Međunarodna konferencija o vještačkoj inteligenciji

Međunarodna konferencija pod nazivom “Budućnost vs. Sadašnjost u medicini:digitalizacija-vještačka inteligencija” biće održana 31.avgusta,odnosno 1.septembra u Etno selu Stanišići kod Bijeljine.

Republika Srpska 21.08.2023 | 18:25
Međunarodna konferencija o vještačkoj inteligenciji

Organizatori konferencije su Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost iz Beograda, Braincon technologies iz Beča i JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina,koja je tim povodom, održala press konferenciju.

Naučni skup okupiće predstavnike nauke,zdravstvenih ustanova i organa upravljanja zdravstvenim sistemom, istraživače i akademike iz različitih dijelova svijeta,nakon čega će u praksi bijeljinske bolnice početi da se primjenjuje dio vještačke inteligencije.

Cilj konferencije je da razmjena znanja i iskustva iz digitalizacije i vještačke inteligencije u medicini,rekao je direktor bolnice“Sveti Vračevi” prof.dr Zlatko Maksimović.

”Moja ključna rečenica je: vještačka inteligencija dolazi,ona je svakako tu na našim vratima,ona je u okruženju,i ukoliko mi ne kontolišemo vještačku inteligenciju,ona će kontrolisati nas.

Zbog toga bjeljinska bolnica želi da  dočeka spremno promjene,da dočekamo spremno neko novo vrijeme kako bi smo uzeli od vještačke inteligencije ono što nama odgovara,kako bismo pokušali da kontorlišemo procese,a ne da ostanemo zatečeni,da budemo u korak s vremeno,a  sve u korist pacijenta”,dodao je Maksimovć

Priče o vještačkoj inteligenciji u zdravstvu su još uvijek u povoju,a ko prvi počne,taj će daleko i da stigne,rekao je direktor sejšelske klinike “Panafricare”prof.dr Miodrag Todorović.

”Naša prva pomisao je da smo mi negdje zakasnili na ovim prostorima,da je neko otišao daleko ispred nas. To nije tačno,i ja sam ovdje da ohrabrim i vašu zajednicu i vašu odluku da krenete u taj poduhvat,jer ni u drugim zemljama nije daleko dogurala, ta nazvao bih je,digitalna transformacija sistema i institucija,a i primjena vještačke inteligencije u svakodnevnoj praksi.”

Softver sa vještačkom inteligencijom je dozvoljen SAD i Evrope, i već nalazi u upotrebi u  100 američkih i evropskih gradova,rekao je osnivač  “ImageBiopsy Lab” dr  Ričard Ljuhar,koji je ujedno  predstavnik kompanije “Braincon technologies” iz Beča.

“Veliko  nam je zadovoljstvo što će bijeljinska bolnica biti prva bolnica u sjeveroistočnoj Evropi koja će primjenjivati vještačku inteligenciju ,kao i prva bolnica iz sjeveroistočne Evrope koja je naš kupac, a koja će na taj način pomoći u ortopedskoj hirurgiji,kao i ljekarima radiolozima. Sa ugradnjom našeg softvera,želimo da bijeljnska bolnica postane referentna ustanova,ne samo u BiH,već i šire,što podrazumjeva Srbiju,Hrvatsku i ostale zemlje regiona.”

Od 1.septembra u Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini biće otvoren Centar za vještačku inteligenciju,najavljeno je na press konferenciji.

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mišo BL

21.08.2023 18:53

Tako je. Čestitke bolniici Bijeljina, a ne kao ovi kod nas!? Naprijed Zlatko.

ODGOVORITE
Name

Aska

21.08.2023 21:52

Da, bas cestitke.... prisilno su vakcinisali ljude tj.ucjenjivali i primoravali. Fujjj, blizu Srbije pa sprovodi Agendu

Name

re

21.08.2023 20:12

a zašto je primorana da bi vama političarima i budžetliama plaćali plate. ništa drugo ni ne znate nego se zaduživati.

ODGOVORITE
Name

Praseci

21.08.2023 23:09

Sta cete vi na konf. za umjetnu inteligenciju? Za to je potrebna stvarna inteligencija kako bi ste mogli da je koristite i nece vam biti zanimljiva, nema nista za ukrasti tamo, mozda praseci ili jagnjeci fond?!? Tome se i nadate izgleda?!

ODGOVORITE