Међународна конференција о вјештачкој интелигенцији

Међународна конференција под називом “Будућност вс. Садашњост у медицини:дигитализација-вјештачка интелигенција” биће одржана 31.августа,односно 1.септембра у Етно селу Станишићи код Бијељине.

Република Српска 21.08.2023 | 18:25
Међународна конференција о вјештачкој интелигенцији

Организатори конференције су Фондација за културу квалитета и изврсност из Београда, Браинцон тецхнологиес из Беча и ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина,која је тим поводом, одржала пресс конференцију.

Научни скуп окупиће представнике науке,здравствених установа и органа управљања здравственим системом, истраживаче и академике из различитих дијелова свијета,након чега ће у пракси бијељинске болнице почети да се примјењује дио вјештачке интелигенције.

Циљ конференције је да размјена знања и искуства из дигитализације и вјештачке интелигенције у медицини,рекао је директор болнице“Свети Врачеви” проф.др Златко Максимовић.

”Моја кључна реченица је: вјештачка интелигенција долази,она је свакако ту на нашим вратима,она је у окружењу,и уколико ми не контолишемо вјештачку интелигенцију,она ће контролисати нас.

Због тога бјељинска болница жели да  дочека спремно промјене,да дочекамо спремно неко ново вријеме како би смо узели од вјештачке интелигенције оно што нама одговара,како бисмо покушали да конторлишемо процесе,а не да останемо затечени,да будемо у корак с времено,а  све у корист пацијента”,додао је Максимовћ

Приче о вјештачкој интелигенцији у здравству су још увијек у повоју,а ко први почне,тај ће далеко и да стигне,рекао је директор сејшелске клинике “Панафрицаре”проф.др Миодраг Тодоровић.

”Наша прва помисао је да смо ми негдје закаснили на овим просторима,да је неко отишао далеко испред нас. То није тачно,и ја сам овдје да охрабрим и вашу заједницу и вашу одлуку да кренете у тај подухват,јер ни у другим земљама није далеко догурала, та назвао бих је,дигитална трансформација система и институција,а и примјена вјештачке интелигенције у свакодневној пракси.”

Софтвер са вјештачком интелигенцијом је дозвољен САД и Европе, и већ налази у употреби у  100 америчких и европских градова,рекао је оснивач  “ИмагеБиопсy Лаб” др  Ричард Љухар,који је уједно  представник компаније “Браинцон тецхнологиес” из Беча.

“Велико  нам је задовољство што ће бијељинска болница бити прва болница у сјевероисточној Европи која ће примјењивати вјештачку интелигенцију ,као и прва болница из сјевероисточне Европе која је наш купац, а која ће на тај начин помоћи у ортопедској хирургији,као и љекарима радиолозима. Са уградњом нашег софтвера,желимо да бијељнска болница постане референтна установа,не само у БиХ,већ и шире,што подразумјева Србију,Хрватску и остале земље региона.”

Од 1.септембра у Болници “Свети Врачеви” у Бијељини биће отворен Центар за вјештачку интелигенцију,најављено је на пресс конференцији.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мишо БЛ

21.08.2023 18:53

Тако је. Честитке болниици Бијељина, а не као ови код нас!? Напријед Златко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

21.08.2023 21:52

Да, бас цеститке.... присилно су вакцинисали људе тј.уцјењивали и приморавали. Фујјј, близу Србије па спроводи Агенду

Name

ре

21.08.2023 20:12

а зашто је приморана да би вама политичарима и буџетлиама плаћали плате. ништа друго ни не знате него се задуживати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

21.08.2023 23:09

Ста цете ви на конф. за умјетну интелигенцију? За то је потребна стварна интелигенција како би сте могли да је користите и неце вам бити занимљива, нема ниста за украсти тамо, мозда прасеци или јагњеци фонд?!? Томе се и надате изгледа?!

ОДГОВОРИТЕ