Станић: Највећа здрав. установа није сертификована

Члан Предсједништва Народног фронта, Слободан Станић поручио је да је јуче на свјетло дана испливала чињеница да највећа и најважнија здравствена установа у Републици Српској није сертификована, иако је, по свим важећим прописима, то морала бити.

Република Српска 18.08.2023 | 13:01
Станић: Највећа здрав. установа није сертификована

У Закону о здравственој заштити у чл. 201 став (1) стоји: Цертификација је обавезна за све здравствене установе и врши се сваких 7 година. С обзиром на слику која се ствара у јавности, сви смо подразумијевали да сте испунили вашу законску обавезу и да сте сертификована установа.

Ви наводите да је око сертификације 80 одсто посла урађено и да ћете за 9 мјесеци бити сертификовани. За 9 мјесеци се роди дијете, а ви већ 10 година стојите на тих 80 одсто, а наши грађани заслужују 100 одсто сигурност – каже Станић.

Истиче да ће, уз све то што није како би требало бити, бити још већа грешка ако се у рјешавање сертификације упетља политика, односно ако се изврши политички притисак на Министарство здравља и социјалне заштите, а онда и на АСКВА (Агенција за сертификацију, акредитацију и унапријеђење квалитета здравствене заштите Републике Српске) како би се сертификација, по сваку цијену, што прије завршила.

За сертификацију, како каже Станић, морају бити потпуно испуњени стандарди сигурности, који су од изузетне важности за пацијенте, али и за особље УКЦ Републике Српске.

Он истиче да у Закону о здравственој заштити чл. 190 став (2) стоји: Директор здравствене установе одговоран је за успостављање унутрашњег система континуираног унапређења квалитета и сигурности здравствене заштите у здравственој установи.

– Републици Српској, њеним грађанима, нарочито пацијентима не треба да након афере “лажних диплома” дођемо и до “убрзаних” сертификата, јер се овдје ради о животима и здрављу пацијената и особља здравствене установе, а оно нема цијену – нагласио је Станић.

Ви одлично знате, додаје он, да су се у УКЦ РС догодили нежељени догађаји, који укључују озбиљне психичке и физичке повреде, а било је и нежељених догађаја са смртним исходом.

– Такође, знате да су сви ти догађаји у вези са сертификацијом, знате да сте све те догађаје морали пријавити АСКВА-и. Код свих евентуалних судских поступака у вези са овим нежељеним догађајима имаћете проблем што нисте сертификовани, а морали сте бити – каже Станић.

Он је на крају поручио да се мора престати са причом и самопохвалама.

– Посветите се упорном раду, испуните стандарде сигурности и сертификујте се на добробит пацијената, особља и свих грађана Републике Српске – рекао је Станић.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мицко

18.08.2023 13:26

Све је то ок,али овај ко је писао ове законе треба кривицно да одговара за колицину глупости коју је написао.Ово је страсно,па какве су ово небулозе,ово као да је Зељка писала.Хиљаду реценица,све врти у круг,и све се своди на једно.Узас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ти није јасно?

18.08.2023 14:56

Закони су писани да би се од здр. Установа узеле паре за сертификацију и акредитацију и да би којекаква измишљена радна мјеста и комисије могле да убиру паре а не да се унапреди квалитет здравствене заштите.

Name

Ма да ли је могуће

18.08.2023 14:49

Ко све ради у УКЦ РС није ни чудо. Бирали су и запошљавали подобне а не стручне. Стручне раднике скрајнули а на кључна мјеста инсталирали неспособне послушнике. Јадни пацијенти. А сви ћемо једног дана бити њухови пацијенти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденка

18.08.2023 15:02

Сертификовање значи да требаш платити повлаштеним ,беспотребним комисијама или организацијам папир . То је ништа ,обична бирократска ујдурма и превара .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

18.08.2023 15:39

Могу ли тужити установу на основу овог ако нисам задовољан услугом или ови људи кои ма се нешто десило или породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево РАДНИК

18.08.2023 20:37

Мозес тужити али нека буде као у Америци тузис болницу што је ок - слиједећи пут када дођеш и ту болницу болница каже да ви немате поверења у болницу ок потражите другу па се у њој лијеците.

Name

Нострадамус

18.08.2023 16:44

Па не могу да добију сетификат, све док њихов директор, који је цлан СНСД-а и велики обозавалац Додика, не науци разлику измедју техницког и медицинског гаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

18.08.2023 20:02

О цему ти кад устаје самозвана опозиција Милокрадова против зла и безакоња Зови ,позови

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

19.08.2023 08:04

НЕ САМО ДА ЈЕ НАЈВЕЋА НЕГО И НАЈБОЉА У РЕГИОНУ И У 5 У СВИЈЕТУ

ОДГОВОРИТЕ