Турска одбила да изручи шкаљарца и држављанина БиХ

Држављанин БиХ Сани ал Мурда, један од припадника црногорског "шкаљарског клана", који се уз Фљамура Синанаја из Албаније терети за шверц 3,2 тоне кокаина заплијењеног у белгијској луци Антверпен, није изручен Белгији упркос захтјеву који је та земља упутила Турској јер је, у међувремену, постао и турски држављанин.

Босна и Херцеговина 18.08.2023 | 13:55
Турска одбила да изручи шкаљарца и држављанина БиХ

"Утврђено је да у Истанбулу живе један од највећих трговаца дрогом у земљи, 38-годишњи Сани ал Мурда из Босне и Херцеговине и његова десна рука, 48-годишњи Албанац Фљамур Синанај", објавио је белгијски Стандард, а преноси "БирГун".

Белгија је поднијела захтјев Турској за изручење Ал Мурде и Синанаја које је тражила преко Интерпола и за њима расписала црвене потјернице.

"Међутим, у одговору Турске је наведено да су Ал Мурда и Синанај турски држављани и да неће бити изручени", објавио је портал из Истанбула, пренијела је РТЦГ.

Наводи се да је Ал Мурда важан за испоруку кокаина из Латинске Америке у Европу и да је један од водећих чланова криминалне организације "шкаљари" из Црне Горе.

Вођа "шкаљараца" Јован Вукотић убијен је 8. септембра 2022. године у Истанбулу. Вође "кавачке" банде, које су оптужене за његово убиство у Турској, такође су ухапшени у Истанбулу, пише портал.

Поједини турски медији преносе да случај Ал Мурде показује да се Турска претвара у уточиште за свјетске криминалце, посебно након што је олакшала услове за стицање држављанства.

"На тај начин, чак и ако буду ухваћени у Турској, међународни криминалци се не изручују земљи у којој ће им се судити", јавио је истанбулски "БирГун", преноси Тањуг.

Како се наводи, шефови мафије, умјесто да иду у Дубаи, постепено прелазе у Турску.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Србија

18.08.2023 15:25

Слично као што Србија крије криминалце,лопове,убице итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2023 17:08

Мислис на махмуљина,који се купа у Турској.

Name

За ре

18.08.2023 20:33

Не,мислим на убице деце из цафе Панда из Пећи.....