Монструозно убиство Низаме згрозило регион

Убиство Низаме Хећимовић које је уживо на Инстаграму преносио монструм Нермин Сулејмановић згрозило је БиХ и регион.

Босна и Херцеговина 23.08.2023 | 18:40
Монструозно убиство Низаме згрозило регион

Насиље над женама које често завршава убиством, и то најчешће од брачних партнера, деценијама је један од горућих проблема БиХ друштва. Због тога многи сматрају да би рјешење било увођење кривичног дјела фемицид, које би посебно санкционирало злочине на полној основи.

Према Свјетској здравственој организацији, већину случајева фемицида почине партнери или бивши партнери, при чему су прије тога често присутни злостављање, пријетње или застрашивање, сексуално насиље или ситуације у којима жене имају мању моћ или мање средстава од својих партнера.

Према глобалном извјештају о убиствима Канцеларије Уједињених народа за дроге и криминал (УНОДЦ) објављеном 2019. године, које износи податке за 2017. годину, те је године широм свијета с намјером убијено 87.000 жена.

Више од половине њих (50.000) убио је њихов интимни партнер или члан породице.

У већини земаља у кривичном праву фемицид не спада у неку посебну категорију, већ се сврстава у убиство. Само неколико земаља легално признаје фемицид, од којих је већина у Латинској Америци.

Ниједна држава чланица ЕУ није дефинисала фемицид у свом законодавству.

Парламент Велике Британије недавно је одбацио петицију у којој се тражи да се фемицид прогласи злочином, наводећи: “Није јасно шта петиција тражи од британске владе или парламента. Убиство се већ сматра злочином, па нисмо сигурни шта желите постићи стварањем новог прекршаја”.

Према наводима неких стручњака, уврштавањем фемицида у кривични закон признала би се мизогина природа ових злочина, али и добио приступ тачнијим подацима, што на крају може резултовати бољом заштитом жена.

Напримјер, у Мексику не само да је фемицид признат законом већ је 2020. године Конгрес одобрио строжије казне за фемицид – од 45 до 65 година затвора.

Но, ове одредбе и казне нису довеле до виших стопа осуда или смањења ових злочина.

Поставља се питање како снизити стопе фемицида. Влада Перуа се често наводи као позитиван примјер у заштити насиља над женама. Перу има “неколико агенција са специјализованим радним групама за смањење броја фемицида и процесуирање злостављача, укључујући хитне центре за жене, хитну линију за жртве насиља над женама и специјализована полицијска одјељења за превенцију насиља у породици”.

“Према истраживању Универзитета “Бристол Пресссугестес”, друштва морају помно сагледати своја становишта о мужевности и женствености, равноправности полова, породичном насиљу и фемицидима, патријархалној идеологији, традиционалним вриједностима, улози религије у друштву и медијском извјештавању о фемицидима и насиљу над женама”, пише Аваз.

Земље у Латинској Америци усвојиле су законе који криминализују фемицид и гдје се он наводи као посебно дјело у кривичним законима. Ипак, нема назнака смањења броја убистава жена и дјевојака која су повезана с њиховим полом.

(Аваз)  Фото:Фацебоок

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Xx

23.08.2023 20:26

99 посто зене су криве свалерајусе варају музеве остављају дјецу сваста неста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2023 22:13

Вријеме је да кренес од Првог разреда Основне сколе!!!

Name

рибник

24.08.2023 07:28

Кад немаш шта паметно рећи, онда ћутиш. Некад је заиста ћутање злата вриједно.

Name

Прасеци

23.08.2023 23:37

Колико ја видим, једини проблем је сто је овај пут он то преносио узиво. Да није, никога не би било брига! Лицемјерни мој народе…🤮🤬

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

24.08.2023 07:11

Вријеме је да се згрозе политицари, и да несто уцину поводом ових немилих догађаја.

ОДГОВОРИТЕ