Лидери БРИКС-а поздравили ширење те организације

- Руски председник Владимир Путин честитао је данас новопримљеним чланицама БРИКС-а, уверавајуц́и да ц́е Русија наставити да ради на ширењу утицаја те организације у свету.

Свијет 24.08.2023 | 11:38
Лидери БРИКС-а поздравили ширење те организације
"Желео бих да честитам нашим новим чланицама које ц́е следец́е године радити пуном паром", рекао је Путин, говорец́и путем видео везе на конференцији за новинаре после самита БРИКС-а у Јужној Африци, пренео је ТАСС.
 
Кинески председник Си Ђинпинг оценио је да ће ширење БРИКС-а дати нови подстицај механизму сарадње групе. 
 
Си је рекао на самиту у Јоханесбургу да проширење показује одлучност БРИКС-а да буде јединствен и отворен за сарадњу, пренео је Ројтерс. 
 
Индијски премијер Нарендра Моди рекао је на конференцији за новинаре да ће укључивање нових чланица у БРИКС додатно ојачати организацију и дати јој нови замах.
 
"Индија је одувек веровала да ц́е примање нових чланица додатно ојачати БРИКС као организацију и да ц́е нашим заједничким напорима дати нови подстицај", рекао је Моди.
 
Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је данас да интересовање нових земаља да се придруже организацији БРИКС показује колико је релевантна тежња те групе за стварање новог светског економског поретка. 
 
"Остац́емо отворени за нове кандидате", рекао је Лула на конференцији за новинаре у Јоханесбургу у Јужној Африци, пренео је Ројтерс.
 
Током самита у Јужној Африци, група БРИКС одобрила је и резолуцију да се у будуц́ности разматра стварање "нове валуте плац́ања".
 
Аргентина, Египат, Иран, Етиопија, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска  Арабија биће позвани у чланство БРИКС-а, саопштио је данас председник Јужне Африке Сирил Рамафоса. 
 
Он је рекао да ће чланство тих земаља у БРИКС-у почети 1. јануара 2024. године.
 
(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ха, нови "чланови"

24.08.2023 13:12

То нешто као варшавски пакт? Скупина, гомила, диктатура на једном мјесту. Чуди ме само шта демократије раде са њима, неће то дуго опстати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.08.2023 16:32

РС да поднесе захтјев за чланство ако неће ови из Фбих,

ОДГОВОРИТЕ