Na snazi Zakon o kriminalizaciji javne riječi u Srpskoj

Predstavnici javnog života, novinari, ali i svi građani u Republici Srpskoj od danas moraju da paze šta govore ili pišu. Zvanično je na snazi zakonsko rješenje po kome je kleveta krivično djelo.

Republika Srpska 26.08.2023 | 20:23
Na snazi Zakon o kriminalizaciji javne riječi u Srpskoj

“Piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano.”, poznata Vukova rečenica mogla bi se preformulisati u: “Pazi šta govoriš, a još više šta pišeš.”, jer se 26. avgusta 2023. godine Republika Srpska zvanično vratila 20. godina unazad.

Utjerali su strah u kosti, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

“Medijska zajednica će drugačije da razmišlja o svemu, predstavnici nevladinih organizacija će da drugačije da razmišljaju o svemu. Moja pretpostavka je da će, možda izabrati nekog žrtvenog jarca, da će prema njemu primjeniti te odredbe zakona i da će, možda na taj način drugima pokazati šta ih može slijediti.”, smatra on.

Ovo zakonsko rješenje dovodi u pitanje novinarski posao, upozorava Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka.

I nije samo kleveta krivično djelo, već i iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Međutim, to nije dovoljno objašnjeno kaže ona i dodaje:

“Tako da može da znači da novinari koji budu izvješavali o tome kako političari zapošljavaju svoju djecu u institucijama gdje su rukovodioci ili svoje supružnike ili drugu rodbinu zapravo iznose lične i porodične prilike i u opasnosti su da zbog toga budu izloženi krivičnom progonu.

Kao što znamo, takva informacija je od javnog interesa i građani bi to trebali da znaju. Takođe je uvedeno djelo da se ne mogu objavljivati spisi bez pristanka lica na koje se taj spis odnosi, što takođe može da dovede u pitanje novinarski posao.”

U pitanje se dovode i objave na društvenim mrežama. Svi građani koji javno kritikuju društvene pojave ili poteze predstavnika javnog života, takođe mogu da dođu u opasnost od krivičnog progona.

Za većinu anketiranih građana u gradovima Doboju, Prijedoru i Bijeljini ovo zakonsko rješenje je zabrinjavajuće.

Zakonom su targetirani svi oni koji žele da ukaže na neke negativne pojave u ovom društvu, kao što je korupcija, smatra narodni poslanik Mirjana Orašanin.

“Ovo je još jedan u nizu očajničkih poteza ove vlasti koja želi da na ovaj način spriječi slobodu govora i time spriječi borbu za bolju budućnost i borbu protiv korupcije. Jer kako ćemo moći da se izborimo sa korupcijom ako nećemo moći ukazati na nju?”, izjavila je Orašanin.

Počinjemo da ličimo na Sjevernu Koreju i druge totalitarne režime u kojima se kriminalizuje nešto što ne odgovara vladajućoj eliti, navodi poslanik u Predstavničkom domu BiH  Branislav Borenović.

“Ali ja sam ubijeđen da će nas biti dovoljno čvrstih i snažnih koji neće odustajati u namjeri da o lopovluku, o korupciji, o anomalijama u društvu, o režimu pričamo potpuno otvoreno, jer Republici Spskoj treba sloboda. Treba svjetlo, a ne mrak!”, kaže Borenović.

A dok se svjetlo ne upali ostaje krivični progon zbog izgovorene ili napisane riječi.

“Kod nas u prosjeku krivični postupci traju oko 5 godina. Za to vrijeme vama je narušen ugled moguće je da su vam i neka druga prava osporena u zavisnosti od toga da li će Tužilaštvo tražiti od Suda da izrekne neke mjere zabrane, jer je u pitanju krivično djelo.

Vi na kraju dokažete svoju nevisnost, da niste nikoga oklevetali, ali vi ste već pretrpjeli štetu. Dakle to je najveći problem koje ovo zakonsko rješenje donosi i za novinare i za građane.”, zaključila je Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Veteran 92

26.08.2023 20:33

Zaključajte komentare, nema više ni svrhe bilo šta komentarisati, eto im polje široko.

ODGOVORITE
Name

Veteran 91

27.08.2023 01:33

Ne zaključavaj ništa. Ovom napaženom narodu je dosta i pozicije i opozicije! Crvena Beretka u ratu nije bila vaša, ni pozicije ni opozicije. Svi ste isti!

Name

re

27.08.2023 01:34

A dosta su i klevetali.

Name

Petar petrović

26.08.2023 22:17

Uskoro ćete dobiti da objavite djela radnika ministarstva poljeprivrede republike srpske koji reketira sve poljeprivrednike

ODGOVORITE
Name

Narod nije ni svjestan

26.08.2023 22:26

Kakav je zakon donesen. Evo vam primjer lice A podnese prijedlog (krivicnu prijavu) za krivicno gonjenje protiv lica B po osnovu izmjena KZRS. Lice B je to objavilo informaciji putem drustvrnih mreza npr iz Srbije. Okruzno ksvno tuzilastvo u RS, vodi istragu i poziva lice B da dodje iz Srbije i dz da izjavu. Lice B ne zeli da dodje. Ide potjernica i zahtjev za izrucenje. Ako je podignuta optuznica, ide potjernica i pritvor. Nije bitno gdje se prijavljeni lice nalazi, moze u bilo kojoj zemlji. Zahtjev sa izrucenje i potjernica idu preko interpola i eto ga lice koje izvrsi objavu iz bilo koje zemlje ce imati problem zbog istrage u RS. Niste ni svjesni sta ste usvojili. Bog neka vam je svima na pomoci, ipak kakav god narod bio u RS nije ovo zasluzio, ovo je ne samo pravno izivivliavsnje na narodu vec i takvo ponozenje srpskog naroda koje je nezabiljezeno u njegovoj istoriji.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

26.08.2023 22:33

IMA OVAJ NAROD VECI STRAH KAKO CE OVE ZIME PREHRANITI PORODICU I OBEZBJEDITI OGREV,NEGO STA CE GOVORITI ILI PISATI,PA BICE IH PUNO KOJI CE PIZELETI DA ODU U ZATVOR,RAMO BAR MOGU ZIMU PREZIVITI.SVI SE BAKCU O TOME DA LI CE NEKO NEKOG OKLEVETATI,A SITUACIJA U REOUBLICI SROSKOJ NIJE BILA TEZA OD OSNIVANJA,A U IVOM KRAJU ID DRUGIG SVJETSKOG RATA.POPLAVE,OLUJE,SADA SVINJSKA KUGA I SUSA SU UNISTILE SELJAKE 90 POSTO.DOK SU SELJACI,A MNOGI I ZAPISLENI IZ GRADA SIJALI BASCE ZA SEBE,I VISAK ZA PRODAJU,SADA SU ISTI ISTALI BEZ HRANE I ORINUDJENI SU ICI NA PIJACU I TRZNE CENTRE,POD USLOVOM DA IMAJU NEKA DODATNA PRIMANJA,A VECINI JE POLJOPEIVREDA BILA JEDINO ZANIMANJE.O POVECANJU PENZIJA NIKO I NE GOVORI,BORCI NA UVICI EGZISTENCIJE,I VLAST UMJESTO DA TRAZI RJESENJE ZA SOAS NARODA,ONI TRAZE ZAKON DA MOGU RADITI STA HOCE A NAROD DA CUTI.NA KRAJU UZDAJMO SE U BOGA,NJEGOVA JE POSLJEDNA I NAJJACA.

ODGOVORITE
Name

Kleveta

26.08.2023 22:50

“Boze dragi, niko na cijelom dunjaluku, nema boljih i uspješnijih vladara od naših u RS”!(Smatra li se ovaj komentar klevetom)?

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

27.08.2023 10:00

Ironija, satira, sarkazam, sve ti je to danas kleveta, a ti kako god hoćeš ! Ovaj zakon je dobar za učenike, ne treba im više lektira ! Zaniljivo, da na sve ovo imamo "Kočićev zbor" ! Sam vrag zna kuda, ide ovaj narod !

Name

Kim

26.08.2023 23:12

Zivjeli moji puni dzepovi!

ODGOVORITE
Name

Crvena Beretka

27.08.2023 01:27

"Predstavnici javnog života, novinari, ali i svi građani u Republici Srpskoj od danas moraju da paze šta govore ili pišu". Slažem se. Bez da upetljate i sve građane! Svi vi pišete, ne pišu građani, oni se bore sa sopsvtenom mukom. Posebno oni građani koji ratovaše za sve vas. Ako odu ovi sa vlasti i ako dođete vi, nama opet isto. Ma, svi ste isti.

ODGOVORITE
Name

Dodik 😂

27.08.2023 02:33

Glasali ste dobili ste 🤣🤣🤣

ODGOVORITE
Name

borac

27.08.2023 06:55

Usuti narode RS .Kraj slobode govora

ODGOVORITE
Name

GRUJO

27.08.2023 06:56

Pa svim će se sada lažni predsjednik svađali,koga će kriviti za propast Republike. Ko su sada izdajnici i Bakirovci.Šta je sada gosn Šmit za njega. Doći će se i tebi glave glavati

ODGOVORITE
Name

borac

27.08.2023 06:59

Ugusena sloboda govora za srbski narod a dodik trazi podrsku naroda pred zgradom suda BiH.Da vidimo ko je raspolozen za ovo.

ODGOVORITE
Name

Raso

27.08.2023 07:24

Psssst...tisina...mrak...sivilo...neimastina...raseljenost...tuga...dobrodosli u nasu Republiku Srpsku

ODGOVORITE
Name

Vox populi

27.08.2023 08:31

Od danas narode ćuti i trpi!

ODGOVORITE
Name

Projekt 33

27.08.2023 08:39

To je samo probni projekat. Ako uspije, odmah će se implementirati i u Njemackoj, tj. Briselu. Posmatram već godinama paralele između načina vladavine u RS tj. BiH i implementacije toga na zapadu. Bez zezanja….

ODGOVORITE
Name

MG

27.08.2023 09:39

Pročitajte „Digital Services Act“ Evropske Unije, pa da vidite šta je totalitarizam i fašizam.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

27.08.2023 09:41

Ma nisu interesantni,ne interesuju oni viŝe nikog,pojedine političare ne treba pominjati uopŝte kao da ne postoje,ignorisati samo

ODGOVORITE
Name

Lija

27.08.2023 10:03

Protiv sam bilo kojeg zakona koji sputava javnu riječ i istinu kao što sam protiv iznošenja laži i neistina o nekome a zarad lične javne političke promocije ili promocije odredjene političke stranke.

ODGOVORITE
Name

borac

27.08.2023 11:25

Komunizam se vratio u RS.

ODGOVORITE
Name

X

28.08.2023 07:04

Dragi novinari, prestanite pisati o Dodiku i prenositi njegove izjave. Ignorisite ga potpuno, kao da ne postoji.

ODGOVORITE