Шта је циљ криминализације клевете у Републици Српској?

"Хајка на слободно изражавање је почела".

Република Српска 18.08.2023 | 21:11
Шта је циљ криминализације клевете у Републици Српској?

Овако Указ о проглашењу Кривичног законика Републике Српске (РС) који је 18. августа потписао предсједник РС Милорад Додик, а којим се криминализује клевета у овом ентитету, коментарише новинар Никола Морача.

Закон је већ објављен у Службеном гласнику РС, а ступиће на снагу осмог дана од дана објављивања, односно у петак, 25. августа.

Морача истиче да ће ступањем на снагу овог Закона почети аутоцензура новинара, чија ће судбина зависити од воље тужилаца и полиције, када ће они одлучити и против кога да покрену истрагу.

"Та истрага наравно не мора бити окончана правоснажном осуђујућом пресудом него је довољно да нам упадну у редакцију и одузму средства за рад и забране нам рад неколико мјесеци, па да послије тога уопште не одговарају за своје поступање. Дакле, очекујем једну апсолутну тишину у раду новинара", поручује Морача.

Реаговала и амбасада САД у БиХ

Поводом ступања на снагу овог закона, из америчке амбасаде у БиХ за РСЕ поручују како осуђују криминализацију клевете која је "директан напад на слободу штампе и изражавања", оцјењујући да то угрожава способност новинара да преносе истину и способност грађана да критикују владине званичнике с којима се не слажу.

"Репресивне владе често користе законе о клевети да ућуткају новинаре покретањем тривијалних и скупих тужби које имају за циљ да одведу новинаре у банкрот или их натјерају на самоцензуру", наводи се у реакцији америчке амбасаде.

Сједињене Државе вјерују да је приступ тачним и кредибилним информацијама јавно добро које помаже људима да разумију поступке својих влада и држе их одговорнима за њихове одлуке.

"Друштва без ове заштите, којима недостаје овакав вид одговорности, подложна су интересима корумпираних званичника и другим невољама од којих само малобројни имају корист на штету многих", наводи се из амбасаде за РСЕ.

Слиједи апелација Уставном суду Републике Српске

Закон којим се криминализује клевета је усвојен упркос вишемјесечним упозорењима новинара, активиста и међународне заједнице да представљају удар на слободу мишљења и корак ка увођењу цензуре у овом бх. ентитету.

Невладин сектор и медији су најавили апелацију Уставном суду Републике Српске.

"У припреми је апелација Уставном суду Републике Српске (РС), иако се ту треба дуго чекати. Ипак, имали смо тенденцију код ранијих одлука Уставног суда РС који само потврђује одлуке власти у РС, и ту немамо претјерана очекивања", изјавила је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Ивана Корајлић, извршни директор Транспаренси интернешнела у БиХ.

Корајлић напомиње да ће се правна борба, ако буде потребно, наставити и пред Уставним судом БиХ, чије одлуке, како наводи, не спроводе власти у Републици Српској.

"До тога ће протећи значајно вријеме које не спријечава сада масовно пријављивање због свих објективних информација које се износе, критика и слично, да би се вршио притисак на рад медија, организација цивилног друштва, или било кога ко износи такве информација", поручује Корајлић.

Шта је клевета одлучиваће тужиоци

У тексту закона клеветом се назива "изношење злонамјерних или неистинитих тврдњи о некој особи", за шта су предвиђене новчане казне од 1.000 до 3.000 евра.

Шта су "злонамјерне или неистините тврдње о некој особи" није прецизирано у новом Закону.

Јована Кисин, адвокат и активиста из Бањалуке поручује да ће то сада бити у рукама тужилаца који имају широка овлашћења у кривичном поступку.

"По Закону о кривичном поступку тужиоци имају сву могућу слободу да одреде шта је то основ сумње због којег ће покренути истрагу. Значи, закон само прописује да мора бити основ сумње за покретање истраге, гдје се даље не детаљише који су докази потребни, довољно је само да тужилац сматра да је то довољно за покретање истраге", истиче Кисин.

Корајлић такође сматра да је сада врло битно како ће се у свему показати правосуђе.

"Ово ће бити кључни тест тужилаштава у Републици Српској. Али, имајући у виду досадашњу контролу и притиске и начине коме одговарају и како се именују, немамо велико повјерење да ће заиста објективно и непристрасно примјењивати одредбе овог Закона", мишљења је Корајлић.

Оно што брине новинара Николу Морачу јесте да ће након ућуткавања слободних новинара појавити још већи број портала без импресума.

"Очекујем, дакле, једно медијско расуло, нарочито у Републици Српској. Заиста не могу да вјерујем да смо дошли у ову фазу. И питам се стално је ли ово нормално. У медијима има свега, али неко ко се не потписује није новинар, но, не можете због киле меса заклати вола. То не постоји нигдје", мишљења је Морача.

Тужба за клевету против Додика

Никола Морача поднио је против Милорада Додика у априлу тужбу за клевету.

Ради се о грађанској парници, с обзиром да до Измјена кривичног законика клевета није била кривично дјело.

У тужбеном захтјеву од туженог Додика тражи се исплата 2.900 марака (око 1.450 еура) на име штете нанесене угледу новинара Мораче, узроковане изношењем нетачних и штетних навода.

Додик је у марту, након што су оштећена возила Мораче и уредника портала Бука Александра Трифуновића, изјавио како постоје индиције да су сами оштетили возила.

Ово се касније испоставило као нетачно, а одговорна особа је ухапшена.

"Да су заиста добре намјере у измјенама кривичног законика, ок, могао бих схватити. Али, када човјек који гура те измјене у исто вријеме изјављује да сам ја сам уништио своје возило и лажно ме оптужио за тако нешто, сигурно да нема добрих намјера у тим измјенама. И неће бити закон исти за све", сматра Морача.

Додик прозвао медије 'британским агентима и непријатељима српског народа'

Недавно је Милорад Додик оптужио групу медија да “уз помоћ новца из Велике Британије против Републике Српске и њеног руководства стварају атмосферу прогона”.

Ово је изјавио на конференцији за медије, сазваној поводом подизања оптужнице против њега, јер не проводи одлуке високог представника у БиХ.

"Знамо да је у задњих 15 дана четири милиона фунти дошло из Велике Британије и да се умреженим активностима против Републике Српске и њеног руководства прави атмосфера прогона. Извршиоци радова су сарајевски медији и портали појачани са Буком, Цапиталом, БН телевизијом, који се издајнички односе према Републици Српској, а поданички односе према новцу који добијају за те ствари", рекао је Додик.

Тада је директно вербално напао и новинара телевизије Н1 Младена Вујиновића, који му је поставио питање раније најављених закона којима је обећао да ће протјерати Суд и Тужилаштво БиХ.

Додик је тада изјавио како су он и медијска кућа за коју ради "непријатељи српског народа".

"Не бих волио да вас сретнем у овом времену. Отићи ћу ван норми понашања, само да знаш. Република Српска је мала заједница и да би скренула пажњу на малтретирање Американаца и ваших медија морамо да вичемо и галамимо, јер сте ви непријатељи српског народа", изјавио је Додик.

Циљ закона гашење слободних медија

Вујиновић истиче да поменути Закон управо служи властима да се обрачунају са медијима који им "нису по вољи".

"Власт овдје никада није презала да употријеби све расположиве механизме које има у датом тренутку да изврши одређену врсту придстиака на медије који им се не допадају, и на чију уређивачку политику не могу утицати", поручио је Вујиновић.

Никола Морача сматра да је циљ закона угасити све медије који нису дио система и који пишу о криминалу власти и њихових поданика.

"А они који су писали хвалоспјеве ти ће да наставе да раде. Али, борићемо се. Предаје нема. Нема шансе. Ако то значило да ће нас трпати у Туњице (затвор у околини Бањалуке) ОК, нек нас трпају", поручује Морача.

Народна скупштина Републике Српске у јулу 2001. године пребацила је клевету из кривичне у грађанску област и донијела властити Закон о заштити од клевете Републике Српске.

Одлуком Педија Еждауна, некадашњег високог представника међународне заједнице у БиХ, и из Кривичног закона Федерације БиХ је у новембру 2002. године избачено дјело против угледа и части.

Користећи бонска овлашћења, Канцеларија високог представника (ОХР) је, истовремено, у том бх. ентитету наметнула и Закон о заштити од клевете.

На тај начин је БиХ, прије више од 20 година, постала прва земља Западног Балкана која је декриминализовала клевету.

(РСЕ) Фото: БН

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Кими

18.08.2023 21:38

Па највише клевета су имали ртрс и атв, који су преносили лажне вијести са ботовских портала, а уклеветамо се посебно истицао отац нације, зато опуштено и пријављујте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта је циљ..

19.08.2023 00:28

да се сакрије да су у нашег лажног цара тројана клемпаве уши и да је.намзан свим могуцим националним мастима

Name

Позив СВИМА

19.08.2023 08:12

Диж' се Бањалуко, устајте бањалучани моји, не спавајте више, јер буђење ће бити јако болно!

Name

Табаско Пит

18.08.2023 21:53

Бурле, пуши га прије цензуре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели БањаЛука

18.08.2023 22:03

Циљ је мозете наставити мирне сетње и мрс у парк Младена Стојановица на цасове сутње. Неце мо смјети споменути црвени комби ронхил нафту некретнине по свијету Метузалема који коси траву а купио кесом огроман стан у Wиени... Дедиње сан сваког Србина. И одосмо ко народ у П.М.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиа

19.08.2023 08:33

А ти то сто писес си негдје процитао или мозес доказати да је то тако

Name

Бели Бања Лука Старцевица

19.08.2023 14:00

@@Сиа далеко је СИА цуј ЦИА од твог мозга. Јесам ли ста измислио, јесам ли навео имена е то брале није клевета, Ста је твоје мисљење хоцес ли у воду или ватру за водју.

Name

Јбем.ли га

18.08.2023 22:07

Циљ је да лопову несмес да кажеш да је.лопов да је нешто украо или присвојио како би се.истразивацком.новинарству одузело право истраге..... Малом лопови се скида глава а великом капа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

18.08.2023 22:30

Лопову немозес да казес да је лопов ако немас доказ, ја могу да казем човијеку ког сам ухватио и снимио у крађи и на суду доказао да је лопов. Полиција ми није дозволила јавну објаву снимка прије пресуде. Превисе млатите празну сламу око овог закона. Ја који се понекад подкрадам од стране лопова, ја бих увео и ригорознији закон од овога, пуна ми је капа лопова и лопуза и лапрдања без покрица. Засто су се неке медиске куце и новинари оволико подигли око овог закона? Мислим да је свима јадно.

Name

Ре Бато

19.08.2023 01:31

Јадно је зивјети у овако јадној земљи. У свему смо доњи.

Name

Те

18.08.2023 22:18

Жељан је аплауза и ауторитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

18.08.2023 22:31

Овај закон це да зазиви ко и ски центар на Мањаци 😂😂😂. Јел" и ово клевета? 😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.08.2023 22:45

Отићи ће он са сцене ускоро.Онда оде и криминални СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нфл

18.08.2023 22:58

Циљ је да се од РС направи рупа коју це сад сви редом заобилазити и у којој це се живјети од србовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2023 01:35

У којој радници раде за цркавице, све је пред колапсом, изнутра труло..

Name

Ре

19.08.2023 08:20

Хаха па то вец сад имамо, ово сад је левел2.

Name

Хе Хе

18.08.2023 23:19

Миле је са Милановићем договорио, да му овај уступи једно острво, да може тамо затварати политичке неистомишљенеке, упс, пардон, ове што клевећу, а браској хрваској треба радне снаге, све побјегло на запад ! Нема нама једни без други, два браска народа, немере им нико ништа ! Да ми је само знати, ко нас завади,бре !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

19.08.2023 06:15

Овим је Додик показао да је најмоцнији у свијету, ниста незнаци ни ста казе америцка амбасада ни охр ни ЕУ, ни ста каxу новинари ни градјани

Name

зна се

19.08.2023 07:49

на морони као ви и васwи полтрони нелајете

Name

Будала као и ти

19.08.2023 01:00

Тамни вилајет.Рупа у којој нико није сигуран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

19.08.2023 02:27

Додик је увијек био и остао уз свој народ и са својим народом и он ће увијек бити ту док год народ могне издржати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

19.08.2023 09:46

У потпуности се слажем са вама, ни он сам није очекивао, да ће народ овако лако да се нагузи, и још да брине о свему, сваки дан гузицу маже лубрикантима, да то иде глатно ! Прецедник који има овакав народ, не треба да брине за своју будућност, и будућност својих потомака ! Све ће то народ издржати !

Name

митар

19.08.2023 07:10

Ово је Вуканов закон , Циљ је уцуткати Небојсу Вукановица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одох

19.08.2023 07:26

ја прије него поставе бодљикаву жицу... ово је нова Сјеверна Кореја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћутња

19.08.2023 07:30

Закон це убрзати експлозију бунта народа и то је добро. Претис ефект, кад се народ ућутио везири и аге су попуштали намете јер за акцију треба шутња. Нека вам је на берићет шутња народе потлачени...вријеме је скидати јарам ратног и поратног гуликоже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

19.08.2023 07:41

Сјеверна Кореја , у оригиналу..... Да ли ће се смјети говорити да је неко лијеп ,ружан,дебел,паметнији од владара , љепши,боље пјева ...... Питање је .? Да ли ће то бити клевета ? Е мој народе ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

19.08.2023 11:07

Највећа клевета ће бити МИСЛИТИ.

Name

БОБ РОЦК

19.08.2023 07:55

ЧУЈ,ШТА ЈЕ ЦИЉ, ЦИЉ ЈЕ ПУТИН, СИ, КИМ ЏОНГ УН, ЕРДОГАН И ТАКО НЕКИ "ЛИДЕРИ", АЛ МИ СМО МАЛЕШНИ И ОКО НАС СУ "ОНИ ДРУГИ", ПА АКО 'ОЋЕ МОГУ ДА НАМ НАУДЕ, НАРОДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

19.08.2023 08:36

Ступа на снагу ускоро режимска антидемократска диктатура, Стаљинистичкога типа, којој је отворена намјера да из РС протјера, и ово мало слободномислећих људи који овдје живе! Грађани могу доћи у ситуацију да се због исприћаног вица у кафани нађу на удару режима као најобићнији криминалци!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

19.08.2023 09:07

Бурло је увек био и остао уз свој народ, јер нигде нема таквих оваца за шишање 20 година. Опљачкао нас је и огулио нам кожу, е сада треба и да нас расели, да заврши посао који су започели Анте и Алија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

19.08.2023 09:14

Додик све ради у сарадњи са странцима. Поново ће Срби бити представљени као Сјеверна Кореја и лоши момци. Лагано нас утапа у бих. А народу продаје причу о независности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

19.08.2023 09:21

Па писите о господарима све најбоље, криминалце ослобљавајте са бизнисмени, писите о њиховим великим пословима са дивљењем…ми цемо знати да цитамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре X

19.08.2023 11:06

Неће већина.Да није тако,не би нам било овако.

Name

X

19.08.2023 09:28

Ваљало би их предлозити и за светце да црква надје по један дан за сваког да их славимо јос док су зиви…спрдајте се мало за боље и нису

ОДГОВОРИТЕ
Name

БорацРС

19.08.2023 10:25

Зашто диктатор не потпише указ о забрани свакодневног дизања кредита

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.08.2023 11:05

Треба увести закон против мишљења.Има ко да мисли за нас.Волови и краве,знамо који су,сличност је неупитна.

Name

11903

19.08.2023 14:24

Један од циљева је и то да ће се о устаŝком покрету морати ил престат причати или то радити бираним ријечима јер за бога милога ако би се на примјер говорило о злочинима тамо неког Пеје Марића а испостави се да он има родбину ето повода за клевету. Зар неби било поŝтено од законодавца да ту тему прогласи за "табу" па да народ зна да ће било које помињање бити кажњиво?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

19.08.2023 23:58

С тим се законом стити криминал владајуце вецине која се енормно обогатила на рацун Републике Српске,Босне и Херцеговине и њених напаце их народа.Ето је циљ новог закона и криминализацији клевете.Несмес реци да је пккрао милионе и милијарглдw од 2000 до данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

20.08.2023 18:42

Додиг ће први упасти у клевету ,само што ви немате храбрости да подигнете тужбу против њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

21.08.2023 01:37

Па Додо би да легализује криминал пљачке и кориштења и прилагођавања свих бенифита и погодности у РС за породицу и себе Мало му је хоће још и да не смије још нико ништа рећи ни борци који су се борили за РС док је он продавао Ронхил.... Сад испада како само он чува и спашава РС а дошао је на власт на западним тенковима...

ОДГОВОРИТЕ