Парламент доноси резолуцију: Савјет министара да заштити жене од насилника?!

Занимљива ће бити расправа о тексту резолуције у Представничком дому Парламента БиХ када се зна да у Савјету министара, од кога се тражи да донесе мјере застите у вези насиља над женама  се налази министар из Републике Српске кога је бивша супруга оптужила за тешко насиље у породици, свједочећи пред истражном комисијом Представничког дома бившег сазива Парламента БиХ о стању у правосуђу.

Република Српска 27.08.2023 | 13:21
Парламент доноси резолуцију: Савјет министара да заштити жене од насилника?!

На хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у понедељак ће се наћи приједлог резолуције о спречавању свих облика насиља над женама и узнемиравања жена у Босни и Херцеговини.

Ову резолуцију предлажу посланици СДП БиХ.

– Представнички дом ПС БиХ оштро осуђује сваки облик насиља над женама и узнемиравања жена и апелује на надлежне правосудне органе  да предузму хитне мјере у вези са процесуирањем деликата везаних за насиље над женама – стоји на почетку текста приједлога резолуције.

До приједлога ове резолуције дошло је након злочина у Градачцу, када је Нермин Сулејмановић прво брутално претукао, а потом и убио невјенчану супругу Незиму, преносећи све то уживо на друштвеним мрежама.

У резолуцији се каже да Представнички дом ПС БиХ тражи од Савјета министара БиХ и других надлежних органа да, у складу са својим надлежностима, приступе изради докумената везаних за дефинисање свеобухватног оквира политика и мјера за заштиту и помоћ свим жртвама насиља над женама, узнемиравања жена и насиља у породици на начин да се у потпуности имплементирају одредбе Конвенције Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Такође, од Савјета министара и других надлежних органа да покрену кампању на јачања свијести о спречавању насиља над женама и узнемиравања жена у БиХ.

– Препоручује се органима надлежних нивоа власти да приступе измјенама кривичног законодавства и фемицид дефинишу као посебно кривично дјело, имајући у виду да је фемицид најекстремнија манифестација насиља усмјереног према женама на основу њиховог родног идентитета, родних улога и неједнаких односа моћи унутар друштвеног контекста. Убијања жена од стране мушкараца мотивисано је мржњом према женама, презиром, као и осјећањем власништва и надмоћи – наводи се у тексту приједлога резолуције, коју преноси Српскаинфо.

Занимљива ће бити расправа о тексту резолуције у Представничком дому Парламента БиХ када се зна да у Савјету министара, од кога се тражи да донесе мјере застите у вези насиља над женама се налази министар из Републике Српске кога је<стронг> бивша супруга оптужила за тешко насиље у породици, свједочећи пред истражном комисијом Представничког дома бившег сазива Парламента БиХ о стању у правосуђу.

Међутим, то му није сметало да буде минустар и да на прошлој сједници буде изабран и за замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ из српског народа.

(БН) Фото: Представнички дом 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Брдар

27.08.2023 14:06

Треба да Судије Кривицно одговарају за своја не дијела. Код нас Судија мозе ослободити било кога кривице и неце сносити никакве санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Брдара из Добоја

28.08.2023 08:39

Супер свака част!!!,од ових судија тижилаца и њихових Корумпираних радњи Народ је постао Талац а још ни један није кривично одговарао Овдје је ко Бише плати,,Све сама Мафија у судовима тужилаштву,Умрежени као Пауци.Добој,,Теслић Бања Лука, а ништа боље није ни у Осталим Општинама.

Name

Пањик

27.08.2023 14:08

Гдје су били 30година

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ко стити мускарца

27.08.2023 14:24

Кад би зене престале да злоупетребљавају закон и резолуције то би било сјајно. Данас мускарац нема никаква права осим права да плаца алиментацију а дјете мозе да видја сваких 15 дана, данас свака зена се позива на насиље иако га нема ни у мрвицама...у овим слуцајевима колико су угрозена права дјеце не треба коментарусати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немозе

27.08.2023 14:26

То би био пренос надлезности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

27.08.2023 14:40

Јел се ту подразумујева и застита зена које раде за медијске куце. Оне само раде свој посао а Додик им пријети. А пријетити се не смије, кривицно дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И.Сарајево

27.08.2023 14:42

Има и зена насилника !

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

27.08.2023 15:21

Ста це са Косарцом??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам Ја

28.08.2023 11:53

Са кошарцем у Затвор па у КОШАРУ за СМЕЋЕ.

Name

Ре

27.08.2023 15:36

Није насиље само физичко насиље и нису жртве само жене, жртве су поред жена и дјеца и мушкарци! Да је среће да се по питању насиља мало дубље уђе у проблем вјероватно би се свашта видјело!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

27.08.2023 16:01

А ста це Клосарац??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@@@

27.08.2023 17:05

ЗЕНЕ СТАЛНО ТРАЗЕ ПРАВО ЗНАЈУ ЛИ ДА ИМАЈУ ОБАВЕЗЕ КАД СПОЗНАЈУ СТА СУ ИМ ОБАВЕЗЕ МАЊЕ ЦЕ БИТИ ТАКОЗВАНОГ НАСИЉА А СТА ЈЕ СА НАСИЉЕМ НАД МУСКАРЦИМА КОМЕ ОНИ ДА СЕ ОБРАТЕ КАД СЕ НАД ЊИМА ИЗВРСИ НАСИЉЕ ИМА ГА КАО И НАД ЗЕНАМА ОД СРАМОТЕ НЕ МОГУ НИКОМ НИ ИСПРИЦАТИ

Name

Трпе сви

27.08.2023 17:08

Мушкарца насилника треба пријавити чим крене вербално злостављање коме присуствују и дјеца. Затим се осили па то прелази и на женину фамилију.Жено, кћерко, мајко упамет се узми.. Живот је један, живот ти родитељи дали да живиш а не да те малтретира неко ко те није заслужан без обзира на дјецу.. И њих ћеш тако заштити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

27.08.2023 17:22

Ста ви то писете, код нас нема насиља, поготово нема насиља према зенама, код нас теце мед и млијеко

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.08.2023 17:56

Донеси те Ви резолуцију о заштити од насиља од Вас. Осиромашили Нас. Друштвена , радничка предузећа, по Додиковом закону све покрала Власт СНСД. СИРОМАХ ЈЕ ЗБОГ 1 М ДРВА ИШАО НА СУД. А ВИ ВРШИТЕ НАСИЉЕ И НЕ ДОПУШТАТЕ СЛОБОДУ ГОВОРА ИСТИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСАРЦА ПИТАЈТЕ

27.08.2023 18:09

ДА ЛИ КЛИСАРЦ ЗНА НА ТО ПИТАЊЕ ДА ОДГОВОРИ КАКО СЕ ТУЦЕ ДЈЕТЕ И ЗЕНА ..ФУЈЈЈ КЛОСАР СНСДОВАЦ ПУСИКУРАН..НЕМА ТУ ЦИВЈЕКА ТО ЈЕ СИТНА ГЊИДА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

28.08.2023 20:03

Клошарац је био гљивар па министар а Врховац конобар и поштар па директор ИРБ. Ово је земља чуда.