Посланици данас о сету важних европских закона

 Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас одржаће данас сједницу на чијем су дневном реду приједлози закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ и Закона о омбудсмену за људска права БиХ, који су битни за даљи процес европских интеграција БиХ.

Република Српска 22.08.2023 | 07:52
Посланици данас о сету важних европских закона

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о ВСТС БиХ, који је Савјет министара једногласно утврдио 11. маја, наглашавају се принципи интегритета носилаца правосудних функција, транспарентност рада, двостепеност при одлучивању и одговорност носилаца правосудних функција, укључујући подједнако судије, тужиоце и чланове ВСТС-а БиХ.

Измјене и допуне Закона, између осталога, уређују питања у вези са сукобом интереса чланова ВСТС-а и уводе обавезу судија и тужилаца да пријаве имовину и интерсе, као једну од мјера у борби против корупције у правосуђу.

Истовремено се одредбама овог закона појачава дисиплинска одговорност судија, тужилаца, као и чланова ВСТС-а за почињене дисциплинске прекршаје.

Предлагач закона, Савјет министара, истиче да је усвајање овог закона, у којем су уважена мишљења и сугестије надлежних европских инситутиција и тијела, важан искорак у правцу испуњавања једног од 14 приоритета Европске комисије у процесу придруживања БиХ ЕУ.

Након проведене процедуре усаглашавања у Колегијуму Представничког дома, посланици би требало да се изјасне и о амандманима Шерифа Шпаге из СДА на Приједлог закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, као и о приједлогу закона који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ, а носи ознаку ЕИ као потврду усклађености с прописима ЕУ у овој области.

Принципи на којима се заснива предложени закон усмјерени су, између осталог, на јачање транспарентности и отворености јавне власти, слободан и бесплатан приступ информацијама уз правовременост и тачност у њиховом објављивању, те појачава одговорност институција БиХ у овом процесу.

Новина у предложеном закону је електронско подношење захтјева и увођење потпуно новог модела проактивне објаве одређених информација важних за рад, организацију, одлучивање и финансирање институција БиХ.

Представнички дом би требало да у другом кругу гласа о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, након што овај законски приједлог који је утврдио Савјет министара на сједици 24. јула није добио ентитетску већину.

Предлагач закона наводи да се измјенама и допунама јачају капацитети ове институције, а омбудсманима се, поред заштите људских права, омогућава да снажније дјелују и у њиховој промоцији у складу са Париским принципима.

Такође, измјенама и допунама Закона јача се финансијска независност Институције омбудсмана, те се наглашава њена улога у оснаживању сарадње и дијалога са невладиним сектором и академском заједницом у БиХ.

БиХ би усвајањем овог закона испунила још једну препоруку Европске комисије.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама Закона о ПДВ-у, чији су предлагачи посланици СДС-а Младен Босић и Дарко Бабаљ, а којим се рок за подношење пореске пријаве за пореске обвезнике помјера са 10. у мјесецу на крај мјесеца и повећава граница за регистрацију пореских обвезника са 50.000 на 100.000 КМ.

Посланици би требало да размотре два извјештаја Министарства финансија и трезора у Савјету министара БиХ - Годишњи консолидовани извјештај интерне ревизије и Консолидовани годишњи извјештај о систему финансијског управљања и контроле у институцијама БиХ, оба за 2022. годину, те више посланичких иницијатива.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова. 

(Срна) Фото: Парламент БиХ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јаффа

22.08.2023 08:17

Не треба оваква власт уопште. Ионако раде шта им се нареди, сами не знају. Добију агенду коју спроводе, а коштају као светог Петра кајгана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обећали су

22.08.2023 09:34

Да неће дати глас овом Амиџи/ћ, е ајде да видимо.

ОДГОВОРИТЕ