Подрска пословним идејама које могу промијенити град

Сви који имају пословну идеју која може заживјети у Бијељини, до 31. августа могу да се пријаве на јавни позив за учешће у ИМПАКТ инкубатору пословних идеја. Циљ је да у Бијељини заживи предузетништво као што је некада било, поручили су гости Јутарњег програма БН ТВ.

Република Српска 17.08.2023 | 13:10
Подрска пословним идејама које могу промијенити град

Градска управа Бијељина препознала је значај подршке предузетницима и од 2018. године реализује програм ИМПАКТ инкубатор пословних идеја. Од тада до данас изњедрени су сјајни бизниси, а скоро да нема дјелатности која није подржана. Ове године јавни позив за пријаву пословних идеја отворен је до 31. августа. Ко се може пријавити?

“Могу да се пријаве незапослени који желе да покрену самостално свој бизнис. Могу да се пријаве људи који већ раде, али желе да покрену нешто ново и онда они пријављују додатну дјелатност, јер допунска дјелатност није дозвољена, јер ИМПАКТ инкубатор има за циљ успостављање нових радних мјеста и  нових запошљавања.

Могу да се пријаве и невладине организације које желе да покрену социјално предузеће с циље да запосле неког новог”, каже Олга Капетина из Одсјека за ЛЕР и ЕИ, Бијељина.

Импакт инкубатор пословних идеја пружа стручну, менторску и финансијску подршку.

Од 2018. године од када Бијељина активно учествује у овом пројекту, број предузетника је у сталном порасту, а међу њима је око 40 одсто жена.

“Ове године као и претходне године од концесионих накнада Одјељењу за привреду је припало 130 хиљада КМ гдје смо ми њих усмјерили у пројекат за самозапошљавање. Износ је 5.000 КМ, значи имамо за 26 лица та средства”, каже Душан Трифковић из  Одјељења за привреду, Бијељина.

Раније су била предвиђена већа финансијска средства за предузетништво, али скупштинска већина одлучила је другачије.

“Ми смо имали 500 хиљада КМ за подстицаје за набавку основних средстава и опреме и 400 хиљада КМ за запошљавање. Међутим, таква је политичка ситуација да нам је скупштинска већина скинула та средства”, каже Трифковић.

Ако се удружумо можемо да промијенимо слику града , а циљ је да заживи предузетништо у Бијељини као што је некада било, поручили су гости Јутарњег програма БН ТВ.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар