Stanić: Najveća zdrav. ustanova nije sertifikovana

Član Predsjedništva Narodnog fronta, Slobodan Stanić poručio je da je juče na svjetlo dana isplivala činjenica da najveća i najvažnija zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj nije sertifikovana, iako je, po svim važećim propisima, to morala biti.

Republika Srpska 18.08.2023 | 13:01
Stanić: Najveća zdrav. ustanova nije sertifikovana

U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u čl. 201 stav (1) stoji: Certifikacija je obavezna za sve zdravstvene ustanove i vrši se svakih 7 godina. S obzirom na sliku koja se stvara u javnosti, svi smo podrazumijevali da ste ispunili vašu zakonsku obavezu i da ste sertifikovana ustanova.

Vi navodite da je oko sertifikacije 80 odsto posla urađeno i da ćete za 9 mjeseci biti sertifikovani. Za 9 mjeseci se rodi dijete, a vi već 10 godina stojite na tih 80 odsto, a naši građani zaslužuju 100 odsto sigurnost – kaže Stanić.

Ističe da će, uz sve to što nije kako bi trebalo biti, biti još veća greška ako se u rješavanje sertifikacije upetlja politika, odnosno ako se izvrši politički pritisak na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, a onda i na ASКVA (Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unaprijeđenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske) kako bi se sertifikacija, po svaku cijenu, što prije završila.

Za sertifikaciju, kako kaže Stanić, moraju biti potpuno ispunjeni standardi sigurnosti, koji su od izuzetne važnosti za pacijente, ali i za osoblje UКC Republike Srpske.

On ističe da u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti čl. 190 stav (2) stoji: Direktor zdravstvene ustanove odgovoran je za uspostavljanje unutrašnjeg sistema kontinuiranog unapređenja kvaliteta i sigurnosti zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi.

– Republici Srpskoj, njenim građanima, naročito pacijentima ne treba da nakon afere “lažnih diploma” dođemo i do “ubrzanih” sertifikata, jer se ovdje radi o životima i zdravlju pacijenata i osoblja zdravstvene ustanove, a ono nema cijenu – naglasio je Stanić.

Vi odlično znate, dodaje on, da su se u UКC RS dogodili neželjeni događaji, koji uključuju ozbiljne psihičke i fizičke povrede, a bilo je i neželjenih događaja sa smrtnim ishodom.

– Takođe, znate da su svi ti događaji u vezi sa sertifikacijom, znate da ste sve te događaje morali prijaviti ASКVA-i. Кod svih eventualnih sudskih postupaka u vezi sa ovim neželjenim događajima imaćete problem što niste sertifikovani, a morali ste biti – kaže Stanić.

On je na kraju poručio da se mora prestati sa pričom i samopohvalama.

– Posvetite se upornom radu, ispunite standarde sigurnosti i sertifikujte se na dobrobit pacijenata, osoblja i svih građana Republike Srpske – rekao je Stanić.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Micko

18.08.2023 13:26

Sve je to ok,ali ovaj ko je pisao ove zakone treba krivicno da odgovara za kolicinu gluposti koju je napisao.Ovo je strasno,pa kakve su ovo nebuloze,ovo kao da je Zeljka pisala.Hiljadu recenica,sve vrti u krug,i sve se svodi na jedno.Uzas...

ODGOVORITE
Name

Šta ti nije jasno?

18.08.2023 14:56

Zakoni su pisani da bi se od zdr. Ustanova uzele pare za sertifikaciju i akreditaciju i da bi kojekakva izmišljena radna mjesta i komisije mogle da ubiru pare a ne da se unapredi kvalitet zdravstvene zaštite.

Name

Ма да ли је могуће

18.08.2023 14:49

Ко све ради у УКЦ РС није ни чудо. Бирали су и запошљавали подобне а не стручне. Стручне раднике скрајнули а на кључна мјеста инсталирали неспособне послушнике. Јадни пацијенти. А сви ћемо једног дана бити њухови пацијенти.

ODGOVORITE
Name

Radenka

18.08.2023 15:02

Sertifikovanje znači da trebaš platiti povlaštenim ,bespotrebnim komisijama ili organizacijam papir . To je ništa ,obična birokratska ujdurma i prevara .

ODGOVORITE
Name

Србо

18.08.2023 15:39

Могу ли тужити установу на основу овог ако нисам задовољан услугом или ови људи кои ма се нешто десило или породица.

ODGOVORITE
Name

Stevo RADNIK

18.08.2023 20:37

Mozes tužiti ali neka bude kao u Americi tuzis bolnicu što je ok - slijedeći put kada dođeš i tu bolnicu bolnica kaže da vi nemate poverenja u bolnicu ok potražite drugu pa se u njoj lijecite.

Name

Nostradamus

18.08.2023 16:44

Pa ne mogu da dobiju setifikat, sve dok njihov direktor, koji je clan SNSD-a i veliki obozavalac Dodika, ne nauci razliku izmedju tehnickog i medicinskog gasa.

ODGOVORITE
Name

Orao

18.08.2023 20:02

O cemu ti kad ustaje samozvana opozicija Milokradova protiv zla i bezakonja Zovi ,pozovi

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

19.08.2023 08:04

NE SAMO DA JE NAJVEĆA NEGO I NAJBOLJA U REGIONU I U 5 U SVIJETU

ODGOVORITE