Parlament donosi rezoluciju: Savjet ministara da zaštiti žene od nasilnika?!

Zanimljiva će biti rasprava o tekstu rezolucije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kada se zna da u Savjetu ministara, od koga se traži da donese mjere zastite u vezi nasilja nad ženama  se nalazi ministar iz Republike Srpske koga je bivša supruga optužila za teško nasilje u porodici, svjedočeći pred istražnom komisijom Predstavničkog doma bivšeg saziva Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu.

Republika Srpska 27.08.2023 | 13:21
Parlament donosi rezoluciju: Savjet ministara da zaštiti žene od nasilnika?!

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ponedeljak će se naći prijedlog rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini.

Ovu rezoluciju predlažu poslanici SDP BiH.

– Predstavnički dom PS BiH oštro osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama i uznemiravanja žena i apeluje na nadležne pravosudne organe  da preduzmu hitne mjere u vezi sa procesuiranjem delikata vezanih za nasilje nad ženama – stoji na početku teksta prijedloga rezolucije.

Do prijedloga ove rezolucije došlo je nakon zločina u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović prvo brutalno pretukao, a potom i ubio nevjenčanu suprugu Nezimu, prenoseći sve to uživo na društvenim mrežama.

U rezoluciji se kaže da Predstavnički dom PS BiH traži od Savjeta ministara BiH i drugih nadležnih organa da, u skladu sa svojim nadležnostima, pristupe izradi dokumenata vezanih za definisanje sveobuhvatnog okvira politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama, uznemiravanja žena i nasilja u porodici na način da se u potpunosti implementiraju odredbe Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Takođe, od Savjeta ministara i drugih nadležnih organa da pokrenu kampanju na jačanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH.

– Preporučuje se organima nadležnih nivoa vlasti da pristupe izmjenama krivičnog zakonodavstva i femicid definišu kao posebno krivično djelo, imajući u vidu da je femicid najekstremnija manifestacija nasilja usmjerenog prema ženama na osnovu njihovog rodnog identiteta, rodnih uloga i nejednakih odnosa moći unutar društvenog konteksta. Ubijanja žena od strane muškaraca motivisano je mržnjom prema ženama, prezirom, kao i osjećanjem vlasništva i nadmoći – navodi se u tekstu prijedloga rezolucije, koju prenosi Srpskainfo.

Zanimljiva će biti rasprava o tekstu rezolucije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kada se zna da u Savjetu ministara, od koga se traži da donese mjere zastite u vezi nasilja nad ženama se nalazi ministar iz Republike Srpske koga je bivša supruga optužila za teško nasilje u porodici, svjedočeći pred istražnom komisijom Predstavničkog doma bivšeg saziva Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu.

Međutim, to mu nije smetalo da bude minustar i da na prošloj sjednici bude izabran i za zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH iz srpskog naroda.

(BN) Foto: Predstavnički dom 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Brdar

27.08.2023 14:06

Treba da Sudije Krivicno odgovaraju za svoja ne dijela. Kod nas Sudija moze osloboditi bilo koga krivice i nece snositi nikakve sankcije.

ODGOVORITE
Name

Za Brdara iz Doboja

28.08.2023 08:39

Super svaka čast!!!,od ovih sudija tižilaca i njihovih Korumpiranih radnji Narod je postao Talac a još ni jedan nije krivično odgovarao Ovdje je ko Biše plati,,Sve sama Mafija u sudovima tužilaštvu,Umreženi kao Pauci.Doboj,,Teslić Banja Luka, a ništa bolje nije ni u Ostalim Opštinama.

Name

Panjik

27.08.2023 14:08

Gdje su bili 30godina

ODGOVORITE
Name

A ko stiti muskarca

27.08.2023 14:24

Kad bi zene prestale da zloupetrebljavaju zakon i rezolucije to bi bilo sjajno. Danas muskarac nema nikakva prava osim prava da placa alimentaciju a djete moze da vidja svakih 15 dana, danas svaka zena se poziva na nasilje iako ga nema ni u mrvicama...u ovim slucajevima koliko su ugrozena prava djece ne treba komentarusati

ODGOVORITE
Name

Nemoze

27.08.2023 14:26

To bi bio prenos nadleznosti

ODGOVORITE
Name

Borko

27.08.2023 14:40

Jel se tu podrazumujeva i zastita zena koje rade za medijske kuce. One samo rade svoj posao a Dodik im prijeti. A prijetiti se ne smije, krivicno djelo.

ODGOVORITE
Name

I.Sarajevo

27.08.2023 14:42

Ima i zena nasilnika !

ODGOVORITE
Name

neznam

27.08.2023 15:21

Sta ce sa Kosarcom??

ODGOVORITE
Name

Znam Ja

28.08.2023 11:53

Sa košarcem u Zatvor pa u KOŠARU za SMEĆE.

Name

Re

27.08.2023 15:36

Nije nasilje samo fizičko nasilje i nisu žrtve samo žene, žrtve su pored žena i djeca i muškarci! Da je sreće da se po pitanju nasilja malo dublje uđe u problem vjerovatno bi se svašta vidjelo!

ODGOVORITE
Name

Pale

27.08.2023 16:01

A sta ce Klosarac??????

ODGOVORITE
Name

@@@@@

27.08.2023 17:05

ZENE STALNO TRAZE PRAVO ZNAJU LI DA IMAJU OBAVEZE KAD SPOZNAJU STA SU IM OBAVEZE MANJE CE BITI TAKOZVANOG NASILJA A STA JE SA NASILJEM NAD MUSKARCIMA KOME ONI DA SE OBRATE KAD SE NAD NJIMA IZVRSI NASILJE IMA GA KAO I NAD ZENAMA OD SRAMOTE NE MOGU NIKOM NI ISPRICATI

Name

Trpe svi

27.08.2023 17:08

Muškarca nasilnika treba prijaviti čim krene verbalno zlostavljanje kome prisustvuju i djeca. Zatim se osili pa to prelazi i na ženinu familiju.Ženo, kćerko, majko upamet se uzmi.. Život je jedan, život ti roditelji dali da živiš a ne da te maltretira neko ko te nije zaslužan bez obzira na djecu.. I njih ćeš tako zaštiti

ODGOVORITE
Name

Mo

27.08.2023 17:22

Sta vi to pisete, kod nas nema nasilja, pogotovo nema nasilja prema zenama, kod nas tece med i mlijeko

ODGOVORITE
Name

+

27.08.2023 17:56

Donesi te Vi rezoluciju o zaštiti od nasilja od Vas. Osiromašili Nas. Društvena , radnička preduzeća, po Dodikovom zakonu sve pokrala Vlast SNSD. SIROMAH JE ZBOG 1 M DRVA IŠAO NA SUD. A VI VRŠITE NASILJE I NE DOPUŠTATE SLOBODU GOVORA ISTINE.

ODGOVORITE
Name

KOSARCA PITAJTE

27.08.2023 18:09

DA LI KLISARC ZNA NA TO PITANJE DA ODGOVORI KAKO SE TUCE DJETE I ZENA ..FUJJJ KLOSAR SNSDOVAC PUSIKURAN..NEMA TU CIVJEKA TO JE SITNA GNJIDA..

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

28.08.2023 20:03

Klošarac je bio gljivar pa ministar a Vrhovac konobar i poštar pa direktor IRB. Ovo je zemlja čuda.