Demineri jedno, direktor drugo: Ko je u pravu?

Sukob unutar Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Demineri nisu na terenu, pa im je plata umanjena i do 50 odsto. Nemaju ni kolektivni ugovor o radu. S druge strane, rukovodstvo Civilne zaštite je kategorično - nijednom radniku u RUCZ nije uskraćeno nijedno pravo. Šta se dešava u ovoj vladinoj instituciji?

Republika Srpska 27.08.2023 | 18:10
Demineri jedno, direktor drugo: Ko je u pravu?

Kolektivni ugovor, smanjena plata, posao bez terena. Rukovodstvo Civilne zaštite stalo je na žulj deminerima. Umjesto da budu u minskim poljima, demineri tvrde da su na posao prvo išli u zgradu uprave u Trnu kod Banjaluke, a zatim u Ugljeviku gdje su sad angažovani na suzbijanju afričke kuge svinja.  

“Svaki dan kada nismo u minskom polju nemamo terenski dodatak od 33 marke, plus ako ste na noćenju to je do 60.50 KM po danu. Pa, sračunajte kad 15 dana ne radite koliko je to sve”, rekao je Stevan Perišić, predsjednik Sindikata Civilne zaštite i deminera.

Prozvani Milan Novitović, v. d. direktora Civilne zaštite, u telefonskom razgovoru za BN TV  kaže da su demineri raspoređeni na svoje radne zadatke i da im nijedno pravo nije uskraćeno.

“Deminerski posao je sezonski, ne radi se u novembru, decembru, januaru i februaru. Nijedan od tih deminera nije došao i rekao, mi smo sjedjeli kod kuće četiri mjeseca i dobili smo plate, hvala poslodavcu, hvala, Vladi, direktoru”, odgovara Novitović.

Na pitanje kakva su primanja deminera Novitović kaže:

“Ravna primanjima direktora RUCZ, neki čak imaju i veća primanja.”

Dok Novitović tvrdi da iza svega stoji politikanstvo prvog čovjeka Sindikata Civilne zaštite, demineri ne odustaju – 59 od 80 radnika potpisalo je peticiju koju su uputili na adrese svih nadležnih institucija u Srpskoj.

“Neki su pogrešno  protumačili, u strahu su velike oči pa su pogrešno protumačili ovu peticiju, to nismo mi krivi, mi ćemo po svaku cijenu nastojati da dođemo do ovih adresa, već od sutrašnjeg dana od prvog radnog dana da vidimo  šta su pravi uzroci, jer mi još objašnjenja nemamo za ovo”, rekao je Perišić.

Novitović odgovara:
 
“Kada vam peticiju potpiše radnik koji se nalazi na godišnjem odmoru i na moru 500 km daleko to govori o samoj peticiji. Drugo, sama peticija je radnicima predstavljena drugačije, kao molba Vladi. Ja to ovdje nisam vidio da piše molba Vladi.”

Demineri, iako nisu htjeli pred kamere, tvrde da se osjećaju beskorisno dok more njiva zjapi neočišćeno od ubojitih naprava.

-Sve se radi po zakonu - kategoričan je  prvi čovjek Civilne zaštite i dodaje:

“Milan Novitović neće robijati zbog njihovih hirova. Milan Novitović ima svoj stav i znanje koje će pokazati kako RUCZ treba da funkcioniše”.

Da ne funkcioniše baš najsjajnije pokazuje i ovaj raskol na relaciji direktor – radnici i sindikat. A šta će reći sam politički vrh Srpske na ovaj sukob znaće se čim dobiju peticiju, koja u ponedjeljak stiže na njihov sto.

(BN) Foto: Siniša Pašalić//RINGIER/Arhiva

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

27.08.2023 18:31

NOVITOVIC NEKA SAMO JEDAN DAN ODE DA CISTI MINSKO POLJE I NEMORA VISE NISTA RADITI.SVAKI DEMINER KAD KRENE NA POSAO NEZNA DA LI CE SE VRATITI KUCI CIRAV ILI BEZ DIJELA TIJELA,SRAMOTNO JE KOMENTARISATI RAD DEMINERA.

ODGOVORITE
Name

Aa

27.08.2023 21:55

Bitno je da je on sebi kupio helikopter i za njega dao skoro pola miliona maraka. Da ne pričam o objektu u Trnu u čiju kupovinu se itekako ugradio

Name

Denić

27.08.2023 18:35

Šta ja mogu dok smo mi bili ...bilo je, pitajte mog Keca....

ODGOVORITE
Name

ZZzz

28.08.2023 05:32

Deniću, udaras li opet onaj svoj stambilj - faksimil kao ljekar iznad poptisa na dokumente koje potpisujes, ili si odavno u penziji, pa si ga bacio?

Name

Politika

27.08.2023 18:40

Političari ne rade godinama i primaju platu 100 posto i ako ke njihova plata veća od radnika bar pet puta. Daleko ako dogurali i sad treba opet cutati?

ODGOVORITE
Name

Re

27.08.2023 19:33

Demineri trebaju imati veću platu od predsjednika države, jer obavljaju jako opasan i zahtjevan posao. Kolike plate imaju parlamentarci, a bukvalno ništa ne rade godinama??? Direktor Novitović se žali da ima manju platu od deminera. Neka ide u minsko polje umjesto fotelje. Deminerima podrška!

Name

Četiri mjeseca

27.08.2023 20:44

Čuj nisu radili četiri mjeseca, a primali plaću. Gdje to ima? Ko im nije onezbjedio posao? Direktore, zašto ti radnici nisu radili četiri mjeseca?

ODGOVORITE
Name

Stanko

27.08.2023 21:16

Da ima države robija bi ti do kraja života.

ODGOVORITE
Name

FIKSATOR

27.08.2023 21:38

Ako su došla vremena da ti spasavaš Republiku Srpsku po bilo kom pitanju onda se mi moramo zapitati gdje se nalazimo. Znamo mi tebe i šta ti možeš uraditi, odnosno koliki je tvoj CUG...... Ali dosta više, sad je kadar u ime DNS do juče US, a od zime pitaj boga za koga. Baš smo u problemu kao društvo.....

ODGOVORITE
Name

Poletarac

27.08.2023 21:48

Bas bih volio da ovaj "gospodin" razjasni zasto mu je cudno da radnik na godisnjem odmoru potpise peticiju? Na odmoru (koji se mora zaraditi) radnik odmara od posla, a ne od svog radnickog statusa ili svojih prava. Bas me zanima cemu je zamislio da sluzi ta opaska o odmoru i boravku na moru?

ODGOVORITE
Name

Iskreno

27.08.2023 22:01

Samo lud čovjek može biti deminer.Ne bi to radio ni za 10000 maraka.Dajte im kolko god traže

ODGOVORITE
Name

Idealno

27.08.2023 23:45

Koliko je meni poznato Novitovicu ni skolstvo tokom godine ne radi isto toliko, pa de ti vidi sa vlastodrscima pa i njima to ukinite, po istom principu...

ODGOVORITE
Name

Lazar

28.08.2023 08:09

Imao si ne tako davno lisice na rukama ali ne radi deminera

ODGOVORITE
Name

Zec

29.08.2023 12:13

Skidam kapu svim deminerima.

ODGOVORITE