Импровизација је погубна, посебно у здравству

Универзитетско–клинички центар Републике Српске је покушао да сакрије скандалозну информацију, а према сазнањима БН телевизије, већ годинама је у процесу сертификације код Агенције за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске. То значи да УКЦ не може ни пацијентима ни особљу да гарантује сигурност рада и безбједност услова у којима раде.

Република Српска 17.08.2023 | 20:03
Импровизација је погубна, посебно у здравству

Универзитетско–клинички центар Републике Српске нема сертификат који је потврда о сигурности рада и безбједности услова у којима ради. Процес сертификације који иначе ради АСКВА – Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите РС у УКЦ–у траје већ годинама, што јасно показује да Агенција није спремна да им да сертификат који очигледно не заслужују.

Уколико је неки пацијент Универзитетско–клиничког центра пао с кревета, оперисан на погрешном мјесту, добио погрешну дијагнозу, доживио замјену налаза или су настали проблеми са стерилизацијом, те доживио бројне друге грешке, може да тужи Клинички центар, а случај добија на суду самим тим што УКЦ нема сертификацију.

"Република Српска је усвојила нови Закон о здравственој заштити. У том Закону је јасно наведено да се здравствене установе морају сертификовати. Сертификација је усклађивање рада здравствене установе са безбједносним стандардима. А ти стандарди се крећу од пада пацијента с кревета, од тога да пацијенту приме погрешну терапију или да не добију терапију на вријеме.

Занимљиво је да је УКЦ ушао у тај процес, а није сертификована установа. То је поражавајуће, јер су се бројне мање установе сертификовале, и приватне. Ако говорите да сте најбољи, докажите свој квалитет кроз процес сертификације", поручује Слободан Станић, члан Предсједништва Народног фронта.

У Регистру сертификованих здравствених установа, до кога је дошао БН, нема нигдје УКЦ–а, док су процес сертификације добиле и болнице у Приједору, Фочи и Требињу, као и Завод за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" и болница за физикалну медицину "Мљечаница" у Козарској Дубици, те многобројне приватне здравствене установе.

Сертификат има и болница у Бијељини, која је већ и у процесу ресертификације.

"Суштина тог процеса је да установа буде функционалнија, напредније, признатија. И да буде што боља у ономе што ради, у конкретном случају да пружа услуге пацијентима. Импровизација је погубна у свему, па смо ми у том неком претходном периоду урадили систем лабораторијске дијагностике, да када ви урадите ПЦР у бијељинској болници то је признато и кад одете у Токио", каже др Немања Јанковић, помоћник директора ЈЗУ "Свети Врачеви", Бијељина.  

Према процедури која је објашњена на веб страници АСКВЕ, коначно одобрење за сертификацију неке здравствене установе даје министарство здравља. Из Клиничког центра потврђују нашу информацију.

"Поступак сертификације у складу са захтјевима болничких стандарда је у току и биће завршен у року од девет мјесеци (тренутна испуњеност захјева је преко 80%). Према ИСО стандардима, сертификоване су Клиника интензивне медицине за нехируршке гране која је и референтни центар, Клиника за кардиохирургију и Завод за клиничку лабораторијску дијагностику." - поручују из УКЦ - а.

Сертификација је обавезна за све здравствене установе, врши се према дјелимично колегијално договореним стандардима, односи се увијек на цијелу здравствену установу, док је стицање статуса сертификоване установе услов за обављање здравствене дјелатности – јасно је наведено на веб страници Агенције за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштитте Републике Српске.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Милан

17.08.2023 20:10

Ахахахахаха, а данас од само прије пар сати је ишла вијест да је данас успјешно изведен један од најсложенијих оперативних захвата и извађен тумор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

17.08.2023 20:59

Најгоре од свега болница није климатизована,пацијенти се кувају на + 40 степени.Ако нема средстава за то нека скупљају добровољне прилоге од грађана да створимо колико толико нормалне услове за лијечење

Name

Јаффа

17.08.2023 22:42

Здравственим радницима не плате доприносе и немају здравствено осигурање...индустријски кисеоник у лијечењу...гаража приоритет испред 101 друге важније ствари...итд.

Name

Ре Милан

17.08.2023 23:06

Није владо црта то обавио. Њему је мјесто у затвору.

Name

Ре

17.08.2023 23:47

А засто болница нема климе? Зар то није требало вец бити ријесено ? Сигурно у својим некретнинама ројесе питање гријања и климатизације.

Name

Ре

18.08.2023 06:37

Индрустијски кисик,највеца смртност,заковани прозори,клизеца гараза,зурке,клима.......

Name

ТЕШКО НАМА

18.08.2023 08:11

Битно је да има шмрке, остало ће бити како буде.

Name

Мирослав

17.08.2023 20:16

Акредитација је врло дуг и захтеван посао. Све до у детаље, мора бити написано и написаног се мора дрзати. Проводјење акредитације, могу надзирати страни и домаци струцњаци, оспособљени за надзор. Сваки радни процес у болници, мора бити забиљезен, па и струцна греска, или компликације које су врло цесто описане у литератури. Све мора бити тацни и транспарентно, од колицине потросениг материјала, до тима који је извео радњу. Пуно је администрирања, али је од велике користи, за све под кровом болнице, за пацјенте и особље. Нема подвала, превара,касњења, аљкавости, јер се све мора записати. Највеца корист је за пацјенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

17.08.2023 21:26

Мирославе ај не сери

Name

Ре

17.08.2023 23:50

Сертификација је обавезна, а акредитација је добровољна и захтјевнија је од серификације.

Name

Ре Милорад

18.08.2023 07:18

За тебе су рад, ред и дисциплина, велика непознаница. Најбоље је бити аљкав, неодговоран и прост у свему, зар не.

Name

Тако је

18.08.2023 11:42

Све сте добро навели,али,покварени Ђајић,је окупиран борбом за личним богаћење,путем пљачке,јер,за њега,неспособног,и фрфљивог,не постоји други начин.. Хајде,народе,да бојкотујемо вајни,УКЦ у Б.Луци,па,нека лијече замишљене пацијенте,другог начина нема,да им се стане на пут уништавања недужних пацијената.

Name

Ре мирослав

18.08.2023 15:49

Мирослав је ботина. Немојте бити као Мирослав.

Name

Перица

17.08.2023 20:21

Овај бивши неуспјешни: министар, директор стварно је изгубио компас, сваки дан просипа памет,промијенио 10 партија дали зна да је досадан.Немој ти више молим те...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перица

17.08.2023 20:57

Истина боли, поготово кад је износи компетентна особа, а то сто тебе боли Истина, то је несто друго. Уједно скренуо си са теме. Објасни ми, ако мозес, како особи која мирно лези у болницком кревету, мозе да пукне плуцна марамица, док је прикљуцен на респиратор (техницки кисеоник). Тако сто је особље са купљеним дипломама, и особље које није упознато како се користи респиратор, проузроковала такве слуцајеве, који су се не цесто, трагицно заврсавали.

Name

Луле

17.08.2023 21:53

Перице, да ти ниси лондонски ђак?

Name

Ре

17.08.2023 21:57

Бивши само из разлога што није климао главом.

Name

Ре Перица

17.08.2023 23:55

Као бивси директор Института за јавно здравље,, др Станиц је оставио Институт неколико стотина хиљада КМ у плусу, а смјењен је и као директор, а прије тога као Министар здравља јер је хтио часно да ради свој посао, није хтио да потписује сваста.

Name

Истина

17.08.2023 20:26

Као и техницки кисик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цадјо

17.08.2023 21:03

Они су и Рудоњу лијецили па му се памет окренула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бушач

17.08.2023 21:26

Шта ћемо са скоковима кроз прозор? Заковати прозоре по стандарду?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

17.08.2023 21:27

И кисик за заваривање умјесто медицинског иде по стандарду? А и фризерке и старлете као сестре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

17.08.2023 21:33

Ајде, молим те, сваки дан здравство коментарише пропали доктор и министар, само зато што он није нигдје позициониран. Био си Министар, могао си све а ништа ниси урадио. За тебе је Ђајић ИНСТИТУЦИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пен

17.08.2023 22:33

Јàдна је та институција .

Name

Ре Јована

18.08.2023 00:01

У Институту је показао какав је директор, а у Министар је био кратко. Нема функције, иако је имао зато сто није хтио играти како криминалци свирају, а и себи би приграбио корист. Могао је, био је цлан владајуце партије . Али владајуцим не требају постени, вец послусни министри који неце кварити њихове комбинације.

Name

Ре: Јована

18.08.2023 00:02

А док је био директор и министар сву сиру и ужу породицу и фамилију је позапошљавао. А и овај НФ је тешко смеце

Name

Перо

18.08.2023 00:32

Не дао Бог Јована да лезис на Ђајицевом УКЦ-у па ти родбина куповала лијекове јер УКЦ нема, лезис у соби као у сауни - а климе нема, терапију ти даје преквалификована фризерка или касирка. А родбина позели да ти додје у посјету па паркира на раскопаном паркингу ко зна колико далеко јер је наркомански директор у инат свима замислио да скрси 50 милиона за гаразу на руднику. УКЦ највеци дузник пореској, и ко зна ста јос радницима не уплацује. Браво Јована цему се дивис

Name

РЕ Перица

18.08.2023 09:38

Ето Станић досадан, ајде нам ти стручно објасни шта се ту дешава! А господин је поднио оставку зато што није хтио бити послушник него МИНИСТАР ЗДРАВЉА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАХ

18.08.2023 09:41

Није тачно што тврдис драги колега Станицу. Клинике се због сложености рада сертификују посебно и већина клиника је сертификована а можда и све нисам сигуран. Тако да твоје тврдње у потпуности нису тачне. На улазу на ГАК има урамљен сертификат за све клинике које се налазе у тој згради.Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

19.08.2023 14:20

Владу Џајића под хитно треба одстранити из здравства РС И бити ће све уреду.

ОДГОВОРИТЕ