ТИ БиХ: Покренути ванредни надзор у Заводу Пазарић

Транспаренси интернешнел у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) упутио је допис Министарству рада и социјалне политике Федерације БиХ и затражио провођење ванредног стручног надзора у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић након објаве видео снимка злостављања штићеника те установе који је протеклих дана потресао цјелокупну јавност.

Босна и Херцеговина 19.08.2023 | 13:03
ТИ БиХ: Покренути ванредни надзор у Заводу Пазарић

"ТИ БиХ такође позива ресорно Министарство да усвоји неопходне правилнике који би уредили стање у тој области, јер иако је Закон о установама социјалне заштите ФБиХ ступио на снагу 20.08.2022.г., и њиме је предвиђено да ће ови правилници бити усвојени у року од шест мјесеци, у Службеним новинама ФБиХ ни након годину дана нису објављени правилници којима се утврђују минимални стандарди које морају испуњавати тее установе у погледу простора, опреме и кадра за пружање услуге као и прописи којима се уређује начин провођења стручног надзора", кажу у тој организацији.

ТИ БиХ је такође упозорио да је неприхватљиво застрашивање особа које су указале на насиље према штићеницима у Заводу те објавиле видео запис који је алармирао институције да реагују. Зато је посебно спорна изјава министра за рад и социјалну политику Федерације БиХ у којој се пријети кривичним пријавама како починиоцима овог дјела тако и радницима који су све снимали, те “како је жалосно то што немају храбрости да све изнесу у јавност и крију се иза анонимних пријава”.

"Важно је истаћи да је Федерација БиХ једини ниво власти у БиХ који још нема Закон о заштити пријавилаца корупције због чега лица која указују на кривичина дјела унутар институција немају одговарајућу заштиту и могу да трпе посљедице. ТИ БиХ је, стога, осим на потребу провођења надзора упозорио надлежног министра да је умјесто прогона, неопходно заштитити оне који указују на неправилности, посебно уколико је снимање вршено с циљем да се упозори на злостављање штићеника и спријечи злостављање у будућности. У таквој ситуацији овакве реакције надлежних могу дугорочно застрашити све запослене у институцијама који убудуће намјеравају да укажу на кривична дјела.

Осим тога, Транспаренси БиХ подсјећа на праксу Европског суда за људска права према којој, уколико је неовлаштено снимање вршено у сврху јавног интереса, појединци који на тај начин указују на штетне радње не смију да сносе посљедице.

"Због свега, ТИ БИХ још једном позива власт на нивоу Федерације БиХ да осигура да се што прије усвоји Закон о заштити лица која пријављују корупцију, а којим би се убудуће штитили узбуњивачи у оваквим ситуацијама", поручено је из Транспаренси интернешнела у Босни и Херцеговини.

(БН) Фото: Сцреенсхот/YоуТубе

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

П6

19.08.2023 14:00

Шта је вама људи, људи се злостављају и трују хемијом до деформација у тим психо установама, тајне мучионице лажју премазано, ко средњи век, а цивилизовани, напредни а зли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.08.2023 16:39

Покрените ви кривични пријаву за насиље над немоћном особом. А све надзоре као и оног надуваног директора набите на оријент

Name

Би

19.08.2023 14:12

Немојте људе насмијават европским судом за нека права јер отамо управо се негирају права, нпр мени су рекли да им се не обрацам и дрзе се устаљене бх власти, тако да права немате

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

19.08.2023 15:35

Не могу да вјерујем да у тој установи константно се оживљавају над тим јадницима. Какви су то људи који раде ту, да ли њих око контролише. Имају ли ти запослени своју дјецу. То ко логор. Каква дисциплинска све у затвор и ударати их сваки дан. Стока. Шта ради Министарство, инспекције. Све похапсити.

ОДГОВОРИТЕ