Парламент БиХ о спречавању насиља над женама

На сутрашњој хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ наћи ће се и Приједлог резолуције о спречавању свих облика насиља над женама и узнемиравања жена у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 27.08.2023 | 12:02
Парламент БиХ о спречавању насиља над женама

Предлагачи резолуције су посланици Јасмин Имамовић, Саша Магазиновић, Ермина Салкичевић-Диздаревић, Рејхана Дервишевић и Албин Муслић.

"Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ оштро осуђује сваки облик насиља над женама и узнемиравања жена и апелује на надлежне правосудне органе да предузму хитне мјере у вези са процесуирањем деликата везаних за насиље над женама", наведено је на почетку.

Предлагачи траже да Представнички дом ПС БиХ затражи од Савјета министара БиХ и других надлежних органа да у складу са својим надлежностима приступе изради докумената везаних за дефинисање свеобухватног оквира политика и мјера за заштиту и помоћ свим жртвама насиља над женама, узнемиравања жена и насиља у породици на начин да се у потпуности имплементирају одредбе Конвенције Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

У Приједлогу резолуције се тражи од Савјета министара и других надлежних органа да покрену кампању на јачања свијести о спречавању насиља над женама и узнемиравања жена у БиХ.

Надлежним органима се препоручује и да приступе измјенама кривичног законодавства и фемицид дефинирају као посебно кривично дјело имајући у виду да је фемицид најекстремнија манифестација насиља усмјереног према женама на основу њиховог родног идентитета, родних улога и неједнаких односа моћи унутар друштвеног контекста односно убијање жена које врше мушкарци, мотивисано мржњом према женама, презиром као и осјећањем власништва И надмоћи.

(Клиx.ба) Фото: ПСБиХ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Најубојитије орузје

27.08.2023 16:25

Када након изласка израела из египта, околни народи се упласисе како да свладају бозли народ прибегли су најубојитијем орузју, прилезницама, на исти нацин нови светски поредак користи зене кроз моду за омамљивање мускараца кроза визуелни грех, како би им уцинили зло, то је наум сатане који зели да упропасти све људе

ОДГОВОРИТЕ