Стара и нова градска власт доприњели проблему

Поводом текуће сједнице Скупштине града Бања Лука и беспотребне полемике у медијима о тачки дневног реда која се тиче проблема кина "Козаре" грађани овог насеља овим путем, а ради објективног информисања јавности, желе указати на сљедеће.

Република Српска 26.08.2023 | 20:22
Стара и нова градска власт доприњели проблему

Наводи се у саопштењу Заједнице етажних власника стамбене зграде Алеје Светог Саве у Бањалуци, додајући да су Заједнице етажних власника овог насеља су упутиле предсједнику Скупштине града и градоначелнику допис са молбом да се усвоји предложена тачка дневног реда која се односи на замјену парцела јер је то, како кажу, у интересу грађана.

"У прилогу Вам достављамо допис од 18.08.2023. године.

Разлози овоме се налазе у томе да ови грађани од самог настанка проблема предлажу да се на овој локацији старог кина "Козаре" изгради примјерена јавна зелена површина-парк са одговарајућим садржајима културе и евентуално спомен обиљежјем у помен страдањима која су била на овом локалитету.

Исту иницијативу је дао и Савјет Мјесне заједнице "Центар 1" који се у неколико наврата обраћао граду са подршком приједлозима грађана да се овдје изгради парк", стоји у допису.

Међутим у јавност се, како кажу, излази са беспотребним међусобним оптужбама актера.

"Ради објективности указујемо на неспорне чињенице:

- 2018. године је усвојен Регулациони план централног дијела подручја града, у мандату тадашњег градоначелника г. Игора Радојичића, и тим   планом је у његовој изради било предвиђено да ће се јавним конкурсом изабрати најбоље идејно рјешење за објекат на овом локалитету, дакле   није био предвиђен никакав небодер,

- 16.06.2020. године Одјељење за просторно уређење без конкурса доноси локацијске услове бр. 03-364-1164/20 којим се одобравају УТ услови за градњу 13.спратног небодера иако то није било предвиђено регулационим планом, дакле и ово је урађено у мандату претходног градоначелника,

- 08.02.2022. године Одјељење за просторно уређење доноси грађевинску дозволу, у мандату садашњег градоначелника,

- 21.03.2022. године Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије и министарка Сребренка Голић потврђују грађевинску дозволу, 

- 13.07.2022. године Уставни суд РС поништава регулациони план из 2018. као незаконит и неуставан,

- 15.03.2023. године Окружни суд Бања Лука поништава рјешење Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије од 21.03.2022.   године као незаконито

- 16.05.2023. године Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије коначно поништава грађевинску дозволу од 08.02.2022.  године а тиме и локацијске услове од 16.06.2020. године", стоји у саопштењу.

Како кажу, овај проблем је настао доношењем незаконитог регулационог плана и локацијских услова у мандату једног градоначелника, проблем је даље продубљен у мандату другог градоначелника доношењем грађевинских дозволе, министарство тј. републичка власт није кориговала незакониту дозволу све док Уставни суд Репулике Српске и Окружни суд Бања Лука нису све ове акте ставили ван снаге.  

"Овом проблему су допринијели и стара и нова градска власт као и републичка власт и потпуно је несврсисходно ово у медијима додатно проблематизовати са ускостраначким мотивима", нагласили су.

"Сада обје стране, и позиција и опозиција, имају прилику да уваже грађане и коригују оно што су раније починиле на штету тих грађана. Обје стране имају шансу да све ово коригују усвајањем тачке која се тиче замјене парцела.

Надамо се да ће се тако и десити и да ће се актери суздржати од нерационалног инаћења. Овдје додајемо да је и Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове дала сагласност за ову замјену", додаје се у саопштењу.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Град

27.08.2023 08:59

Није градонацелник царобни стапиц, да на сваки клик ста коме падне на памет испуни, хиљаде дуса ,хиљаде идеја, коце реално доста је за БЛ урадио за 3 г, пуно висе него претходници

ОДГОВОРИТЕ