Škole još traže nastavnike: Ko će držati časove?

Nova školska godina u Srpskoj kreće za koji dan, a mnoge škole su još u potrazi za nastavnim kadrom.

Republika Srpska 26.08.2023 | 10:41
Škole još traže nastavnike: Ko će držati časove?

Trenutno je aktivan veliki broj oglasa za posao, i osnovnih i srednjih škola, koje traže nastavnike za rad na određeno, a najčešće do kraja avgusta iduće godine.

U osnovnim školama nedostaju nastavnici bukvalno za sve predmete, ali prosvjetarima se nažalost rijetko nudi puna norma časova. Traže se nastavnici koji bi preuzeli po nekoliko časova iz određenog predmeta, pa u ponudi su čak i po dva časa.

S obzirom da su oglasi tek objavljeni, razgovor za posao kandidati mogu da očekuju tek 6. ili 7. septembra, kada škola već počne.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Banjaluka, Miroslav Popržen, pojašnjava za Srpskainfo da se škole svake godine nađu u ovoj situaciji zbog raznih procedura koje moraju ispoštovati, ali i da je ovaj put primjetno veći broj škola u tom problemu.

– Nemoguće je bilo ranije završiti taj posao, jer postoje tačne procedure. Prvo se na nivou Aktiva dogovaraju tehnološki viškovi, a potom ide razmjena informacija i sa drugim Aktivima gdje da se smjeste radnici koji su tehnološki višak. Bilo je i dosta nedoumica ove godine, npr. da li će ostajati rubne škole sa jednim ili dva učenika – precizira on za naš portal.

I pored svega, uvjerava, škole će po planu krenuti sa nastavom 1. septembra, a đaci će imati sve časove.

– Mi imamo zakonske mogućnosti da primimo ljude na dva mjeseca, dok ne bude završena konkursna procedura – kaže Popržen.

Priznaje ipak da bi moglo biti problema s pronalaskom prosvjetnih radnika koji će pristati da drže samo dva ili četiri časa.

– U svakom slučaju, ako se niko ne javi na konkurs, onda se nastavniku škole mogu honorarno dati ti časovi – zaključio je on.

(Srpskainfo.com/foto: Agencije) 

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Istina

26.08.2023 10:57

Prave budale od naroda,ono što zarade moraju potrošit za gorivo a od čega će živjeti!

ODGOVORITE
Name

RE Istina

26.08.2023 13:29

Plaćeno im je (zasad) gorivo, ali nemaju više amortizaciju plaćenu, tj. popravke plaćaju sami

Name

Borac

26.08.2023 14:34

Traze se prosvetni radnici,koji mogu naci glasace.

Name

Odgovor

26.08.2023 20:29

Pošto budućim nastavnicima ne nude ništa konkretno, onda direktori neka sami drže časove!

Name

re

26.08.2023 11:05

Oni tako namerno razbijaju časove npr. matematiku i fiziku razbijaju na dva dela da bude po 4 ili 6 a ne 8 ili 12 da se niko ne bi javio samo da bi se postojeći zaposleni kadrovi u školi angažovali na prkovremenim honorarnim časovima. A isto tako ima slučajeva gde postojeći redovno zaposleni nastavnik u školi zapošljava svoje dijete sa kupljenom diplomom u Brčkom, a škola ima toliko časova da ih pokdrivaju dva postojeća zaposlena nastavnika, a onda majka djeteta koje ubacuje u svoju školu ide u drugu školu gde nema vezu da ga zapoli gde dopunjuje normu koju inače ima u matičnoj školi samo da bu u svojoj školi zaposlila dijete kome je kupila diplomu. To sve treba poizbacivati iz škole, takve retarduše.

ODGOVORITE
Name

Petar

26.08.2023 11:22

Jeftinije je djecu školovati u inostranstvu nego u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Re

26.08.2023 11:30

U Njemackoj je skola besplatna.

Name

Istina

26.08.2023 11:42

Petar to se slažem.Čak kod naši komšija u Hrvatskoj,svaki grad daje stipendije i dobivaju svi koji redovno upisuju godinu,ako je u domu ta stipendija mu može biti za stan i hranu a imaju bezbroj mogućnosti da rade po par sati ili vikendom,dobra im je satnica i nije oporwzovano,tako da faktički mogu izdržavati sami sebe.Imam tamo rođake i znam da je to tačno.

Name

re

26.08.2023 12:18

Šta čekaš?Kad je to bilo jeftino?

Name

Za Re,

26.08.2023 13:10

Pa i kod nas je za dobre đake i studente, i svi dobri studenti imaju stipendiju. Ili opštinsku, ili vladinu gdje je samo prosjek ocjena bitan, ili dr Milan Jelić.... Pojedine firme stipendiraju, pa pojedinci lično, tako da ko hoće da uči i na državnom fakultetu je i ne košta roditelje mnogo.

Name

Hamburg

26.08.2023 11:31

Pa svi smo u Njemackoj. Ovo dole nije dovoljno pismeno.

ODGOVORITE
Name

Paja

26.08.2023 11:32

Pa niko zar nije za sve potrebna CRVENA KNJIZICA ...KO MARI ZA SKOLOM

ODGOVORITE
Name

Prevoz

26.08.2023 12:28

Prevoz isplacuju kako hoce.Dobijes presudu na sudu i niko ne odgovara za nepravilno isplacivanjae.Za svaku godinu moras da tuzis da bi naplatio.To samo kod nas ima .Zato su nam direktori nastavnici fizickog.

ODGOVORITE
Name

VLASNIK RESTORANA

26.08.2023 12:39

Kako ce biti nastavnika i pedagoga kad svi sa Sarajevsko-romanijske regije aplciraju za posao u Katonu Sarajevo. Za duplo vecu platu, ne moze im se nista prebacivati zbog toga.

ODGOVORITE
Name

Dragoljub

26.08.2023 12:40

Drago mi je da su mi djeca već završila školu u periodu dok je bilo starijih prosvjetnih kadrova koji su za “prosvjetare” školovani u doba SFRJ- ova sada je tuga i zao mi je mladih roditelja koji su prinuđeni da svoju djecu “školuju” u ovom nakaradnom sistemu i društvu!

ODGOVORITE
Name

+

26.08.2023 12:55

Tih je najviše upisivani i završavalo. Razreda i Nastavnici. Otišli u Svijet. Sada hoćete, za malu platu, sposobnog i čuj na određeno vrijeme. A Političari ima bijeli hljeb i poslije mandata. OTPREMNINA 28.OOO KM. I DAN U PENZIJI BILA I PONOVO SE AKTIVIRA. A MLADI DA ČEKAO NA ODREĐENO VRIJEME. UNIŠTILA JE OVA VLAST SNSD SVE U RS. I OPUSTOŠILA. TREBAMO SPOSOBNE I ISKRENE VOĐE.

ODGOVORITE
Name

+

26.08.2023 13:00

Re Dragoljub. Ti mladi roditelji nisu ovih godina išli na glasanje. I da se stvara zdravo normalno društvo. Samo je bilo. Snaži se. A to je U SNSD IDI. Tako je sve mladima uništeno. I školstvo i zdravstvo, kao i sva RS.

ODGOVORITE
Name

Dejvid

26.08.2023 14:11

Sama škola obrazovana na ovakav nacin pravi ucenike manje efikasnima. Trebalo bi da polovina nastave bude praksa i da ucenicima bude placen rad. To se zove stimulans a i rano ucenje posla. Sto covjek kad je mladji nauci to bolje mozak zapamti. Sta ce jednom variocu da mora da ima casove istorije. Istoriju ionako pisu pobjednici. I sebi i drugima. Umjesto fizicke nastave neka djaci idu kuci. Neka se odmore.

ODGOVORITE
Name

Sale

26.08.2023 15:34

Umjesto redovnog školovanja u ovoj crnoj rupetini djeci platiti privatne časove engleskog jezika i programairanja i ima Bog da ih vidi jer će tako najlakše moći da odu iz rupetine i spasu se.

ODGOVORITE