Жељезнице Републике Српске само гомилају губитке

Упркос ранијим најавама власти да ће пословање кренути у позитивном правцу, Жељезнице Републике Српске и даље гомилају губитке. Док из Жељезница и Владе тврде да ће све бити ријешено у наредном периоду, представници радника упозоравају на бројне проблеме који и даље оптерећују рад овог јавног предузећа.

Република Српска 15.08.2023 | 20:00
Жељезнице Републике Српске само гомилају губитке

Без обзира на обећања званичника и реструктурисање које се финансира из кредита од 100 милиона марака, Жељезнице Републике Српске и даље биљеже губитке. У првих шест мјесеци ове године биле су у минусу од чак 9,7 милиона марака. На питање када ће Жељезнице коначно почети да послују позитивно, премијер одговара да је потребно стрпљење.

"Ми смо у фази реструктурисања Жељезница Републике Српске и морате бити стрпљиви. То је дугорочан процес то се не завршава ни за годину ни за мјесец. То је процес који траје и иде својим током. Сада рјешавамо питање малих акционара и преузимање 100% власништва од стране Републике Српске", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. 

Из Жељезница је за БН саопштено да се највећи дио обавеза односи на инокредите у оквиру реструктурисања и да након завршетка конверзије ових обавеза неће бити у билансу Друштва. Овакво стање је посљедица небриге за ово јавно предузеће у годинама прије реорганизације, сматрају представници радника.

"Вјероватно је дошло до таквог стања кроз дуги низ година недомаћинског пословања у предузећу а један од разлога је и недовољно улагање Владе", рекао је предсједник Синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић. 

Поред добити која је у оквиру трогодишњег плана очекивана у овом предузећу, али није остварена, и даље није ријешен ни проблем недостатка радника на терену.

"Ми смо прије 15-ак дана на сједници Владе имали одлуку и одобрили пријем одређеног броја радника у Жељезницама Реупублике Српске и то оне раднике које су Жељезнице тражиле - управо раднике на терену од машиновођа и пружних радника",рекао је Вишковић. 

Представници радника су скептични када су у питању обећања премијера, јер како наводе, годинама је присутна потпуна небрига за ове секторе.

"Управо се налазимо испред радионице у коју се годинама не улаже скоро ништа, а ради се са технологијом и средствима за рад који су и 50 година стари", каже Горан Чамџић. 

"Имамо проблем и самог одлива људи. Пензионисањем извршног особља ми долазимо у ситуацију да нама фали радника. Фали нам извршног особља, мајстора, пружног особља. То су озбиљне ствари", каже Борислав Дејановић, предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности. 

И у истом периоду прошле године, Жељезнице су умјесто добити, оствариле минус од 6,5 милиона марака, па је акумулирани губитак на крају јуна ове године достигао бројку од скоро 140 милиона марака.

(БН) Фото: ЖРС

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Жељезничар

15.08.2023 20:23

Ко ће им доћи радити кад су мале плате а одговорност велика па они машиновођама дају најмање плате од свих радника извршне службе а има машиновођа кои већ четврти пут туже и добијају судске спорове а извршни директор Радић кои је то закухао за то неодговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отправник

16.08.2023 08:45

Зар није довољно што их плаћа и док леже кућама?! Неко плату мора зарадити а другима се противзаконито дописују сати!

Name

Борац

15.08.2023 20:43

Бозе зар мозе овакав да буде председник владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цице

15.08.2023 21:14

Комплексност и дјелатност зељезница није бит само дај да постоји па це ми је пумпати кредитима наго да је само одржива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2023 05:38

Самоодржива мозе бити само да постане дио Зељезница БиХ

Name

Емпирија

15.08.2023 21:53

Нека се руководство РС-е распита има ли код Њемачке грантова за жељезнице, за 'рехабилитацију', како то зна да вели шеф. Има тога има, само треба знати на која врата покуцати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2023 00:43

Ало сеф казе да је Њемацка у фин проблемима и близу пропасти, боље питат талијане ил французе.

Name

Арса

15.08.2023 22:05

Е мој буздоване тај твој процес реструктурисања железница кажеш није брз па јел можда треба 100 година по твојој причи да се то заврши.А зато сте 100 милиона већ потрошили из кредита и невидим да сте ишта паметно урадили једино што сте офарбана браникw на пружим прелазима и замјенили неколико прагова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нецете

16.08.2023 07:32

далеко стици са национализмом. Цуј мала БиХ има двије зељезнице само да би ови показали своје српство. Хоцете ли и болнице и сколе звати српске само сто сте националисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

16.08.2023 18:32

Нећемо, али кад се одвојимо од вас српских конвертита. Много шта код нас није у реду, али то не значи да треба да се удружимо и нешто више радимо са онима који из дна душе мрзе свој народ од кога су конверзијом настали и тиме упали у опасне душевне проблеме. А најопаснији су ови из Западне Херцеговине који су задњи конвертовали (оно гдје пишу хрватском ћирилицом :))) Нема више ништа заједно, само комшијски односи.

Name

Савезници Управе

16.08.2023 08:48

Ти исти синдикати шуте на то што се радници примају као извршно особље па их пребацују у администрацију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За управу и синдикат

16.08.2023 09:14

Смије ли неко приупитати премијера зашто није уплатио ниједан за ЖРС грант ове године?! Изгорила кеса?!😁

ОДГОВОРИТЕ
Name

На железници,

16.08.2023 10:17

Неко се убија од посла, не може користити годишњи одмор, јер нема извршног особља, док администрација лаганице спава на послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСЛЕ ! ПЕДЕРСКОГ ЛОБИЈА

16.08.2023 13:51

У СВЕТУ,НАЈЈАЧИ ЈЕ ЛОБИ ,КУПЉЕНИХ ДИПЛОМА НА ...ЖРС!

ОДГОВОРИТЕ