Топлотни талас у августу из Марока стигао у Европу

Лето екстрема се наставља. Јул је био најтоплији месец од како се мери температура на планети, а многи параметри указују да ће такав бити и август. На самом крају месеца врелина стигла из северне Африке је све јача у целој Европи.

Свијет 22.08.2023 | 20:21
Топлотни талас у августу из Марока стигао у Европу

Топлотни талас у последњој декади августа последица је израженог поља високог ваздушног притиска и суптропског топлог ваздуха из северне Африке, тачније из области Марока. А управо је у мароканском Агадиру средином месеца оборен рекорд, измерена су 50,4 степена.

Ове седмице неколико националних метеоролошких и хидролошких служби у Европи издало је упозорења на умерену и јаку топлоту. Топли талас сада захвата Француску, Швајцарску, Немачку, Пољску, Хрватску, Италију, Грчку, Мађарску, Аустрију, Литванију и нашу земљу.

Током протеклог викенда температура у деловима јужне Француске достигла је 40 степени, а на југу Шпаније у Севиљи измерена су 43 степена.

Метео Швајцарске издао је упозорења трећег нивоа за већи део земље, са максималним дневним температурама између 33 и 35 степени и високим ноћним температурама.

Топлотни талас у последњој декади августа последица је израженог поља високог ваздушног притиска и суптропског топлог ваздуха из северне Африке, из области Марока. А управо у мароканском Агадиру средином месеца оборен је рекорд, измерена су 50,4 степена.

Светска метеоролошка организација (СМО) наглашава да је неопходно да се прате упозорења националних метеоролошких и хидролошких служби како бисмо остали безбедни.

Екстремни временски догађаји – топлотни таласи и обилне падавине, у последњих неколико деценија су све интензивнији и учесталији. Климатологе то не изненађује и сматрају их новим нормалним околностима.

(РТС) Фото: Схуттерстоцк/тцсаба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Оли

22.08.2023 20:25

Ваљда је и задњи овога љета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.08.2023 21:36

Ма какав талас није било 10 дана да ваља за цитаво љето а цим 30 степени сви кукају а кад удари зима и снијег бице куку нама смрзосмо се

Name

Рашо

23.08.2023 06:31

Мени лично је дража хладна зима него врело љето, мислим, волио бих да су код нас љета с темперетуром до 30-32 а зима може и до -15.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Расо

23.08.2023 11:32

У праву си.Казу љето је нека врућине а овамо 64 особе умрле од врућине.Па какво је то љето.Јос мало као у науцнофантастичним филмовима излазићемо у скафандерима напоље😭