Šta je cilj kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj?

"Hajka na slobodno izražavanje je počela".

Republika Srpska 18.08.2023 | 21:11
Šta je cilj kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj?

Ovako Ukaz o proglašenju Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS) koji je 18. avgusta potpisao predsjednik RS Milorad Dodik, a kojim se kriminalizuje kleveta u ovom entitetu, komentariše novinar Nikola Morača.

Zakon je već objavljen u Službenom glasniku RS, a stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno u petak, 25. avgusta.

Morača ističe da će stupanjem na snagu ovog Zakona početi autocenzura novinara, čija će sudbina zavisiti od volje tužilaca i policije, kada će oni odlučiti i protiv koga da pokrenu istragu.

"Ta istraga naravno ne mora biti okončana pravosnažnom osuđujućom presudom nego je dovoljno da nam upadnu u redakciju i oduzmu sredstva za rad i zabrane nam rad nekoliko mjeseci, pa da poslije toga uopšte ne odgovaraju za svoje postupanje. Dakle, očekujem jednu apsolutnu tišinu u radu novinara", poručuje Morača.

Reagovala i ambasada SAD u BiH

Povodom stupanja na snagu ovog zakona, iz američke ambasade u BiH za RSE poručuju kako osuđuju kriminalizaciju klevete koja je "direktan napad na slobodu štampe i izražavanja", ocjenjujući da to ugrožava sposobnost novinara da prenose istinu i sposobnost građana da kritikuju vladine zvaničnike s kojima se ne slažu.

"Represivne vlade često koriste zakone o kleveti da ućutkaju novinare pokretanjem trivijalnih i skupih tužbi koje imaju za cilj da odvedu novinare u bankrot ili ih natjeraju na samocenzuru", navodi se u reakciji američke ambasade.

Sjedinjene Države vjeruju da je pristup tačnim i kredibilnim informacijama javno dobro koje pomaže ljudima da razumiju postupke svojih vlada i drže ih odgovornima za njihove odluke.

"Društva bez ove zaštite, kojima nedostaje ovakav vid odgovornosti, podložna su interesima korumpiranih zvaničnika i drugim nevoljama od kojih samo malobrojni imaju korist na štetu mnogih", navodi se iz ambasade za RSE.

Slijedi apelacija Ustavnom sudu Republike Srpske

Zakon kojim se kriminalizuje kleveta je usvojen uprkos višemjesečnim upozorenjima novinara, aktivista i međunarodne zajednice da predstavljaju udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u ovom bh. entitetu.

Nevladin sektor i mediji su najavili apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske.

"U pripremi je apelacija Ustavnom sudu Republike Srpske (RS), iako se tu treba dugo čekati. Ipak, imali smo tendenciju kod ranijih odluka Ustavnog suda RS koji samo potvrđuje odluke vlasti u RS, i tu nemamo pretjerana očekivanja", izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivana Korajlić, izvršni direktor Transparensi internešnela u BiH.

Korajlić napominje da će se pravna borba, ako bude potrebno, nastaviti i pred Ustavnim sudom BiH, čije odluke, kako navodi, ne sprovode vlasti u Republici Srpskoj.

"Do toga će proteći značajno vrijeme koje ne spriječava sada masovno prijavljivanje zbog svih objektivnih informacija koje se iznose, kritika i slično, da bi se vršio pritisak na rad medija, organizacija civilnog društva, ili bilo koga ko iznosi takve informacija", poručuje Korajlić.

Šta je kleveta odlučivaće tužioci

U tekstu zakona klevetom se naziva "iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi", za šta su predviđene novčane kazne od 1.000 do 3.000 evra.

Šta su "zlonamjerne ili neistinite tvrdnje o nekoj osobi" nije precizirano u novom Zakonu.

Jovana Kisin, advokat i aktivista iz Banjaluke poručuje da će to sada biti u rukama tužilaca koji imaju široka ovlašćenja u krivičnom postupku.

"Po Zakonu o krivičnom postupku tužioci imaju svu moguću slobodu da odrede šta je to osnov sumnje zbog kojeg će pokrenuti istragu. Znači, zakon samo propisuje da mora biti osnov sumnje za pokretanje istrage, gdje se dalje ne detaljiše koji su dokazi potrebni, dovoljno je samo da tužilac smatra da je to dovoljno za pokretanje istrage", ističe Kisin.

Korajlić takođe smatra da je sada vrlo bitno kako će se u svemu pokazati pravosuđe.

"Ovo će biti ključni test tužilaštava u Republici Srpskoj. Ali, imajući u vidu dosadašnju kontrolu i pritiske i načine kome odgovaraju i kako se imenuju, nemamo veliko povjerenje da će zaista objektivno i nepristrasno primjenjivati odredbe ovog Zakona", mišljenja je Korajlić.

Ono što brine novinara Nikolu Moraču jeste da će nakon ućutkavanja slobodnih novinara pojaviti još veći broj portala bez impresuma.

"Očekujem, dakle, jedno medijsko rasulo, naročito u Republici Srpskoj. Zaista ne mogu da vjerujem da smo došli u ovu fazu. I pitam se stalno je li ovo normalno. U medijima ima svega, ali neko ko se ne potpisuje nije novinar, no, ne možete zbog kile mesa zaklati vola. To ne postoji nigdje", mišljenja je Morača.

Tužba za klevetu protiv Dodika

Nikola Morača podnio je protiv Milorada Dodika u aprilu tužbu za klevetu.

Radi se o građanskoj parnici, s obzirom da do Izmjena krivičnog zakonika kleveta nije bila krivično djelo.

U tužbenom zahtjevu od tuženog Dodika traži se isplata 2.900 maraka (oko 1.450 eura) na ime štete nanesene ugledu novinara Morače, uzrokovane iznošenjem netačnih i štetnih navoda.

Dodik je u martu, nakon što su oštećena vozila Morače i urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića, izjavio kako postoje indicije da su sami oštetili vozila.

Ovo se kasnije ispostavilo kao netačno, a odgovorna osoba je uhapšena.

"Da su zaista dobre namjere u izmjenama krivičnog zakonika, ok, mogao bih shvatiti. Ali, kada čovjek koji gura te izmjene u isto vrijeme izjavljuje da sam ja sam uništio svoje vozilo i lažno me optužio za tako nešto, sigurno da nema dobrih namjera u tim izmjenama. I neće biti zakon isti za sve", smatra Morača.

Dodik prozvao medije 'britanskim agentima i neprijateljima srpskog naroda'

Nedavno je Milorad Dodik optužio grupu medija da “uz pomoć novca iz Velike Britanije protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva stvaraju atmosferu progona”.

Ovo je izjavio na konferenciji za medije, sazvanoj povodom podizanja optužnice protiv njega, jer ne provodi odluke visokog predstavnika u BiH.

"Znamo da je u zadnjih 15 dana četiri miliona funti došlo iz Velike Britanije i da se umreženim aktivnostima protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva pravi atmosfera progona. Izvršioci radova su sarajevski mediji i portali pojačani sa Bukom, Capitalom, BN televizijom, koji se izdajnički odnose prema Republici Srpskoj, a podanički odnose prema novcu koji dobijaju za te stvari", rekao je Dodik.

Tada je direktno verbalno napao i novinara televizije N1 Mladena Vujinovića, koji mu je postavio pitanje ranije najavljenih zakona kojima je obećao da će protjerati Sud i Tužilaštvo BiH.

Dodik je tada izjavio kako su on i medijska kuća za koju radi "neprijatelji srpskog naroda".

"Ne bih volio da vas sretnem u ovom vremenu. Otići ću van normi ponašanja, samo da znaš. Republika Srpska je mala zajednica i da bi skrenula pažnju na maltretiranje Amerikanaca i vaših medija moramo da vičemo i galamimo, jer ste vi neprijatelji srpskog naroda", izjavio je Dodik.

Cilj zakona gašenje slobodnih medija

Vujinović ističe da pomenuti Zakon upravo služi vlastima da se obračunaju sa medijima koji im "nisu po volji".

"Vlast ovdje nikada nije prezala da upotrijebi sve raspoložive mehanizme koje ima u datom trenutku da izvrši određenu vrstu pridstiaka na medije koji im se ne dopadaju, i na čiju uređivačku politiku ne mogu uticati", poručio je Vujinović.

Nikola Morača smatra da je cilj zakona ugasiti sve medije koji nisu dio sistema i koji pišu o kriminalu vlasti i njihovih podanika.

"A oni koji su pisali hvalospjeve ti će da nastave da rade. Ali, borićemo se. Predaje nema. Nema šanse. Ako to značilo da će nas trpati u Tunjice (zatvor u okolini Banjaluke) OK, nek nas trpaju", poručuje Morača.

Narodna skupština Republike Srpske u julu 2001. godine prebacila je klevetu iz krivične u građansku oblast i donijela vlastiti Zakon o zaštiti od klevete Republike Srpske.

Odlukom Pedija Eždauna, nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, i iz Krivičnog zakona Federacije BiH je u novembru 2002. godine izbačeno djelo protiv ugleda i časti.

Koristeći bonska ovlašćenja, Kancelarija visokog predstavnika (OHR) je, istovremeno, u tom bh. entitetu nametnula i Zakon o zaštiti od klevete.

Na taj način je BiH, prije više od 20 godina, postala prva zemlja Zapadnog Balkana koja je dekriminalizovala klevetu.

(RSE) Foto: BN

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Kimi

18.08.2023 21:38

Pa najviše kleveta su imali rtrs i atv, koji su prenosili lažne vijesti sa botovskih portala, a uklevetamo se posebno isticao otac nacije, zato opušteno i prijavljujte...

ODGOVORITE
Name

Šta je cilj..

19.08.2023 00:28

da se sakrije da su u našeg lažnog cara trojana klempave uši i da je.namzan svim mogucim nacionalnim mastima

Name

Poziv SVIMA

19.08.2023 08:12

Diž' se Banjaluko, ustajte banjalučani moji, ne spavajte više, jer buđenje će biti jako bolno!

Name

Tabasko Pit

18.08.2023 21:53

Burle, puši ga prije cenzure...

ODGOVORITE
Name

Beli BanjaLuka

18.08.2023 22:03

Cilj je mozete nastaviti mirne setnje i mrs u park Mladena Stojanovica na casove sutnje. Nece mo smjeti spomenuti crveni kombi ronhil naftu nekretnine po svijetu Metuzalema koji kosi travu a kupio kesom ogroman stan u Wieni... Dedinje san svakog Srbina. I odosmo ko narod u P.M.

ODGOVORITE
Name

Sia

19.08.2023 08:33

A ti to sto pises si negdje procitao ili mozes dokazati da je to tako

Name

Beli Banja Luka Starcevica

19.08.2023 14:00

@@Sia daleko je SIA cuj CIA od tvog mozga. Jesam li sta izmislio, jesam li naveo imena e to brale nije kleveta, Sta je tvoje misljenje hoces li u vodu ili vatru za vodju.

Name

Jbem.li ga

18.08.2023 22:07

Cilj je da lopovu nesmes da kažeš da je.lopov da je nešto ukrao ili prisvojio kako bi se.istrazivackom.novinarstvu oduzelo pravo istrage..... Malom lopovi se skida glava a velikom kapa.

ODGOVORITE
Name

Bato

18.08.2023 22:30

Lopovu nemozes da kazes da je lopov ako nemas dokaz, ja mogu da kazem čovijeku kog sam uhvatio i snimio u krađi i na sudu dokazao da je lopov. Policija mi nije dozvolila javnu objavu snimka prije presude. Previse mlatite praznu slamu oko ovog zakona. Ja koji se ponekad podkradam od strane lopova, ja bih uveo i rigorozniji zakon od ovoga, puna mi je kapa lopova i lopuza i laprdanja bez pokrica. Zasto su se neke mediske kuce i novinari ovoliko podigli oko ovog zakona? Mislim da je svima jadno.

Name

Re Bato

19.08.2023 01:31

Jadno je zivjeti u ovako jadnoj zemlji. U svemu smo donji.

Name

Te

18.08.2023 22:18

Željan je aplauza i autoriteta.

ODGOVORITE
Name

Komentar

18.08.2023 22:31

Ovaj zakon ce da zazivi ko i ski centar na Manjaci 😂😂😂. Jel" i ovo kleveta? 😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Istina

18.08.2023 22:45

Otići će on sa scene uskoro.Onda ode i kriminalni SNSD.

ODGOVORITE
Name

Nfl

18.08.2023 22:58

Cilj je da se od RS napravi rupa koju ce sad svi redom zaobilaziti i u kojoj ce se živjeti od srbovanja.

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2023 01:35

U kojoj radnici rade za crkavice, sve je pred kolapsom, iznutra trulo..

Name

Re

19.08.2023 08:20

Haha pa to vec sad imamo, ovo sad je level2.

Name

He He

18.08.2023 23:19

Mile je sa Milanovićem dogovorio, da mu ovaj ustupi jedno ostrvo, da može tamo zatvarati političke neistomišljeneke, ups, pardon, ove što kleveću, a braskoj hrvaskoj treba radne snage, sve pobjeglo na zapad ! Nema nama jedni bez drugi, dva braska naroda, nemere im niko ništa ! Da mi je samo znati, ko nas zavadi,bre !

ODGOVORITE
Name

Laki

19.08.2023 06:15

Ovim je Dodik pokazao da je najmocniji u svijetu, nista neznaci ni sta kaze americka ambasada ni ohr ni EU, ni sta kaxu novinari ni gradjani

Name

zna se

19.08.2023 07:49

na moroni kao vi i vaswi poltroni nelajete

Name

Budala kao i ti

19.08.2023 01:00

Tamni vilajet.Rupa u kojoj niko nije siguran.

ODGOVORITE
Name

xxxx

19.08.2023 02:27

Dodik je uvijek bio i ostao uz svoj narod i sa svojim narodom i on će uvijek biti tu dok god narod mogne izdržati

ODGOVORITE
Name

Da Da

19.08.2023 09:46

U potpunosti se slažem sa vama, ni on sam nije očekivao, da će narod ovako lako da se naguzi, i još da brine o svemu, svaki dan guzicu maže lubrikantima, da to ide glatno ! Precednik koji ima ovakav narod, ne treba da brine za svoju budućnost, i budućnost svojih potomaka ! Sve će to narod izdržati !

Name

mitar

19.08.2023 07:10

Ovo je Vukanov zakon , Cilj je ucutkati Nebojsu Vukanovica

ODGOVORITE
Name

Odoh

19.08.2023 07:26

ja prije nego postave bodljikavu žicu... ovo je nova Sjeverna Koreja...

ODGOVORITE
Name

Ćutnja

19.08.2023 07:30

Zakon ce ubrzati eksploziju bunta naroda i to je dobro. Pretis efekt, kad se narod ućutio veziri i age su popuštali namete jer za akciju treba šutnja. Neka vam je na berićet šutnja narode potlačeni...vrijeme je skidati jaram ratnog i poratnog gulikože

ODGOVORITE
Name

Munja

19.08.2023 07:41

Sjeverna Koreja , u originalu..... Da li će se smjeti govoriti da je neko lijep ,ružan,debel,pametniji od vladara , ljepši,bolje pjeva ...... Pitanje je .? Da li će to biti kleveta ? E moj narode ....

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

19.08.2023 11:07

Najveća kleveta će biti MISLITI.

Name

BOB ROCK

19.08.2023 07:55

ČUJ,ŠTA JE CILJ, CILJ JE PUTIN, SI, KIM DŽONG UN, ERDOGAN I TAKO NEKI "LIDERI", AL MI SMO MALEŠNI I OKO NAS SU "ONI DRUGI", PA AKO 'OĆE MOGU DA NAM NAUDE, NARODU

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

19.08.2023 08:36

Stupa na snagu uskoro režimska antidemokratska diktatura, Staljinističkoga tipa, kojoj je otvorena namjera da iz RS protjera, i ovo malo slobodnomislećih ljudi koji ovdje žive! Građani mogu doći u situaciju da se zbog isprićanog vica u kafani nađu na udaru režima kao najobićniji kriminalci!!

ODGOVORITE
Name

Mara

19.08.2023 09:07

Burlo je uvek bio i ostao uz svoj narod, jer nigde nema takvih ovaca za šišanje 20 godina. Opljačkao nas je i ogulio nam kožu, e sada treba i da nas raseli, da završi posao koji su započeli Ante i Alija.

ODGOVORITE
Name

Dušan

19.08.2023 09:14

Dodik sve radi u saradnji sa strancima. Ponovo će Srbi biti predstavljeni kao Sjeverna Koreja i loši momci. Lagano nas utapa u bih. A narodu prodaje priču o nezavisnosti.

ODGOVORITE
Name

X

19.08.2023 09:21

Pa pisite o gospodarima sve najbolje, kriminalce oslobljavajte sa biznismeni, pisite o njihovim velikim poslovima sa divljenjem…mi cemo znati da citamo

ODGOVORITE
Name

re X

19.08.2023 11:06

Neće većina.Da nije tako,ne bi nam bilo ovako.

Name

X

19.08.2023 09:28

Valjalo bi ih predloziti i za svetce da crkva nadje po jedan dan za svakog da ih slavimo jos dok su zivi…sprdajte se malo za bolje i nisu

ODGOVORITE
Name

BoracRS

19.08.2023 10:25

Zašto diktator ne potpiše ukaz o zabrani svakodnevnog dizanja kredita

ODGOVORITE
Name

re

19.08.2023 11:05

Treba uvesti zakon protiv mišljenja.Ima ko da misli za nas.Volovi i krave,znamo koji su,sličnost je neupitna.

Name

11903

19.08.2023 14:24

Jedan od ciljeva je i to da će se o ustaŝkom pokretu morati il prestat pričati ili to raditi biranim riječima jer za boga miloga ako bi se na primjer govorilo o zločinima tamo nekog Peje Marića a ispostavi se da on ima rodbinu eto povoda za klevetu. Zar nebi bilo poŝteno od zakonodavca da tu temu proglasi za "tabu" pa da narod zna da će bilo koje pominjanje biti kažnjivo?

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

19.08.2023 23:58

S tim se zakonom stiti kriminal vladajuce vecine koja se enormno obogatila na racun Republike Srpske,Bosne i Hercegovine i njenih napace ih naroda.Eto je cilj novog zakona i kriminalizaciji klevete.Nesmes reci da je pkkrao milione i milijargldw od 2000 do danas.

ODGOVORITE
Name

Realan

20.08.2023 18:42

Dodig će prvi upasti u klevetu ,samo što vi nemate hrabrosti da podignete tužbu protiv njega.

ODGOVORITE
Name

Zoran

21.08.2023 01:37

Pa Dodo bi da legalizuje kriminal pljačke i korištenja i prilagođavanja svih benifita i pogodnosti u RS za porodicu i sebe Malo mu je hoće još i da ne smije još niko ništa reći ni borci koji su se borili za RS dok je on prodavao Ronhil.... Sad ispada kako samo on čuva i spašava RS a došao je na vlast na zapadnim tenkovima...

ODGOVORITE