Власт у Српској рачуна на слабо памћење народа

Према финансијском извјештају, Рафинерија уља Модрича је у првих шест мјесеци ове године била у минусу 1,1 милион КМ, док је акумулирани губитак износио око 110 милиона марака. Стручњаци кажу да сви проблеми проистичу због гашења Рафинерије нафте у Броду која не ради од 2019.године.

Република Српска 17.08.2023 | 20:08
Власт у Српској рачуна на слабо памћење народа

Рафинерија уља Модрича годинама збраја губитке, па тако ни прошла година није била сјајна. На полугодишту лани минус је износио око милион марака, док је акумулирани губитак био око 108 милиона КМ.

Премијер Српске Радован Вишковић признаје да има проблема али да је томе допринијела и епидемија вируса корона и руско-украјиснки сукоб због чега је стало  и пословање са Русијом.

„Рафинерија јесте у проблемима ми смо у контакту са руководством  раде се пројекти који би требали бити замјенски у односу на саму рафинерију зашто је урађена и грађена“, каже  Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

Међутим, бивши радник Рафинерије уља Модрича тврди да све што каже премијер није тачно и да се иза свега крију други планови и да се тражи излаз из нагомиланих проблема.

„То је у суштини срачунато на то да се све заборави и рачунају на слабо памћење народа па ће нову причу верглати око гасне електране а у суштини ради се о новој фабрици новој опреми свему новом и они побјегоше од нафтне привреде потпуно. Цијела вертикала власти је учествовала у овом злочиначком подухвату који се зове пљачкање рафинерије“, истиче Мика Никић, бивши радник Рафинерије.

Никић тврди да је, у ријетким случајевима, било пореске контроле али да су извјештаји о пословању били намјештени.

„Аутори који су продали рафинерије су два човјека један је данас предсједник РС, други је премијер они су продали и од тог момента су рафинерије постале забрањене зоне контроле пореске управе. Никад нису избацивали податке колико је билансне имовине и добити извучено из рафинерије у међувремену тако да су стално биле изложене пљачки“, каже Мика Никић, бивши радник Рафинерије.

Због затварања Рафинерије нафте Брод, смањен је и број радника у Рафинерији уља Модрича. Смањене су и пословне активности јер су основне производе за рад узимали из рафинерије нафте Брод, а која већ годинама не ради у пуном капацитету.

„Што се тиче броја људи  и отпуштања у смислу подизања пословања и рада је у преводу то да кад купите нове машине које раде умјесто људи подиже се ефикасност али вам онда не треба толико људи то је пословна политика коју рафинерија има“, сматра Зоран Павловић,економиста.

Рафинерија нафте Брод приватизована је 2007. године заједно са Рафинеријом уља Модрича. Приватизација је извршена на најнетранспарентнији начин, директном погодбом. Уговор о продаји и пратећи анекси никада нису објављени,а Закон о приватизацији Нафтне индустрије је усвојила Народна скупштина на, први пут у историји, затвореној сједници за јавност.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Преосвестени

17.08.2023 20:28

Имамо преосвестеног, благо нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

17.08.2023 20:34

Црна земљо отвори се! Има ли закона у ово дрзави???? Пљацкаси јавно дрско сва предузецааа гиганте опљацкасе домаци са бјелосвјетским хостаплеримааа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2023 20:52

Па гдје са це Русима то зна неписмен цовјек да је пропаст. Ко год је са њима склапао договор то је било да клепе силни кеш

Name

Ре,Оо

17.08.2023 22:59

Хоће ли се неко сјетити,да смо им,МИ,ГРАЂАНИ,ОМОГУЋИЛИ ПЉАЧКУ,НАСИЉЕ,БАХАТОСТ...ПА,ЧАК,И УБИСТВА НЕПОДОБНИХ?!?!?! ОД ПИСКАРАЊА НЕМА ВАЈДЕ,ДЈЕЛА ДОНОСЕ РЕЗУЛТАТЕ...

Name

Приједор

17.08.2023 20:38

Глуп смо народ и тацка ко тава! Затуцан смо народ. Необразован смо народ. Дта нам ради политицари, униставају нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2023 00:12

Истина зива.

Name

Балван

17.08.2023 21:00

Ста гмизавац безкицмењак Нејаки зна, његов домет је разгртање снијега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

17.08.2023 21:09

Рафинерија никда више неће прорадитиРуси немају начина да доставе нафту на прераду све да хоче ал их рафинерија и не интересујеОни су узели колико им треба и чао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циталац

18.08.2023 09:15

Зна ли неко одговорити, стаце бити са овим наридом, ако овим темпом политицари буду крали и замајавали народ као цувају РС, сви нападају, они ко фол бране , да би сто дузе опстајали на власти

Name

Ахааа

18.08.2023 05:49

Глупи Срби покуповали дипломе,па мисле да нешто вреде.У Србији огроман број неписмених изнад 15. година.А тек у Републици српској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2023 07:21

Ти си господине због теже повреде радне дужности истјеран из Рафинерије још прије 25 година и зато се буниш и иначе си био велики нерадник у Рафинерији и само паметарио, зато си тако и завршио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре По и Приједор.

18.08.2023 13:10

Све до ријечи тачно. Беремо своје плодове. Наш глас, УБИ НАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

19.08.2023 09:41

А некад је тај гигант служио да запоŝљава страначке ухљебе који су били заслужни да у дану избора организују "Бугарски воз" и сличне манифетлуке. У кампањи лијепили снсд-ове плакате, успут дерали СДС-ове, па чим се огласи "побједа" вади љекарско па на посао у обећану рафинерију. Иво није клевета већ на жалост гола истина.

ОДГОВОРИТЕ