Мјере нису дале резултате, Влада да помогне Семберији

Петровић категоричан – мјере нису уродиле плодом, газдинства се гасе, помоћ пољопривредницима је неопходна. Крајњи је тренутак да Влада Републике Српске спријечи пропадање Семберије.

Република Српска 15.08.2023 | 17:06
Мјере нису дале резултате, Влада да помогне Семберији

Више од половине сточног фонда свиња у Семберији усљед афричке куге је уништено, каже градоначелник Бијељине. Помоћи пољопривредницима нема јер власт не жели да смијени ухапшеног директора Аграрног фонда Златана Лазаревића, истиче Љубиша Петровић.

Пољопривреду Семберије су невријеме и Афричка куга свиња бациле на кољена. Оштећени земљорадници и сточари чекају да се штете надокнаде. Градоначелник Бијељине каже - паре Аграрног фонда су блокиране, директор чека пресуду, одборници се купају.

“На плажама су и на љетовању у моменту када је наша Семберија у једном од најизазовних периода. Знамо да је до сада еутаназирано 26.200 свиња, а директна штета је 10 милиона КМ. Прогнозе Одјељења за пољопривреду су да на подручју Семберије има око 50 хиљда заражених свиња, што је уз 26 хиљада еутаназираних више од пола сточног фонда свиња Семберије.”

Петровић наводи да се ништа није помакло од прва три дозначена милиона на име штете настале усљед афричке куге свиња и два милиона за интервентни откуп.

“Нико не отвара поглавља око броја прасади и око интервентног откупа. Тек сада су се сјетили топле воде и да кажу да је дозвољено печенује прасади. Људи моји, то се на терену већ дешавало”, рекао је Петровић.

Штета од олујног невремена износи два милиона КМ, каже Петровић и напомиње да је управо толико блокирано у Фонду. Власт чека да се суд за неколико дана ослободи директора Фонда СНСД-овог Златана Лазаревића као што је најавио министар пољопривреде Саво Минић, подсјећа градоначелник Бијељине.

“Изгледа да министар зна како суд треба да одлучи. С правом се питамо да ли он то заиста зна и ако зна нека каже јавности.”

Петровић категоричан – мјере нису уродиле плодом, газдинства се гасе, помоћ пољопривредницима је неопходна. Крајњи је тренутак да Влада Републике Српске спријечи пропадање Семберије.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хм

15.08.2023 18:01

Е мој Петровићу, прије ће ти влада Федерације помоћи да им се обратиш за помоћ ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле незамјенљиви

16.08.2023 06:03

Где сад да одвајам паре кад ми требају за тутањ

Name

Аа

16.08.2023 06:58

Само ангажујте добре правнике и подносите крувичне пријаве против одговорних у влади

Name

Па

15.08.2023 18:13

Ако је ваша а мислиш да није наша зашто да вам ми помажемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

15.08.2023 19:02

Постовани Градонацелнице Нема ниста друго. Које увезао Африцку кугу право Фоца и дозивотна а после тога Донације дасе семберија опорави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одавно,

16.08.2023 05:53

Глупљи коментар не прочитах, ко је увезао, читаш ли да су заражене и дивље свиње и свиње у окружењу и њих увозили. Ево ти покажи ко је и сви смо за то нека хапси.

Name

Па кога

16.08.2023 13:02

...другог окривити до Сарајево!? Зар је то тешко? За све код нас што не ваља, Сарајево треба да сноси кривицу.

Name

Бранци

16.08.2023 11:01

Овај народ је дрогиран и неписмен. Тешко ћеш ти успјети ишта направити у овој недодјији. Поштен си и честит али РС више није за такве. И ти ћеш на крају као и многи образовани и поштени млади људи морати отићи одавде због своје дјеце.

ОДГОВОРИТЕ