Вучић: Почаствован сам орденом од владике Лукијана

Председник Србије Александар Вучић одликован је данас на Преображење у Преображењском храму СПЦ у Сентандреји орденом Епархије будимске првог реда.

Србија 19.08.2023 | 19:24
Вучић: Почаствован сам орденом од владике Лукијана

"Онолико колико смо могли помагали смо нашу цркву. Не само Будимску епархију, већ широм Србије, Републике Српске, Црне Горе целе Европе. Поносан сам на оно што смо урадили за Храм Светог Саве", рекао је Вучић након што му је уручен орден и додао да је последњих година урађено више на изградњи храма него у претходних 100 година.

Истакао је да је поносан на чињеницу да је једини председник који је одликован орденом Светог Саве Српске православне цркве.

"Свакога дана постављам себи питање каквом сам то божјом милости заслужио и шта још је потребно да урадим како би се одужио српској цркви", рекао је Вучић. Додао је да је влади данас много лакше да учини нешто добро за српску заједницу у Мађарској јер Србија има искрене пријатеље у Будимпешти.

"Све заслуге за то би требало да добије премијер Мађарске Виктор Орбан. Он је имао храбрости, жеље и визију да са Србима гради будућност. Ми никада у прошлости нисмо били оволико блиски. Поносам сам на чињеницу да смо много урадили на томе у претходним годинама", рекао је Вучић. Председник се захвалио грађанима који су присуствовали церемонији, али и на томе што су, како је рекао, увек уз државу Србију.

"По први пут у Европи и свету ратују на овај или онај начин, а ми се трудимо да не будемо ти који ће да губе своју децу. Желимо мир у Украјини што је могуће пре. Суочавамо се са бројним проблемима на КиМ. Неки људи хоће да протерају наш народ са вековних огњишта. Ми везаних руку успевамо да сачувамо наш народ и светиње. Плашим се да ће времена бити још тежа", рекао је Вучић и додао српски народ у БиХ и КиМ увек може да рачуна на помоћ Владе Србије.

Орден Епархије будимске првог реда установљен је и обновљен поводом великих заслуга председника Вучића за српски народ у Мађарској и Румунији и његовог личног доприноса и доприноса српске државе за наш народ у дијаспори.

То су предложили Српска православна црква и епископ Будимски, а епископ Лукијан одлучио је да се председнику Вучићу орден на ленти додели баш данас на Преображење у Преображењском храму СПЦ који је један од четири очувана храма у Сентандреји. Додели ордена присуствовали су, између осталих, и председник Републике Српске Милорад Додик и српска чланица председништва БиХ Жељка Цвијановић.

(Телеграф.рс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Свака част

19.08.2023 21:15

Важни су то догађаји за српски народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2023 23:04

Будало.

Name

Како да не

20.08.2023 03:37

Цркви, светиња никад доста.И лопова,светиња око истих.

Name

40 британских обавештајаца

20.08.2023 10:33

По чему су важни догађаји,Бога ти објасни нам?!

Name

??

19.08.2023 23:43

Фала богу кад нису дали орден додику и диде пеја ,унуци жељки

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два дјавола

20.08.2023 02:39

Која варају народ, бог види

ОДГОВОРИТЕ