Низ неправилности око запошљавања радника у УИО

Управа за индиректно опорезивање БиХ добила је од ревизора мишљење са резервом за 2022. годину због неправилности приликом запошљавања особа на одређено вријеме и провођења интерних премјештаја и унапређења.

Република Српска 15.08.2023 | 08:43
Низ неправилности око запошљавања радника у УИО

Поред тога, ревизори су дали мишљење с резервом и на привремено обављање послова високе стручне спреме, а скренули су пажњу на неправилности и недостатке у процедурама јавних набавки.

„Управни одбор УИО није поступио у складу са чланом закона који дефинише вањски преглед рада Управе и испитивање прикупљања и расподјеле прихода које врши Управа“, наводи се у ревизорском извјештају.

Ревизори су утврдили да је Управа у 2022. години од укупно 20 претходно датих препорука, реализовала четири, осам није, док је у току реализација пет препорука, а за три препоруке није дата оцјена.

Управа је дужна да приликом запошљавања путем уговора о раду на одређено вријеме поступа у складу са релевантним прописима који регулишу поступак запошљавања, поштујући принципе законитости и транспарентности“, поново су као и ранијих година навели ревизори.

Оправдање за овакво поступање УИО ревизори су нашли у ставу Савјета министара БиХ који није давао сагласност за ново запошљавање.

Управа је у више наврата подносила Савјету министара ургенције за одобравање запошљавања по конкурсној процедури, али како није добила сагласност на исто, још увијек постоји велики број особа које раде на одређено вријеме без претходно проведене конкурсне процедуре“, наводи се у извјештају.

Поред тога, ревизори су поново утврдили да „Управа и даље одобрава привремено обављање послова високе стручне спреме запосленима који обављају послове са средњом стручном спремом, а који су у међувремену стекли високу стручну спрему“.

У ревизорском извјештају се истиче да је потребно окончати започете активности системског и стратешког рјешавања питања измјене постојећег или усвајање новог правилника о унутрашњој организацији у циљу ефикасног функционисања и развоја УИО БиХ“.

„Иако је Управа упутила на усвајање, Управни одбор УИО ни у 2022. години није дао сагласност на Приједлог новог правилника о унутрашњој организацији“, закључили су ревизори.

(Цапитал) Фото:Архив

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милош

15.08.2023 09:04

Има ли иста да је ова власт урадила на корист овог народа,све лаз, крадја и лоповлук.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

15.08.2023 09:58

Када су незаконито радили,сто се не хапсе?

Name

Оли

15.08.2023 11:49

Свако зна да не мозеш бити ни баба сера ако те неко не препоручи...🤢

Name

Бели

15.08.2023 17:13

Тегелтија вец поцео перутање извлацење лове Миле пресретан фудник прорадио

Name

гер

15.08.2023 09:35

Тако су и оног малог врховца запослили и још му повећали плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Марија

15.08.2023 10:16

У згради владе зенска је поцела радити прије мјесец дана...сад је отисла на годисњи одмор

ОДГОВОРИТЕ
Name

БорацРС

15.08.2023 11:25

Сада ће то ова поште њачина Тегелтија све средити по закону јер он и не зна друкчије јер чега се год овај накарадни лик дохватио било је поштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знатижељна

15.08.2023 12:52

Зар само у УИО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

15.08.2023 15:13

Они дали мисљење са резервом.То је као кад заклопис оци да не видис.Кад отворис оци просо воз.Све је лудница из разлога сто је то све про форме.Написес записник којег нико не цита и све са резервом.Ми имамо један зивот а не резервни зато боље да ниста не констатујете зато сто је све изгубило смисао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили66

15.08.2023 17:27

Ја не разумијем зашто ови ревизори уопште служе? Изгледа само зато да примају плате. У нормалним земљама кад ревизор установи неправилности - слиједи казана, пријава итд... Ови наши дају препоруке! Кад ђак основац не уради домаћи задатак - добије казну од учитеља. А ови коруптни ревисори- установили неправилности у тако одговорном послу и ником ништа! Да ли је то смијешно или жалосно??????

ОДГОВОРИТЕ