На снази Закон о криминализацији јавне ријечи у Српској

Представници јавног живота, новинари, али и сви грађани у Републици Српској од данас морају да пазе шта говоре или пишу. Званично је на снази законско рјешење по коме је клевета кривично дјело.

Република Српска 26.08.2023 | 20:23
На снази Закон о криминализацији јавне ријечи у Српској

“Пиши као што говориш, а читај као што је написано.”, позната Вукова реченица могла би се преформулисати у: “Пази шта говориш, а још више шта пишеш.”, јер се 26. августа 2023. године Република Српска званично вратила 20. година уназад.

Утјерали су страх у кости, каже комуниколог Младен Бубоњић.

“Медијска заједница ће другачије да размишља о свему, представници невладиних организација ће да другачије да размишљају о свему. Моја претпоставка је да ће, можда изабрати неког жртвеног јарца, да ће према њему примјенити те одредбе закона и да ће, можда на тај начин другима показати шта их може слиједити.”, сматра он.

Ово законско рјешење доводи у питање новинарски посао, упозорава Љиљана Смиљанић, секретар Клуба новинара Бањалука.

И није само клевета кривично дјело, већ и изношење личних и породичних прилика. Међутим, то није довољно објашњено каже она и додаје:

“Тако да може да значи да новинари који буду извјешавали о томе како политичари запошљавају своју дјецу у институцијама гдје су руководиоци или своје супружнике или другу родбину заправо износе личне и породичне прилике и у опасности су да због тога буду изложени кривичном прогону.

Као што знамо, таква информација је од јавног интереса и грађани би то требали да знају. Такође је уведено дјело да се не могу објављивати списи без пристанка лица на које се тај спис односи, што такође може да доведе у питање новинарски посао.”

У питање се доводе и објаве на друштвеним мрежама. Сви грађани који јавно критикују друштвене појаве или потезе представника јавног живота, такође могу да дођу у опасност од кривичног прогона.

За већину анкетираних грађана у градовима Добоју, Приједору и Бијељини ово законско рјешење је забрињавајуће.

Законом су таргетирани сви они који желе да укаже на неке негативне појаве у овом друштву, као што је корупција, сматра народни посланик Мирјана Орашанин.

“Ово је још један у низу очајничких потеза ове власти која жели да на овај начин спријечи слободу говора и тиме спријечи борбу за бољу будућност и борбу против корупције. Јер како ћемо моћи да се изборимо са корупцијом ако нећемо моћи указати на њу?”, изјавила је Орашанин.

Почињемо да личимо на Сјеверну Кореју и друге тоталитарне режиме у којима се криминализује нешто што не одговара владајућој елити, наводи посланик у Представничком дому БиХ  Бранислав Бореновић.

“Али ја сам убијеђен да ће нас бити довољно чврстих и снажних који неће одустајати у намјери да о лоповлуку, о корупцији, о аномалијама у друштву, о режиму причамо потпуно отворено, јер Републици Спској треба слобода. Треба свјетло, а не мрак!”, каже Бореновић.

А док се свјетло не упали остаје кривични прогон због изговорене или написане ријечи.

“Код нас у просјеку кривични поступци трају око 5 година. За то вријеме вама је нарушен углед могуће је да су вам и нека друга права оспорена у зависности од тога да ли ће Тужилаштво тражити од Суда да изрекне неке мјере забране, јер је у питању кривично дјело.

Ви на крају докажете своју невисност, да нисте никога оклеветали, али ви сте већ претрпјели штету. Дакле то је највећи проблем које ово законско рјешење доноси и за новинаре и за грађане.”, закључила је Љиљана Смиљанић, секретар Клуба новинара Бањалука.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ветеран 92

26.08.2023 20:33

Закључајте коментаре, нема више ни сврхе било шта коментарисати, ето им поље широко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 91

27.08.2023 01:33

Не закључавај ништа. Овом напаженом народу је доста и позиције и опозиције! Црвена Беретка у рату није била ваша, ни позиције ни опозиције. Сви сте исти!

Name

ре

27.08.2023 01:34

А доста су и клеветали.

Name

Петар петровић

26.08.2023 22:17

Ускоро ћете добити да објавите дјела радника министарства пољепривреде републике српске који рекетира све пољепривреднике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ није ни свјестан

26.08.2023 22:26

Какав је закон донесен. Ево вам примјер лице А поднесе приједлог (кривицну пријаву) за кривицно гоњење против лица Б по основу измјена КЗРС. Лице Б је то објавило информацији путем друстврних мреза нпр из Србије. Окрузно ксвно тузиластво у РС, води истрагу и позива лице Б да додје из Србије и дз да изјаву. Лице Б не зели да додје. Иде потјерница и захтјев за изруцење. Ако је подигнута оптузница, иде потјерница и притвор. Није битно гдје се пријављени лице налази, мозе у било којој земљи. Захтјев са изруцење и потјерница иду преко интерпола и ето га лице које изврси објаву из било које земље це имати проблем због истраге у РС. Нисте ни свјесни ста сте усвојили. Бог нека вам је свима на помоци, ипак какав год народ био у РС није ово заслузио, ово је не само правно изививлиавсње на народу вец и такво понозење српског народа које је незабиљезено у његовој историји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

26.08.2023 22:33

ИМА ОВАЈ НАРОД ВЕЦИ СТРАХ КАКО ЦЕ ОВЕ ЗИМЕ ПРЕХРАНИТИ ПОРОДИЦУ И ОБЕЗБЈЕДИТИ ОГРЕВ,НЕГО СТА ЦЕ ГОВОРИТИ ИЛИ ПИСАТИ,ПА БИЦЕ ИХ ПУНО КОЈИ ЦЕ ПИЗЕЛЕТИ ДА ОДУ У ЗАТВОР,РАМО БАР МОГУ ЗИМУ ПРЕЗИВИТИ.СВИ СЕ БАКЦУ О ТОМЕ ДА ЛИ ЦЕ НЕКО НЕКОГ ОКЛЕВЕТАТИ,А СИТУАЦИЈА У РЕОУБЛИЦИ СРОСКОЈ НИЈЕ БИЛА ТЕЗА ОД ОСНИВАЊА,А У ИВОМ КРАЈУ ИД ДРУГИГ СВЈЕТСКОГ РАТА.ПОПЛАВЕ,ОЛУЈЕ,САДА СВИЊСКА КУГА И СУСА СУ УНИСТИЛЕ СЕЉАКЕ 90 ПОСТО.ДОК СУ СЕЉАЦИ,А МНОГИ И ЗАПИСЛЕНИ ИЗ ГРАДА СИЈАЛИ БАСЦЕ ЗА СЕБЕ,И ВИСАК ЗА ПРОДАЈУ,САДА СУ ИСТИ ИСТАЛИ БЕЗ ХРАНЕ И ОРИНУДЈЕНИ СУ ИЦИ НА ПИЈАЦУ И ТРЗНЕ ЦЕНТРЕ,ПОД УСЛОВОМ ДА ИМАЈУ НЕКА ДОДАТНА ПРИМАЊА,А ВЕЦИНИ ЈЕ ПОЉОПЕИВРЕДА БИЛА ЈЕДИНО ЗАНИМАЊЕ.О ПОВЕЦАЊУ ПЕНЗИЈА НИКО И НЕ ГОВОРИ,БОРЦИ НА УВИЦИ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ,И ВЛАСТ УМЈЕСТО ДА ТРАЗИ РЈЕСЕЊЕ ЗА СОАС НАРОДА,ОНИ ТРАЗЕ ЗАКОН ДА МОГУ РАДИТИ СТА ХОЦЕ А НАРОД ДА ЦУТИ.НА КРАЈУ УЗДАЈМО СЕ У БОГА,ЊЕГОВА ЈЕ ПОСЉЕДНА И НАЈЈАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клевета

26.08.2023 22:50

“Бозе драги, нико на цијелом дуњалуку, нема бољих и успјешнијих владара од наших у РС”!(Сматра ли се овај коментар клеветом)?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

27.08.2023 10:00

Иронија, сатира, сарказам, све ти је то данас клевета, а ти како год хоћеш ! Овај закон је добар за ученике, не треба им више лектира ! Заниљиво, да на све ово имамо "Кочићев збор" ! Сам враг зна куда, иде овај народ !

Name

Ким

26.08.2023 23:12

Зивјели моји пуни дзепови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црвена Беретка

27.08.2023 01:27

"Представници јавног живота, новинари, али и сви грађани у Републици Српској од данас морају да пазе шта говоре или пишу". Слажем се. Без да упетљате и све грађане! Сви ви пишете, не пишу грађани, они се боре са сопсвтеном муком. Посебно они грађани који ратоваше за све вас. Ако оду ови са власти и ако дођете ви, нама опет исто. Ма, сви сте исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик 😂

27.08.2023 02:33

Гласали сте добили сте 🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.08.2023 06:55

Усути народе РС .Крај слободе говора

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

27.08.2023 06:56

Па свим ће се сада лажни предсједник свађали,кога ће кривити за пропаст Републике. Ко су сада издајници и Бакировци.Шта је сада госн Шмит за њега. Доћи ће се и теби главе главати

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.08.2023 06:59

Угусена слобода говора за србски народ а додик трази подрску народа пред зградом суда БиХ.Да видимо ко је располозен за ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

27.08.2023 07:24

Псссст...тисина...мрак...сивило...неимастина...расељеност...туга...добродосли у насу Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воx попули

27.08.2023 08:31

Од данас народе ћути и трпи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пројект 33

27.08.2023 08:39

То је само пробни пројекат. Ако успије, одмах ће се имплементирати и у Њемацкој, тј. Бриселу. Посматрам већ годинама паралеле између начина владавине у РС тј. БиХ и имплементације тога на западу. Без зезања….

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

27.08.2023 09:39

Прочитајте „Дигитал Сервицес Ацт“ Европске Уније, па да видите шта је тоталитаризам и фашизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

27.08.2023 09:41

Ма нису интересантни,не интересују они виŝе никог,поједине политичаре не треба помињати уопŝте као да не постоје,игнорисати само

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

27.08.2023 10:03

Против сам било којег закона који спутава јавну ријеч и истину као што сам против изношења лажи и неистина о некоме а зарад личне јавне политичке промоције или промоције одредјене политичке странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.08.2023 11:25

Комунизам се вратио у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

28.08.2023 07:04

Драги новинари, престаните писати о Додику и преносити његове изјаве. Игнорисите га потпуно, као да не постоји.

ОДГОВОРИТЕ