Niz nepravilnosti oko zapošljavanja radnika u UIO

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobila je od revizora mišljenje sa rezervom za 2022. godinu zbog nepravilnosti prilikom zapošljavanja osoba na određeno vrijeme i provođenja internih premještaja i unapređenja.

Republika Srpska 15.08.2023 | 08:43
Niz nepravilnosti oko zapošljavanja radnika u UIO

Pored toga, revizori su dali mišljenje s rezervom i na privremeno obavljanje poslova visoke stručne spreme, a skrenuli su pažnju na nepravilnosti i nedostatke u procedurama javnih nabavki.

„Upravni odbor UIO nije postupio u skladu sa članom zakona koji definiše vanjski pregled rada Uprave i ispitivanje prikupljanja i raspodjele prihoda koje vrši Uprava“, navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori su utvrdili da je Uprava u 2022. godini od ukupno 20 prethodno datih preporuka, realizovala četiri, osam nije, dok je u toku realizacija pet preporuka, a za tri preporuke nije data ocjena.

Uprava je dužna da prilikom zapošljavanja putem ugovora o radu na određeno vrijeme postupa u skladu sa relevantnim propisima koji regulišu postupak zapošljavanja, poštujući principe zakonitosti i transparentnosti“, ponovo su kao i ranijih godina naveli revizori.

Opravdanje za ovakvo postupanje UIO revizori su našli u stavu Savjeta ministara BiH koji nije davao saglasnost za novo zapošljavanje.

Uprava je u više navrata podnosila Savjetu ministara urgencije za odobravanje zapošljavanja po konkursnoj proceduri, ali kako nije dobila saglasnost na isto, još uvijek postoji veliki broj osoba koje rade na određeno vrijeme bez prethodno provedene konkursne procedure“, navodi se u izvještaju.

Pored toga, revizori su ponovo utvrdili da „Uprava i dalje odobrava privremeno obavljanje poslova visoke stručne spreme zaposlenima koji obavljaju poslove sa srednjom stručnom spremom, a koji su u međuvremenu stekli visoku stručnu spremu“.

U revizorskom izvještaju se ističe da je potrebno okončati započete aktivnosti sistemskog i strateškog rješavanja pitanja izmjene postojećeg ili usvajanje novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u cilju efikasnog funkcionisanja i razvoja UIO BiH“.

„Iako je Uprava uputila na usvajanje, Upravni odbor UIO ni u 2022. godini nije dao saglasnost na Prijedlog novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji“, zaključili su revizori.

(Capital) Foto:Arhiv

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Miloš

15.08.2023 09:04

Ima li ista da je ova vlast uradila na korist ovog naroda,sve laz, kradja i lopovluk.?

ODGOVORITE
Name

Borac

15.08.2023 09:58

Kada su nezakonito radili,sto se ne hapse?

Name

Oli

15.08.2023 11:49

Svako zna da ne mozeš biti ni baba sera ako te neko ne preporuči...🤢

Name

Beli

15.08.2023 17:13

Tegeltija vec poceo perutanje izvlacenje love Mile presretan fudnik proradio

Name

ger

15.08.2023 09:35

Tako su i onog malog vrhovca zaposlili i još mu povećali platu

ODGOVORITE
Name

Ana Marija

15.08.2023 10:16

U zgradi vlade zenska je pocela raditi prije mjesec dana...sad je otisla na godisnji odmor

ODGOVORITE
Name

BoracRS

15.08.2023 11:25

Sada će to ova pošte njačina Tegeltija sve srediti po zakonu jer on i ne zna drukčije jer čega se god ovaj nakaradni lik dohvatio bilo je pošteno.

ODGOVORITE
Name

znatiželjna

15.08.2023 12:52

Zar samo u UIO?

ODGOVORITE
Name

BOBA

15.08.2023 15:13

Oni dali misljenje sa rezervom.To je kao kad zaklopis oci da ne vidis.Kad otvoris oci proso voz.Sve je ludnica iz razloga sto je to sve pro forme.Napises zapisnik kojeg niko ne cita i sve sa rezervom.Mi imamo jedan zivot a ne rezervni zato bolje da nista ne konstatujete zato sto je sve izgubilo smisao.

ODGOVORITE
Name

Mili66

15.08.2023 17:27

Ja ne razumijem zašto ovi revizori uopšte služe? Izgleda samo zato da primaju plate. U normalnim zemljama kad revizor ustanovi nepravilnosti - slijedi kazana, prijava itd... Ovi naši daju preporuke! Kad đak osnovac ne uradi domaći zadatak - dobije kaznu od učitelja. A ovi koruptni revisori- ustanovili nepravilnosti u tako odgovornom poslu i nikom ništa! Da li je to smiješno ili žalosno??????

ODGOVORITE