Željeznice Republike Srpske samo gomilaju gubitke

Uprkos ranijim najavama vlasti da će poslovanje krenuti u pozitivnom pravcu, Željeznice Republike Srpske i dalje gomilaju gubitke. Dok iz Željeznica i Vlade tvrde da će sve biti riješeno u narednom periodu, predstavnici radnika upozoravaju na brojne probleme koji i dalje opterećuju rad ovog javnog preduzeća.

Republika Srpska 15.08.2023 | 20:00
Željeznice Republike Srpske samo gomilaju gubitke

Bez obzira na obećanja zvaničnika i restrukturisanje koje se finansira iz kredita od 100 miliona maraka, Željeznice Republike Srpske i dalje bilježe gubitke. U prvih šest mjeseci ove godine bile su u minusu od čak 9,7 miliona maraka. Na pitanje kada će Željeznice konačno početi da posluju pozitivno, premijer odgovara da je potrebno strpljenje.

"Mi smo u fazi restrukturisanja Željeznica Republike Srpske i morate biti strpljivi. To je dugoročan proces to se ne završava ni za godinu ni za mjesec. To je proces koji traje i ide svojim tokom. Sada rješavamo pitanje malih akcionara i preuzimanje 100% vlasništva od strane Republike Srpske", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. 

Iz Željeznica je za BN saopšteno da se najveći dio obaveza odnosi na inokredite u okviru restrukturisanja i da nakon završetka konverzije ovih obaveza neće biti u bilansu Društva. Ovakvo stanje je posljedica nebrige za ovo javno preduzeće u godinama prije reorganizacije, smatraju predstavnici radnika.

"Vjerovatno je došlo do takvog stanja kroz dugi niz godina nedomaćinskog poslovanja u preduzeću a jedan od razloga je i nedovoljno ulaganje Vlade", rekao je predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić. 

Pored dobiti koja je u okviru trogodišnjeg plana očekivana u ovom preduzeću, ali nije ostvarena, i dalje nije riješen ni problem nedostatka radnika na terenu.

"Mi smo prije 15-ak dana na sjednici Vlade imali odluku i odobrili prijem određenog broja radnika u Željeznicama Reupublike Srpske i to one radnike koje su Željeznice tražile - upravo radnike na terenu od mašinovođa i pružnih radnika",rekao je Višković. 

Predstavnici radnika su skeptični kada su u pitanju obećanja premijera, jer kako navode, godinama je prisutna potpuna nebriga za ove sektore.

"Upravo se nalazimo ispred radionice u koju se godinama ne ulaže skoro ništa, a radi se sa tehnologijom i sredstvima za rad koji su i 50 godina stari", kaže Goran Čamdžić. 

"Imamo problem i samog odliva ljudi. Penzionisanjem izvršnog osoblja mi dolazimo u situaciju da nama fali radnika. Fali nam izvršnog osoblja, majstora, pružnog osoblja. To su ozbiljne stvari", kaže Borislav Dejanović, predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti. 

I u istom periodu prošle godine, Željeznice su umjesto dobiti, ostvarile minus od 6,5 miliona maraka, pa je akumulirani gubitak na kraju juna ove godine dostigao brojku od skoro 140 miliona maraka.

(BN) Foto: ŽRS

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Жељезничар

15.08.2023 20:23

Ко ће им доћи радити кад су мале плате а одговорност велика па они машиновођама дају најмање плате од свих радника извршне службе а има машиновођа кои већ четврти пут туже и добијају судске спорове а извршни директор Радић кои је то закухао за то неодговара.

ODGOVORITE
Name

Otpravnik

16.08.2023 08:45

Zar nije dovoljno što ih plaća i dok leže kućama?! Neko platu mora zaraditi a drugima se protivzakonito dopisuju sati!

Name

Borac

15.08.2023 20:43

Boze zar moze ovakav da bude predsednik vlade.

ODGOVORITE
Name

Cice

15.08.2023 21:14

Kompleksnost i djelatnost zeljeznica nije bit samo daj da postoji pa ce mi je pumpati kreditima nago da je samo održiva.

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2023 05:38

Samoodrživa moze biti samo da postane dio Zeljeznica BiH

Name

Empirija

15.08.2023 21:53

Neka se rukovodstvo RS-e raspita ima li kod Njemačke grantova za željeznice, za 'rehabilitaciju', kako to zna da veli šef. Ima toga ima, samo treba znati na koja vrata pokucati.

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2023 00:43

Alo sef kaze da je Njemacka u fin problemima i blizu propasti, bolje pitat talijane il francuze.

Name

Arsa

15.08.2023 22:05

E moj buzdovane taj tvoj proces restrukturisanja železnica kažeš nije brz pa jel možda treba 100 godina po tvojoj priči da se to završi.A zato ste 100 miliona već potrošili iz kredita i nevidim da ste išta pametno uradili jedino što ste ofarbana branikw na pružim prelazima i zamjenili nekoliko pragova.

ODGOVORITE
Name

Necete

16.08.2023 07:32

daleko stici sa nacionalizmom. Cuj mala BiH ima dvije zeljeznice samo da bi ovi pokazali svoje srpstvo. Hocete li i bolnice i skole zvati srpske samo sto ste nacionalisti

ODGOVORITE
Name

Đuro

16.08.2023 18:32

Нећемо, али кад се одвојимо од вас српских конвертита. Много шта код нас није у реду, али то не значи да треба да се удружимо и нешто више радимо са онима који из дна душе мрзе свој народ од кога су конверзијом настали и тиме упали у опасне душевне проблеме. А најопаснији су ови из Западне Херцеговине који су задњи конвертовали (оно гдје пишу хрватском ћирилицом :))) Нема више ништа заједно, само комшијски односи.

Name

Saveznici Uprave

16.08.2023 08:48

Ti isti sindikati šute na to što se radnici primaju kao izvršno osoblje pa ih prebacuju u administraciju!

ODGOVORITE
Name

Za upravu i sindikat

16.08.2023 09:14

Smije li neko priupitati premijera zašto nije uplatio nijedan za ŽRS grant ove godine?! Izgorila kesa?!😁

ODGOVORITE
Name

Na železnici,

16.08.2023 10:17

Neko se ubija od posla, ne može koristiti godišnji odmor, jer nema izvršnog osoblja, dok administracija laganice spava na poslu.

ODGOVORITE
Name

POSLE ! PEDERSKOG LOBIJA

16.08.2023 13:51

U SVETU,NAJJAČI JE LOBI ,KUPLJENIH DIPLOMA NA ...ŽRS!

ODGOVORITE