Школе још траже наставнике: Ко ће држати часове?

Нова школска година у Српској креће за који дан, а многе школе су још у потрази за наставним кадром.

Република Српска 26.08.2023 | 10:41
Школе још траже наставнике: Ко ће држати часове?

Тренутно је активан велики број огласа за посао, и основних и средњих школа, које траже наставнике за рад на одређено, а најчешће до краја августа идуће године.

У основним школама недостају наставници буквално за све предмете, али просвјетарима се нажалост ријетко нуди пуна норма часова. Траже се наставници који би преузели по неколико часова из одређеног предмета, па у понуди су чак и по два часа.

С обзиром да су огласи тек објављени, разговор за посао кандидати могу да очекују тек 6. или 7. септембра, када школа већ почне.

Предсједник Актива директора средњих школа Бањалука, Мирослав Попржен, појашњава за Српскаинфо да се школе сваке године нађу у овој ситуацији због разних процедура које морају испоштовати, али и да је овај пут примјетно већи број школа у том проблему.

– Немогуће је било раније завршити тај посао, јер постоје тачне процедуре. Прво се на нивоу Актива договарају технолошки вишкови, а потом иде размјена информација и са другим Активима гдје да се смјесте радници који су технолошки вишак. Било је и доста недоумица ове године, нпр. да ли ће остајати рубне школе са једним или два ученика – прецизира он за наш портал.

И поред свега, увјерава, школе ће по плану кренути са наставом 1. септембра, а ђаци ће имати све часове.

– Ми имамо законске могућности да примимо људе на два мјесеца, док не буде завршена конкурсна процедура – каже Попржен.

Признаје ипак да би могло бити проблема с проналаском просвјетних радника који ће пристати да држе само два или четири часа.

– У сваком случају, ако се нико не јави на конкурс, онда се наставнику школе могу хонорарно дати ти часови – закључио је он.

(Српскаинфо.цом/фото: Агенције) 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Истина

26.08.2023 10:57

Праве будале од народа,оно што зараде морају потрошит за гориво а од чега ће живјети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Истина

26.08.2023 13:29

Плаћено им је (засад) гориво, али немају више амортизацију плаћену, тј. поправке плаћају сами

Name

Борац

26.08.2023 14:34

Тразе се просветни радници,који могу наци гласаце.

Name

Одговор

26.08.2023 20:29

Пошто будућим наставницима не нуде ништа конкретно, онда директори нека сами држе часове!

Name

ре

26.08.2023 11:05

Они тако намерно разбијају часове нпр. математику и физику разбијају на два дела да буде по 4 или 6 а не 8 или 12 да се нико не би јавио само да би се постојећи запослени кадрови у школи ангажовали на прковременим хонорарним часовима. А исто тако има случајева где постојећи редовно запослени наставник у школи запошљава своје дијете са купљеном дипломом у Брчком, а школа има толико часова да их покдривају два постојећа запослена наставника, а онда мајка дјетета које убацује у своју школу иде у другу школу где нема везу да га заполи где допуњује норму коју иначе има у матичној школи само да бу у својој школи запослила дијете коме је купила диплому. То све треба поизбацивати из школе, такве ретардуше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

26.08.2023 11:22

Јефтиније је дјецу школовати у иностранству него у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2023 11:30

У Њемацкој је скола бесплатна.

Name

Истина

26.08.2023 11:42

Петар то се слажем.Чак код наши комшија у Хрватској,сваки град даје стипендије и добивају сви који редовно уписују годину,ако је у дому та стипендија му може бити за стан и храну а имају безброј могућности да раде по пар сати или викендом,добра им је сатница и није опорwзовано,тако да фактички могу издржавати сами себе.Имам тамо рођаке и знам да је то тачно.

Name

ре

26.08.2023 12:18

Шта чекаш?Кад је то било јефтино?

Name

За Ре,

26.08.2023 13:10

Па и код нас је за добре ђаке и студенте, и сви добри студенти имају стипендију. Или општинску, или владину гдје је само просјек оцјена битан, или др Милан Јелић.... Поједине фирме стипендирају, па појединци лично, тако да ко хоће да учи и на државном факултету је и не кошта родитеље много.

Name

Хамбург

26.08.2023 11:31

Па сви смо у Њемацкој. Ово доле није довољно писмено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

26.08.2023 11:32

Па нико зар није за све потребна ЦРВЕНА КЊИЗИЦА ...КО МАРИ ЗА СКОЛОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превоз

26.08.2023 12:28

Превоз исплацују како хоце.Добијес пресуду на суду и нико не одговара за неправилно исплацивањае.За сваку годину морас да тузис да би наплатио.То само код нас има .Зато су нам директори наставници физицког.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАСНИК РЕСТОРАНА

26.08.2023 12:39

Како це бити наставника и педагога кад сви са Сарајевско-романијске регије аплцирају за посао у Катону Сарајево. За дупло вецу плату, не мозе им се ниста пребацивати због тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгољуб

26.08.2023 12:40

Драго ми је да су ми дјеца већ завршила школу у периоду док је било старијих просвјетних кадрова који су за “просвјетаре” школовани у доба СФРЈ- ова сада је туга и зао ми је младих родитеља који су принуђени да своју дјецу “школују” у овом накарадном систему и друштву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

26.08.2023 12:55

Тих је највише уписивани и завршавало. Разреда и Наставници. Отишли у Свијет. Сада хоћете, за малу плату, способног и чуј на одређено вријеме. А Политичари има бијели хљеб и послије мандата. ОТПРЕМНИНА 28.ООО КМ. И ДАН У ПЕНЗИЈИ БИЛА И ПОНОВО СЕ АКТИВИРА. А МЛАДИ ДА ЧЕКАО НА ОДРЕЂЕНО ВРИЈЕМЕ. УНИШТИЛА ЈЕ ОВА ВЛАСТ СНСД СВЕ У РС. И ОПУСТОШИЛА. ТРЕБАМО СПОСОБНЕ И ИСКРЕНЕ ВОЂЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

26.08.2023 13:00

Ре Драгољуб. Ти млади родитељи нису ових година ишли на гласање. И да се ствара здраво нормално друштво. Само је било. Снажи се. А то је У СНСД ИДИ. Тако је све младима уништено. И школство и здравство, као и сва РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

26.08.2023 14:11

Сама школа образована на овакав нацин прави уценике мање ефикаснима. Требало би да половина наставе буде пракса и да уценицима буде плацен рад. То се зове стимуланс а и рано уцење посла. Сто цовјек кад је младји науци то боље мозак запамти. Ста це једном вариоцу да мора да има цасове историје. Историју ионако пису побједници. И себи и другима. Умјесто физицке наставе нека дјаци иду куци. Нека се одморе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

26.08.2023 15:34

Умјесто редовног школовања у овој црној рупетини дјеци платити приватне часове енглеског језика и програмаирања и има Бог да их види јер ће тако најлакше моћи да оду из рупетине и спасу се.

ОДГОВОРИТЕ