Велики пожар букти у Грчкој, ватра гута све пред собом

Велики пожар букти у грчком граду Александруполису, између насеља Агнантија и Антија, а ватрогасне јединице воде велику борбу да га обуздају у неповољним условима јаког вјетра.

Свијет 19.08.2023 | 19:26
Велики пожар букти у Грчкој, ватра гута све пред собом

Ватра је у подне прешла Егнатију Одос, гдје је саобраћај рано обустављен, и иде ка југозападу, јер дувају сјевероисточни ветар јачине 6-7 степени бофора.

Све спасилачке екипе су на терену. Поред јаких копнених снага Ватрогасне јединице, на терену су и снаге војске, полиције, добровољци и укупно 14 ротирајућих летилица и четири хеликоптера који гасе пожар из ваздуха.Усљед пожара гориле су и куће и аутомобили у Етохорију и Пефки, гдје је причињена велика материјална штета. Истовремено, у близини кућа, ватра је захватила и село Агнадија.

Грађанима у седам села у региону Еврос, на сјевероистоку Грчке, данас је у току дана јављано да се припреме за евакуације, путем поруке за хитне случајеве због шумског пожара.

Прва порука стигла је становницима Нипсе, Етохорија и Пефке, док је друга порука послата људима у Лутросу, Агнантији, Аристину и Дорику. Како наводе у ватрогасној служби, тренутно нема непосредне опасности по та насеља, али због јаког вјетра и дима најављена је евакуација становништва.

Истовремено, према ријечима предсједника Коморе Еврос Христодулоса Топсидиса, од великог пожара и предузећа су претрпила штету.

Власти су затвориле аутопут Егнатиа у оба смјера до раскрснице индустријске зоне Александруполиса због густог дима. Саобраћај се одвија преусмјеравањем путем Ферон-Александруполис, а моле се возачи и грађани да буду посебно опрезни и поштују упутства полиције, преноси Прототема.

(Агенције)  Фото:Сцхреенсхот

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Да

19.08.2023 22:20

Неце хрвате окривити хахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помози Бозе

20.08.2023 08:26

Земљотреси,поплаве,све врсте ветрова и позари скоро у целом свету,одједном као по команди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помоц

20.08.2023 10:38

Цитамо о ракетама која се користе у Украјини, и која при експлозији остави без кисеоника то подруцје на које се гадја. Не постоји ли могуцност да се на тај нацин, ракетама гасе позари, посто знамо да без кисеоника нема ни ватре. Није сала, и нисам неозбиљан, вец једноставно размисљам о нацину, како спријецити те позаре, и катастрофе.

ОДГОВОРИТЕ