Parlament BiH o sprečavanju nasilja nad ženama

Na sutrašnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći će se i Prijedlog rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 27.08.2023 | 12:02
Parlament BiH o sprečavanju nasilja nad ženama

Predlagači rezolucije su poslanici Jasmin Imamović, Saša Magazinović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević i Albin Muslić.

"Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH oštro osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama i uznemiravanja žena i apeluje na nadležne pravosudne organe da preduzmu hitne mjere u vezi sa procesuiranjem delikata vezanih za nasilje nad ženama", navedeno je na početku.

Predlagači traže da Predstavnički dom PS BiH zatraži od Savjeta ministara BiH i drugih nadležnih organa da u skladu sa svojim nadležnostima pristupe izradi dokumenata vezanih za definisanje sveobuhvatnog okvira politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama, uznemiravanja žena i nasilja u porodici na način da se u potpunosti implementiraju odredbe Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

U Prijedlogu rezolucije se traži od Savjeta ministara i drugih nadležnih organa da pokrenu kampanju na jačanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH.

Nadležnim organima se preporučuje i da pristupe izmjenama krivičnog zakonodavstva i femicid definiraju kao posebno krivično djelo imajući u vidu da je femicid najekstremnija manifestacija nasilja usmjerenog prema ženama na osnovu njihovog rodnog identiteta, rodnih uloga i nejednakih odnosa moći unutar društvenog konteksta odnosno ubijanje žena koje vrše muškarci, motivisano mržnjom prema ženama, prezirom kao i osjećanjem vlasništva I nadmoći.

(Klix.ba) Foto: PSBiH

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Najubojitije oruzje

27.08.2023 16:25

Kada nakon izlaska izraela iz egipta, okolni narodi se uplasise kako da svladaju bozli narod pribegli su najubojitijem oruzju, prileznicama, na isti nacin novi svetski poredak koristi zene kroz modu za omamljivanje muskaraca kroza vizuelni greh, kako bi im ucinili zlo, to je naum satane koji zeli da upropasti sve ljude

ODGOVORITE