Без заштите ћемо бити принуђени да одемо одавде

Посљедњи случајеви нестанка и застрашивања српских повратника из озренског села Тумаре упалили су све аларме, а у ишчекивању реакција полиције и тужилаштва, тврде да им је угрожена безбједност.

Босна и Херцеговина 19.08.2023 | 09:53
Без заштите ћемо бити принуђени да одемо одавде

И даље нема никаквих конкретних података у вези са овим случајевима. Надлежни у Лукавцу ћуте, а становници Тумара поручују да ћутања немају никакве користи и да све више размишљају о напуштању вјековних огњишта.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић каже да напад на педесетогодишњу жену у српском повратничком селу јесте удар на основна људска права.

- Очекујем да ће у наредних десетак дана федерална полиција нешто да ради и истражује, а након тога нећемо добити никакав епилог, што је уобичајена пракса не само у Лукавцу него и у свим мјестима ФБиХ. Локални званичници даће подршку, обилазиће повратнике, али пажња мора бити на много вишем нивоу - рекао је Радановић за “Глас”.

Према његовим ријечима, застрашивању нема краја, а само у посљедњих годину дана много је сличних примјера.

- Слично застрашивање имали смо са нападом на Саборну цркву у Мостару, гдје су исјечени каблови и инсталације, а покрадена су и звона. Од тада па до данас ништа није расвијетљено у вези са тим случајем. Цркву на Пофалићима лупају сваки мјесец, разбијају стакла. Када пријаве случај само дође полиција и ништа се не ријеши, а ствара се лоша атмосфера. Ставе нови прозор и моле  Бога да се не понови - рекао је Радановић.

Додаје да га забрињава што немају све информације о кршењима права повратника, рушењима гробаља, нападима на капеле.

- Много наших повратника и не пријави проблем, што није добро. Прикупљамо информације колико можемо, али Срби у ФБиХ означени су као реметилачки фактор, као инструмент великосрпске политике, како то у Сарајеву и Мостару воле да кажу. Србин је у старту пред било којим државним органом нижерангиран у односу на Бошњаке и Хрвате - рекао је Радановић.

Истиче да су им једини ослонац институције Републике Српске и Српска православна црква.

- Неко када има здравствени проблем не може добити адекватну здравствену заштиту у Сарајеву или Ливну, него се лијечи у Бањалуци - рекао је Радановић.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је за “Глас” да се напади на повратнике понављају.

- Да ли је то у Завидовићима, Грачаници или Лукавцу, то се понавља. То је притисак на ове који су се вратили те показатељ да нису добродошли - рекао је Благојевић.

Он наглашава да се мало повратника и вратило, а имају  пуно лошије услове у односу на Бошњаке у Српској.

- Омаловажени смо гдје год да се налазимо на било коме дијелу ФБиХ. Овај посљедњи примјер је страшан и то се десило у селу одакле креће марш “Стазама егзодуса” - рекао је Благојевић.

Предсједник Мјесне заједнице Тумаре Љубиша Мијатовић казао је за “Глас Српске” да полиција ове случајеве мора ургентно ријешити.

- Жена која је била завезана, отпуштена је из болнице, оно што незванично знамо јесте то да нема трагова силовања, али је преживјела трауму. Не можемо сакрити да су, посебно стари, преплашени и узнемирени - рекао је  Мијатовић, додајући да су у петак примијетили бројне полицајце у селу.

Хуртић нуди заштиту

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић рекао је за “Глас Српске” да је упознат са проблемима српских повратника у селу Тумаре на Озрену, па их је посјетио и разговарао о проблемима са којим се суочавају.

- Посјетом сам дао подршку људима који су се вратили на своја огњишта. Не гледам етничку структуру, важно ми је да они виде да БиХ стоји иза сваког човјека. Наше је да они знају да смо уз њих и гдје год да се деси проблем, да ли је то у Лукавцу, Дрвару, Сребреници или Варешу, штитићу права повратника - рекао је Хуртић.

(Глас Српске) Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

А

19.08.2023 10:35

Правда за Давида?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

19.08.2023 10:38

Нико нигдје није сигуран од насилника, провалника, наркомана, алкохоличара итд. А повратници гдје год да су се вратили, на свим странама су поготово на удару свих наведених и још и политички плаћених хулигана. Заштите нико нема, немаш коме ни пријавити јер су у институцијама нажалост и људи који су сами криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

19.08.2023 10:56

@Искрено Све је пусто, Мајевица, одакле су ми корјени, скоро сва села (хрватска су била већинска, српска, бошњачка) су ПРАЗНА! На Мајевици више мина, медвједа, дивљих свиња, вукова, јелена, шакала/чагљева, итд. него људи, дивље свиње "окопавају" кромпир прије домаћина у Докњу, дивље свиње на Козловцу изнад Тузле! А "полиција, судови, тужилаштва" постоје као и "закони" само на папиру, те "институције" су сврха саме себи!

Name

Ре Искрено

19.08.2023 11:35

На томе политицари владају,ријетки су обицни људи који нападају осим понеког идиота а остало је све потпомогнуто политиком и њеним наративом

Name

Јоја

19.08.2023 10:43

Треба се неком маме најебати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

19.08.2023 10:44

Протјерани 95 убијани сваста вам радило и опет се врацате у вукојебину нема горе зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК РЕПУБЛИКА СРПСКА

19.08.2023 11:23

САМО У НАШУ ЛИЈЕПУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ❤️❤️❤️

Name

Ре xx

19.08.2023 11:29

Најљепше је у родном крају. То је чињеница. А ти си један ускогруди кукавица која нема појма о животу

Name

Азем

19.08.2023 12:10

И требају се вратити, не допустити да ил се обрисе траг. То су прави људи, храбри и воле своје.

Name

Домаци странац

19.08.2023 12:15

Е да хоце свако куци да се врати да и домицилни моземо ауто паркирати.

Name

Пиле

19.08.2023 20:24

Тацно тако ја сам одозго протјееан мудзахедини иза леда викали алахегбеер не дqј бозе гире преспавати ста це горе то припало федерацији.

Name

Правда

19.08.2023 13:43

То сарајево и хоце давас оцисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2023 18:06

Знас ли ти гдје је Сарајево? Због таквих лазовцина је избио рат

Name

Грачаница

19.08.2023 14:13

Ја како знам многи Срби у Грачаници са Озрена раде.За све Србе отиђите па провијерите сами.Тузла је једини град у БиХ који је испратио химну Србије са аплаузом на стадиону Тушањ имате снимак на yоу тубе цак сам лицно гледао утакмицу репрезентације србије упо Тузле,цовијек је имао са собом Србијанску заставу и дрес на себи и нико ништа.Ја живим РС нисам доживио неке неугодност на националној основи,али када би судио према појединцима или будалама,могао би причати да сам угрожен као муслиман у Индији.

ОДГОВОРИТЕ