Деминери једно, директор друго: Ко је у праву?

Сукоб унутар Републичке управе цивилне заштите Републике Српске. Деминери нису на терену, па им је плата умањена и до 50 одсто. Немају ни колективни уговор о раду. С друге стране, руководство Цивилне заштите је категорично - ниједном раднику у РУЦЗ није ускраћено ниједно право. Шта се дешава у овој владиној институцији?

Република Српска 27.08.2023 | 18:10
Деминери једно, директор друго: Ко је у праву?

Колективни уговор, смањена плата, посао без терена. Руководство Цивилне заштите стало је на жуљ деминерима. Умјесто да буду у минским пољима, деминери тврде да су на посао прво ишли у зграду управе у Трну код Бањалуке, а затим у Угљевику гдје су сад ангажовани на сузбијању афричке куге свиња.  

“Сваки дан када нисмо у минском пољу немамо теренски додатак од 33 марке, плус ако сте на ноћењу то је до 60.50 КМ по дану. Па, срачунајте кад 15 дана не радите колико је то све”, рекао је Стеван Перишић, предсједник Синдиката Цивилне заштите и деминера.

Прозвани Милан Новитовић, в. д. директора Цивилне заштите, у телефонском разговору за БН ТВ  каже да су деминери распоређени на своје радне задатке и да им ниједно право није ускраћено.

“Деминерски посао је сезонски, не ради се у новембру, децембру, јануару и фебруару. Ниједан од тих деминера није дошао и рекао, ми смо сједјели код куће четири мјесеца и добили смо плате, хвала послодавцу, хвала, Влади, директору”, одговара Новитовић.

На питање каква су примања деминера Новитовић каже:

“Равна примањима директора РУЦЗ, неки чак имају и већа примања.”

Док Новитовић тврди да иза свега стоји политиканство првог човјека Синдиката Цивилне заштите, деминери не одустају – 59 од 80 радника потписало је петицију коју су упутили на адресе свих надлежних институција у Српској.

“Неки су погрешно  протумачили, у страху су велике очи па су погрешно протумачили ову петицију, то нисмо ми криви, ми ћемо по сваку цијену настојати да дођемо до ових адреса, већ од сутрашњег дана од првог радног дана да видимо  шта су прави узроци, јер ми још објашњења немамо за ово”, рекао је Перишић.

Новитовић одговара:
 
“Када вам петицију потпише радник који се налази на годишњем одмору и на мору 500 км далеко то говори о самој петицији. Друго, сама петиција је радницима представљена другачије, као молба Влади. Ја то овдје нисам видио да пише молба Влади.”

Деминери, иако нису хтјели пред камере, тврде да се осјећају бескорисно док море њива зјапи неочишћено од убојитих направа.

-Све се ради по закону - категоричан је  први човјек Цивилне заштите и додаје:

“Милан Новитовић неће робијати због њихових хирова. Милан Новитовић има свој став и знање које ће показати како РУЦЗ треба да функционише”.

Да не функционише баш најсјајније показује и овај раскол на релацији директор – радници и синдикат. А шта ће рећи сам политички врх Српске на овај сукоб знаће се чим добију петицију, која у понедјељак стиже на њихов сто.

(БН) Фото: Синиша Пашалић//РИНГИЕР/Архива

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

27.08.2023 18:31

НОВИТОВИЦ НЕКА САМО ЈЕДАН ДАН ОДЕ ДА ЦИСТИ МИНСКО ПОЉЕ И НЕМОРА ВИСЕ НИСТА РАДИТИ.СВАКИ ДЕМИНЕР КАД КРЕНЕ НА ПОСАО НЕЗНА ДА ЛИ ЦЕ СЕ ВРАТИТИ КУЦИ ЦИРАВ ИЛИ БЕЗ ДИЈЕЛА ТИЈЕЛА,СРАМОТНО ЈЕ КОМЕНТАРИСАТИ РАД ДЕМИНЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

27.08.2023 21:55

Битно је да је он себи купио хеликоптер и за њега дао скоро пола милиона марака. Да не причам о објекту у Трну у чију куповину се итекако уградио

Name

Денић

27.08.2023 18:35

Шта ја могу док смо ми били ...било је, питајте мог Кеца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЗзз

28.08.2023 05:32

Денићу, ударас ли опет онај свој стамбиљ - факсимил као љекар изнад поптиса на документе које потписујес, или си одавно у пензији, па си га бацио?

Name

Политика

27.08.2023 18:40

Политичари не раде годинама и примају плату 100 посто и ако ке њихова плата већа од радника бар пет пута. Далеко ако догурали и сад треба опет цутати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.08.2023 19:33

Деминери требају имати већу плату од предсједника државе, јер обављају јако опасан и захтјеван посао. Колике плате имају парламентарци, а буквално ништа не раде годинама??? Директор Новитовић се жали да има мању плату од деминера. Нека иде у минско поље умјесто фотеље. Деминерима подршка!

Name

Четири мјесеца

27.08.2023 20:44

Чуј нису радили четири мјесеца, а примали плаћу. Гдје то има? Ко им није онезбједио посао? Директоре, зашто ти радници нису радили четири мјесеца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

27.08.2023 21:16

Да има државе робија би ти до краја живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФИКСАТОР

27.08.2023 21:38

Ако су дошла времена да ти спасаваш Републику Српску по било ком питању онда се ми морамо запитати гдје се налазимо. Знамо ми тебе и шта ти можеш урадити, односно колики је твој ЦУГ...... Али доста више, сад је кадар у име ДНС до јуче УС, а од зиме питај бога за кога. Баш смо у проблему као друштво.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

27.08.2023 21:48

Бас бих волио да овај "господин" разјасни засто му је цудно да радник на годисњем одмору потписе петицију? На одмору (који се мора зарадити) радник одмара од посла, а не од свог радницког статуса или својих права. Бас ме занима цему је замислио да слузи та опаска о одмору и боравку на мору?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

27.08.2023 22:01

Само луд човјек може бити деминер.Не би то радио ни за 10000 марака.Дајте им колко год траже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

27.08.2023 23:45

Колико је мени познато Новитовицу ни сколство током године не ради исто толико, па де ти види са властодрсцима па и њима то укините, по истом принципу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

28.08.2023 08:09

Имао си не тако давно лисице на рукама али не ради деминера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зец

29.08.2023 12:13

Скидам капу свим деминерима.

ОДГОВОРИТЕ