskoj uniji."

"Nikakav put se neće otvoriti bilo da ga usvojimo u hitnoj ili redovnoj proceduri. Samim tim što je potpisnik zakona iz 2015. sadašnja predsjedavajuće Borjana Krišto govori o tome koliko se čitao sadržaj zakona i o čemu se ovdje radi”, zaključio je Bosić

Poslanik PDP-a Branislav Borenović takođe je naglasio da je protiv hitnog postupka za predložene zakone.

“Jedan zakon je trebao ići prije svih zakona. To nije moj stav, nego stav i Narodne skupštine Republike Srpske. To govorim zbog nas četrnaest koji smo izabrani u Srpskoj. Ja ću ponoviti da je samo jedan zakon dobio oznaku hitnosti usvajanja u Parlamentu, a to je Zakon o Ustavnom sudu BiH. To je trebao biti prvi zakon, a tek onda zakoni koji su usvojeni na prethodnoj sjednici I ovi koji su danas na dnevnom redu", kazao je Borenović.

"Pored odlaska stranih sudija, prioritet treba da bude i zatvaranje OHR-a. Predstavnici Srpske ne treba da razgovaraju o prioritetima EU dok se navedeno ne riješi. Ja vidim da nema tih zakona i zato nema potrebe da se hitno raspravlja o zakonima o stranicma i tržištu vina. To je naša obaveza, bar nas koji dolazimo iz Republike Srpske”, zaključio je Borenović.

I on istakao da je nevjerovatno to što je Zakon o strancima iz 2015 godine, te upitao da li se moglo sačekati još jedan vikend, ako se već čekalo osam godina, da se prvo ispune obaveze prema Narodnoj skupštini Republike Srpske.  

(BN) Foto:BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

re

28.08.2023 15:22

Strancima su dati naši prirodni resursi, primer, koncesiono otetog rudnika Stanari, je li zakon predviđao da se strancima mogu besplatno davati naši rudnici da na njima za sebe grade termoelektrane i izvoz struju u Evropu.

ODGOVORITE
Name

điđi miđi

28.08.2023 17:10

Zakon iz 2015. se mora pod hitno rešiti do 2025.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

28.08.2023 17:26

Pošto BiH živi još u devedesetim to znači da je zakon futuristički...

ODGOVORITE