Improvizacija je pogubna, posebno u zdravstvu

Univerzitetsko–klinički centar Republike Srpske je pokušao da sakrije skandaloznu informaciju, a prema saznanjima BN televizije, već godinama je u procesu sertifikacije kod Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske. To znači da UKC ne može ni pacijentima ni osoblju da garantuje sigurnost rada i bezbjednost uslova u kojima rade.

Republika Srpska 17.08.2023 | 20:03
Improvizacija je pogubna, posebno u zdravstvu

Univerzitetsko–klinički centar Republike Srpske nema sertifikat koji je potvrda o sigurnosti rada i bezbjednosti uslova u kojima radi. Proces sertifikacije koji inače radi ASKVA – Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite RS u UKC–u traje već godinama, što jasno pokazuje da Agencija nije spremna da im da sertifikat koji očigledno ne zaslužuju.

Ukoliko je neki pacijent Univerzitetsko–kliničkog centra pao s kreveta, operisan na pogrešnom mjestu, dobio pogrešnu dijagnozu, doživio zamjenu nalaza ili su nastali problemi sa sterilizacijom, te doživio brojne druge greške, može da tuži Klinički centar, a slučaj dobija na sudu samim tim što UKC nema sertifikaciju.

"Republika Srpska je usvojila novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti. U tom Zakonu je jasno navedeno da se zdravstvene ustanove moraju sertifikovati. Sertifikacija je usklađivanje rada zdravstvene ustanove sa bezbjednosnim standardima. A ti standardi se kreću od pada pacijenta s kreveta, od toga da pacijentu prime pogrešnu terapiju ili da ne dobiju terapiju na vrijeme.

Zanimljivo je da je UKC ušao u taj proces, a nije sertifikovana ustanova. To je poražavajuće, jer su se brojne manje ustanove sertifikovale, i privatne. Ako govorite da ste najbolji, dokažite svoj kvalitet kroz proces sertifikacije", poručuje Slobodan Stanić, član Predsjedništva Narodnog fronta.

U Registru sertifikovanih zdravstvenih ustanova, do koga je došao BN, nema nigdje UKC–a, dok su proces sertifikacije dobile i bolnice u Prijedoru, Foči i Trebinju, kao i Zavod za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" i bolnica za fizikalnu medicinu "Mlječanica" u Kozarskoj Dubici, te mnogobrojne privatne zdravstvene ustanove.

Sertifikat ima i bolnica u Bijeljini, koja je već i u procesu resertifikacije.

"Suština tog procesa je da ustanova bude funkcionalnija, naprednije, priznatija. I da bude što bolja u onome što radi, u konkretnom slučaju da pruža usluge pacijentima. Improvizacija je pogubna u svemu, pa smo mi u tom nekom prethodnom periodu uradili sistem laboratorijske dijagnostike, da kada vi uradite PCR u bijeljinskoj bolnici to je priznato i kad odete u Tokio", kaže dr Nemanja Janković, pomoćnik direktora JZU "Sveti Vračevi", Bijeljina.  

Prema proceduri koja je objašnjena na veb stranici ASKVE, konačno odobrenje za sertifikaciju neke zdravstvene ustanove daje ministarstvo zdravlja. Iz Kliničkog centra potvrđuju našu informaciju.

"Postupak sertifikacije u skladu sa zahtjevima bolničkih standarda je u toku i biće završen u roku od devet mjeseci (trenutna ispunjenost zahjeva je preko 80%). Prema ISO standardima, sertifikovane su Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane koja je i referentni centar, Klinika za kardiohirurgiju i Zavod za kliničku laboratorijsku dijagnostiku." - poručuju iz UKC - a.

Sertifikacija je obavezna za sve zdravstvene ustanove, vrši se prema djelimično kolegijalno dogovorenim standardima, odnosi se uvijek na cijelu zdravstvenu ustanovu, dok je sticanje statusa sertifikovane ustanove uslov za obavljanje zdravstvene djelatnosti – jasno je navedeno na veb stranici Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštitte Republike Srpske.

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Milan

17.08.2023 20:10

Ahahahahaha, a danas od samo prije par sati je išla vijest da je danas uspješno izveden jedan od najsloženijih operativnih zahvata i izvađen tumor!

ODGOVORITE
Name

Lana

17.08.2023 20:59

Najgore od svega bolnica nije klimatizovana,pacijenti se kuvaju na + 40 stepeni.Ako nema sredstava za to neka skupljaju dobrovoljne priloge od građana da stvorimo koliko toliko normalne uslove za liječenje

Name

Jaffa

17.08.2023 22:42

Zdravstvenim radnicima ne plate doprinose i nemaju zdravstveno osiguranje...industrijski kiseonik u liječenju...garaža prioritet ispred 101 druge važnije stvari...itd.

Name

Re Milan

17.08.2023 23:06

Nije vlado crta to obavio. Njemu je mjesto u zatvoru.

Name

Re

17.08.2023 23:47

A zasto bolnica nema klime? Zar to nije trebalo vec biti rijeseno ? Sigurno u svojim nekretninama rojese pitanje grijanja i klimatizacije.

Name

Re

18.08.2023 06:37

Indrustijski kisik,najveca smrtnost,zakovani prozori,klizeca garaza,zurke,klima.......

Name

TEŠKO NAMA

18.08.2023 08:11

Bitno je da ima šmrke, ostalo će biti kako bude.

Name

Miroslav

17.08.2023 20:16

Akreditacija je vrlo dug i zahtevan posao. Sve do u detalje, mora biti napisano i napisanog se mora drzati. Provodjenje akreditacije, mogu nadzirati strani i domaci strucnjaci, osposobljeni za nadzor. Svaki radni proces u bolnici, mora biti zabiljezen, pa i strucna greska, ili komplikacije koje su vrlo cesto opisane u literaturi. Sve mora biti tacni i transparentno, od kolicine potrosenig materijala, do tima koji je izveo radnju. Puno je administriranja, ali je od velike koristi, za sve pod krovom bolnice, za pacjente i osoblje. Nema podvala, prevara,kasnjenja, aljkavosti, jer se sve mora zapisati. Najveca korist je za pacjente.

ODGOVORITE
Name

Милорад

17.08.2023 21:26

Мирославе ај не сери

Name

Re

17.08.2023 23:50

Sertifikacija je obavezna, a akreditacija je dobrovoljna i zahtjevnija je od serifikacije.

Name

Re Milorad

18.08.2023 07:18

Za tebe su rad, red i disciplina, velika nepoznanica. Najbolje je biti aljkav, neodgovoran i prost u svemu, zar ne.

Name

Tako je

18.08.2023 11:42

Sve ste dobro naveli,ali,pokvareni Đajić,je okupiran borbom za ličnim bogaćenje,putem pljačke,jer,za njega,nesposobnog,i frfljivog,ne postoji drugi način.. Hajde,narode,da bojkotujemo vajni,UKC u B.Luci,pa,neka liječe zamišljene pacijente,drugog načina nema,da im se stane na put uništavanja nedužnih pacijenata.

Name

Re miroslav

18.08.2023 15:49

Miroslav je botina. Nemojte biti kao Miroslav.

Name

Perica

17.08.2023 20:21

Ovaj bivši neuspješni: ministar, direktor stvarno je izgubio kompas, svaki dan prosipa pamet,promijenio 10 partija dali zna da je dosadan.Nemoj ti više molim te...

ODGOVORITE
Name

Re Perica

17.08.2023 20:57

Istina boli, pogotovo kad je iznosi kompetentna osoba, a to sto tebe boli Istina, to je nesto drugo. Ujedno skrenuo si sa teme. Objasni mi, ako mozes, kako osobi koja mirno lezi u bolnickom krevetu, moze da pukne plucna maramica, dok je prikljucen na respirator (tehnicki kiseonik). Tako sto je osoblje sa kupljenim diplomama, i osoblje koje nije upoznato kako se koristi respirator, prouzrokovala takve slucajeve, koji su se ne cesto, tragicno zavrsavali.

Name

Lule

17.08.2023 21:53

Perice, da ti nisi londonski đak?

Name

Re

17.08.2023 21:57

Bivši samo iz razloga što nije klimao glavom.

Name

Re Perica

17.08.2023 23:55

Kao bivsi direktor Instituta za javno zdravlje,, dr Stanic je ostavio Institut nekoliko stotina hiljada KM u plusu, a smjenjen je i kao direktor, a prije toga kao Ministar zdravlja jer je htio časno da radi svoj posao, nije htio da potpisuje svasta.

Name

Istina

17.08.2023 20:26

Kao i tehnicki kisik.

ODGOVORITE
Name

Cadjo

17.08.2023 21:03

Oni su i Rudonju lijecili pa mu se pamet okrenula.

ODGOVORITE
Name

Bušač

17.08.2023 21:26

Šta ćemo sa skokovima kroz prozor? Zakovati prozore po standardu?!

ODGOVORITE
Name

Burle

17.08.2023 21:27

I kisik za zavarivanje umjesto medicinskog ide po standardu? A i frizerke i starlete kao sestre?

ODGOVORITE
Name

Jovana

17.08.2023 21:33

Ajde, molim te, svaki dan zdravstvo komentariše propali doktor i ministar, samo zato što on nije nigdje pozicioniran. Bio si Ministar, mogao si sve a ništa nisi uradio. Za tebe je Đajić INSTITUCIJA!

ODGOVORITE
Name

Pen

17.08.2023 22:33

Jàdna je ta institucija .

Name

Re Jovana

18.08.2023 00:01

U Institutu je pokazao kakav je direktor, a u Ministar je bio kratko. Nema funkcije, iako je imao zato sto nije htio igrati kako kriminalci sviraju, a i sebi bi prigrabio korist. Mogao je, bio je clan vladajuce partije . Ali vladajucim ne trebaju posteni, vec poslusni ministri koji nece kvariti njihove kombinacije.

Name

Re: Jovana

18.08.2023 00:02

A dok je bio direktor i ministar svu siru i užu porodicu i familiju je pozapošljavao. A i ovaj NF je teško smece

Name

Pero

18.08.2023 00:32

Ne dao Bog Jovana da lezis na Đajicevom UKC-u pa ti rodbina kupovala lijekove jer UKC nema, lezis u sobi kao u sauni - a klime nema, terapiju ti daje prekvalifikovana frizerka ili kasirka. A rodbina pozeli da ti dodje u posjetu pa parkira na raskopanom parkingu ko zna koliko daleko jer je narkomanski direktor u inat svima zamislio da skrsi 50 miliona za garazu na rudniku. UKC najveci duznik poreskoj, i ko zna sta jos radnicima ne uplacuje. Bravo Jovana cemu se divis

Name

RE Perica

18.08.2023 09:38

Eto Stanić dosadan, ajde nam ti stručno objasni šta se tu dešava! A gospodin je podnio ostavku zato što nije htio biti poslušnik nego MINISTAR ZDRAVLJA!

ODGOVORITE
Name

VLAH

18.08.2023 09:41

Nije tačno što tvrdis dragi kolega Stanicu. Klinike se zbog složenosti rada sertifikuju posebno i većina klinika je sertifikovana a možda i sve nisam siguran. Tako da tvoje tvrdnje u potpunosti nisu tačne. Na ulazu na GAK ima uramljen sertifikat za sve klinike koje se nalaze u toj zgradi.Pozdrav

ODGOVORITE
Name

Realan

19.08.2023 14:20

Vladu Džajića pod hitno treba odstraniti iz zdravstva RS I biti će sve uredu.

ODGOVORITE