Lideri BRIKS-a pozdravili širenje te organizacije

- Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas novoprimljenim članicama BRIKS-a, uveravajući da će Rusija nastaviti da radi na širenju uticaja te organizacije u svetu.

Svijet 24.08.2023 | 11:38
Lideri BRIKS-a pozdravili širenje te organizacije
"Želeo bih da čestitam našim novim članicama koje će sledeće godine raditi punom parom", rekao je Putin, govoreći putem video veze na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Južnoj Africi, preneo je TASS.
 
Kineski predsednik Si Đinping ocenio je da će širenje BRIKS-a dati novi podsticaj mehanizmu saradnje grupe. 
 
Si je rekao na samitu u Johanesburgu da proširenje pokazuje odlučnost BRIKS-a da bude jedinstven i otvoren za saradnju, preneo je Rojters. 
 
Indijski premijer Narendra Modi rekao je na konferenciji za novinare da će uključivanje novih članica u BRIKS dodatno ojačati organizaciju i dati joj novi zamah.
 
"Indija je oduvek verovala da će primanje novih članica dodatno ojačati BRIKS kao organizaciju i da će našim zajedničkim naporima dati novi podsticaj", rekao je Modi.
 
Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da interesovanje novih zemalja da se pridruže organizaciji BRIKS pokazuje koliko je relevantna težnja te grupe za stvaranje novog svetskog ekonomskog poretka. 
 
"Ostaćemo otvoreni za nove kandidate", rekao je Lula na konferenciji za novinare u Johanesburgu u Južnoj Africi, preneo je Rojters.
 
Tokom samita u Južnoj Africi, grupa BRIKS odobrila je i rezoluciju da se u budućnosti razmatra stvaranje "nove valute plaćanja".
 
Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska  Arabija biće pozvani u članstvo BRIKS-a, saopštio je danas predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa. 
 
On je rekao da će članstvo tih zemalja u BRIKS-u početi 1. januara 2024. godine.
 
(Tanjug) Foto: Tanjug/AP

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ha, novi "članovi"

24.08.2023 13:12

To nešto kao varšavski pakt? Skupina, gomila, diktatura na jednom mjestu. Čudi me samo šta demokratije rade sa njima, neće to dugo opstati.

ODGOVORITE
Name

Mile

24.08.2023 16:32

RS da podnese zahtjev za članstvo ako neće ovi iz Fbih,

ODGOVORITE