Veliki požar bukti u Grčkoj, vatra guta sve pred sobom

Veliki požar bukti u grčkom gradu Aleksandrupolisu, između naselja Agnantija i Antija, a vatrogasne jedinice vode veliku borbu da ga obuzdaju u nepovoljnim uslovima jakog vjetra.

Svijet 19.08.2023 | 19:26
Veliki požar bukti u Grčkoj, vatra guta sve pred sobom

Vatra je u podne prešla Egnatiju Odos, gdje je saobraćaj rano obustavljen, i ide ka jugozapadu, jer duvaju sjeveroistočni vetar jačine 6-7 stepeni bofora.

Sve spasilačke ekipe su na terenu. Pored jakih kopnenih snaga Vatrogasne jedinice, na terenu su i snage vojske, policije, dobrovoljci i ukupno 14 rotirajućih letilica i četiri helikoptera koji gase požar iz vazduha.Usljed požara gorile su i kuće i automobili u Etohoriju i Pefki, gdje je pričinjena velika materijalna šteta. Istovremeno, u blizini kuća, vatra je zahvatila i selo Agnadija.

Građanima u sedam sela u regionu Evros, na sjeveroistoku Grčke, danas je u toku dana javljano da se pripreme za evakuacije, putem poruke za hitne slučajeve zbog šumskog požara.

Prva poruka stigla je stanovnicima Nipse, Etohorija i Pefke, dok je druga poruka poslata ljudima u Lutrosu, Agnantiji, Aristinu i Doriku. Kako navode u vatrogasnoj službi, trenutno nema neposredne opasnosti po ta naselja, ali zbog jakog vjetra i dima najavljena je evakuacija stanovništva.

Istovremeno, prema riječima predsjednika Komore Evros Hristodulosa Topsidisa, od velikog požara i preduzeća su pretrpila štetu.

Vlasti su zatvorile autoput Egnatia u oba smjera do raskrsnice industrijske zone Aleksandrupolisa zbog gustog dima. Saobraćaj se odvija preusmjeravanjem putem Feron-Aleksandrupolis, a mole se vozači i građani da budu posebno oprezni i poštuju uputstva policije, prenosi Prototema.

(Agencije)  Foto:Schreenshot

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Da

19.08.2023 22:20

Nece hrvate okriviti hahahah

ODGOVORITE
Name

Pomozi Boze

20.08.2023 08:26

Zemljotresi,poplave,sve vrste vetrova i pozari skoro u celom svetu,odjednom kao po komandi.

ODGOVORITE
Name

Pomoc

20.08.2023 10:38

Citamo o raketama koja se koriste u Ukrajini, i koja pri eksploziji ostavi bez kiseonika to podrucje na koje se gadja. Ne postoji li mogucnost da se na taj nacin, raketama gase pozari, posto znamo da bez kiseonika nema ni vatre. Nije sala, i nisam neozbiljan, vec jednostavno razmisljam o nacinu, kako sprijeciti te pozare, i katastrofe.

ODGOVORITE