Stara i nova gradska vlast doprinjeli problemu

Povodom tekuće sjednice Skupštine grada Banja Luka i bespotrebne polemike u medijima o tački dnevnog reda koja se tiče problema kina "Kozare" građani ovog naselja ovim putem, a radi objektivnog informisanja javnosti, žele ukazati na sljedeće.

Republika Srpska 26.08.2023 | 20:22
Stara i nova gradska vlast doprinjeli problemu

Navodi se u saopštenju Zajednice etažnih vlasnika stambene zgrade Aleje Svetog Save u Banjaluci, dodajući da su Zajednice etažnih vlasnika ovog naselja su uputile predsjedniku Skupštine grada i gradonačelniku dopis sa molbom da se usvoji predložena tačka dnevnog reda koja se odnosi na zamjenu parcela jer je to, kako kažu, u interesu građana.

"U prilogu Vam dostavljamo dopis od 18.08.2023. godine.

Razlozi ovome se nalaze u tome da ovi građani od samog nastanka problema predlažu da se na ovoj lokaciji starog kina "Kozare" izgradi primjerena javna zelena površina-park sa odgovarajućim sadržajima kulture i eventualno spomen obilježjem u pomen stradanjima koja su bila na ovom lokalitetu.

Istu inicijativu je dao i Savjet Mjesne zajednice "Centar 1" koji se u nekoliko navrata obraćao gradu sa podrškom prijedlozima građana da se ovdje izgradi park", stoji u dopisu.

Međutim u javnost se, kako kažu, izlazi sa bespotrebnim međusobnim optužbama aktera.

"Radi objektivnosti ukazujemo na nesporne činjenice:

- 2018. godine je usvojen Regulacioni plan centralnog dijela područja grada, u mandatu tadašnjeg gradonačelnika g. Igora Radojičića, i tim   planom je u njegovoj izradi bilo predviđeno da će se javnim konkursom izabrati najbolje idejno rješenje za objekat na ovom lokalitetu, dakle   nije bio predviđen nikakav neboder,

- 16.06.2020. godine Odjeljenje za prostorno uređenje bez konkursa donosi lokacijske uslove br. 03-364-1164/20 kojim se odobravaju UT uslovi za gradnju 13.spratnog nebodera iako to nije bilo predviđeno regulacionim planom, dakle i ovo je urađeno u mandatu prethodnog gradonačelnika,

- 08.02.2022. godine Odjeljenje za prostorno uređenje donosi građevinsku dozvolu, u mandatu sadašnjeg gradonačelnika,

- 21.03.2022. godine Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije i ministarka Srebrenka Golić potvrđuju građevinsku dozvolu, 

- 13.07.2022. godine Ustavni sud RS poništava regulacioni plan iz 2018. kao nezakonit i neustavan,

- 15.03.2023. godine Okružni sud Banja Luka poništava rješenje Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije od 21.03.2022.   godine kao nezakonito

- 16.05.2023. godine Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije konačno poništava građevinsku dozvolu od 08.02.2022.  godine a time i lokacijske uslove od 16.06.2020. godine", stoji u saopštenju.

Kako kažu, ovaj problem je nastao donošenjem nezakonitog regulacionog plana i lokacijskih uslova u mandatu jednog gradonačelnika, problem je dalje produbljen u mandatu drugog gradonačelnika donošenjem građevinskih dozvole, ministarstvo tj. republička vlast nije korigovala nezakonitu dozvolu sve dok Ustavni sud Repulike Srpske i Okružni sud Banja Luka nisu sve ove akte stavili van snage.  

"Ovom problemu su doprinijeli i stara i nova gradska vlast kao i republička vlast i potpuno je nesvrsishodno ovo u medijima dodatno problematizovati sa uskostranačkim motivima", naglasili su.

"Sada obje strane, i pozicija i opozicija, imaju priliku da uvaže građane i koriguju ono što su ranije počinile na štetu tih građana. Obje strane imaju šansu da sve ovo koriguju usvajanjem tačke koja se tiče zamjene parcela.

Nadamo se da će se tako i desiti i da će se akteri suzdržati od neracionalnog inaćenja. Ovdje dodajemo da je i Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove dala saglasnost za ovu zamjenu", dodaje se u saopštenju.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Grad

27.08.2023 08:59

Nije gradonacelnik carobni stapic, da na svaki klik sta kome padne na pamet ispuni, hiljade dusa ,hiljade ideja, koce realno dosta je za BL uradio za 3 g, puno vise nego prethodnici

ODGOVORITE