Toplotni talas u avgustu iz Maroka stigao u Evropu

Leto ekstrema se nastavlja. Jul je bio najtopliji mesec od kako se meri temperatura na planeti, a mnogi parametri ukazuju da će takav biti i avgust. Na samom kraju meseca vrelina stigla iz severne Afrike je sve jača u celoj Evropi.

Svijet 22.08.2023 | 20:21
Toplotni talas u avgustu iz Maroka stigao u Evropu

Toplotni talas u poslednjoj dekadi avgusta posledica je izraženog polja visokog vazdušnog pritiska i suptropskog toplog vazduha iz severne Afrike, tačnije iz oblasti Maroka. A upravo je u marokanskom Agadiru sredinom meseca oboren rekord, izmerena su 50,4 stepena.

Ove sedmice nekoliko nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u Evropi izdalo je upozorenja na umerenu i jaku toplotu. Topli talas sada zahvata Francusku, Švajcarsku, Nemačku, Poljsku, Hrvatsku, Italiju, Grčku, Mađarsku, Austriju, Litvaniju i našu zemlju.

Tokom proteklog vikenda temperatura u delovima južne Francuske dostigla je 40 stepeni, a na jugu Španije u Sevilji izmerena su 43 stepena.

Meteo Švajcarske izdao je upozorenja trećeg nivoa za veći deo zemlje, sa maksimalnim dnevnim temperaturama između 33 i 35 stepeni i visokim noćnim temperaturama.

Toplotni talas u poslednjoj dekadi avgusta posledica je izraženog polja visokog vazdušnog pritiska i suptropskog toplog vazduha iz severne Afrike, iz oblasti Maroka. A upravo u marokanskom Agadiru sredinom meseca oboren je rekord, izmerena su 50,4 stepena.

Svetska meteorološka organizacija (SMO) naglašava da je neophodno da se prate upozorenja nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi kako bismo ostali bezbedni.

Ekstremni vremenski događaji – toplotni talasi i obilne padavine, u poslednjih nekoliko decenija su sve intenzivniji i učestaliji. Klimatologe to ne iznenađuje i smatraju ih novim normalnim okolnostima.

(RTS) Foto: Shutterstock/tcsaba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Oli

22.08.2023 20:25

Valjda je i zadnji ovoga ljeta...

ODGOVORITE
Name

Goran

22.08.2023 21:36

Ma kakav talas nije bilo 10 dana da valja za citavo ljeto a cim 30 stepeni svi kukaju a kad udari zima i snijeg bice kuku nama smrzosmo se

Name

Rašo

23.08.2023 06:31

Meni lično je draža hladna zima nego vrelo ljeto, mislim, volio bih da su kod nas ljeta s tempereturom do 30-32 a zima može i do -15.

ODGOVORITE
Name

Re Raso

23.08.2023 11:32

U pravu si.Kazu ljeto je neka vrućine a ovamo 64 osobe umrle od vrućine.Pa kakvo je to ljeto.Jos malo kao u naucnofantastičnim filmovima izlazićemo u skafanderima napolje😭