Podrska poslovnim idejama koje mogu promijeniti grad

Svi koji imaju poslovnu ideju koja može zaživjeti u Bijeljini, do 31. avgusta mogu da se prijave na javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja. Cilj je da u Bijeljini zaživi preduzetništvo kao što je nekada bilo, poručili su gosti Jutarnjeg programa BN TV.

Republika Srpska 17.08.2023 | 13:10
Podrska poslovnim idejama koje mogu promijeniti grad

Gradska uprava Bijeljina prepoznala je značaj podrške preduzetnicima i od 2018. godine realizuje program IMPAKT inkubator poslovnih ideja. Od tada do danas iznjedreni su sjajni biznisi, a skoro da nema djelatnosti koja nije podržana. Ove godine javni poziv za prijavu poslovnih ideja otvoren je do 31. avgusta. Ko se može prijaviti?

“Mogu da se prijave nezaposleni koji žele da pokrenu samostalno svoj biznis. Mogu da se prijave ljudi koji već rade, ali žele da pokrenu nešto novo i onda oni prijavljuju dodatnu djelatnost, jer dopunska djelatnost nije dozvoljena, jer IMPAKT inkubator ima za cilj uspostavljanje novih radnih mjesta i  novih zapošljavanja.

Mogu da se prijave i nevladine organizacije koje žele da pokrenu socijalno preduzeće s cilje da zaposle nekog novog”, kaže Olga Kapetina iz Odsjeka za LER i EI, Bijeljina.

Impakt inkubator poslovnih ideja pruža stručnu, mentorsku i finansijsku podršku.

Od 2018. godine od kada Bijeljina aktivno učestvuje u ovom projektu, broj preduzetnika je u stalnom porastu, a među njima je oko 40 odsto žena.

“Ove godine kao i prethodne godine od koncesionih naknada Odjeljenju za privredu je pripalo 130 hiljada KM gdje smo mi njih usmjerili u projekat za samozapošljavanje. Iznos je 5.000 KM, znači imamo za 26 lica ta sredstva”, kaže Dušan Trifković iz  Odjeljenja za privredu, Bijeljina.

Ranije su bila predviđena veća finansijska sredstva za preduzetništvo, ali skupštinska većina odlučila je drugačije.

“Mi smo imali 500 hiljada KM za podsticaje za nabavku osnovnih sredstava i opreme i 400 hiljada KM za zapošljavanje. Međutim, takva je politička situacija da nam je skupštinska većina skinula ta sredstva”, kaže Trifković.

Ako se udružumo možemo da promijenimo sliku grada , a cilj je da zaživi preduzetništo u Bijeljini kao što je nekada bilo, poručili su gosti Jutarnjeg programa BN TV.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar