Чујеш, видиш, знаш – реагуј! Пријави породично насиље!

"Ти друштвени негативци су постали хероји. Друга ствар је гурање под тепих. Проблеми се код нас гурају под тепих и не говори се јавно, ствари се гурају у страну", каже доктор социологије Давор Видаковић.

Босна и Херцеговина 13.08.2023 | 16:22
Чујеш, видиш, знаш – реагуј! Пријави породично насиље!

Случај свирепог убиства у Градачцу који је преношен уживо на друштвеној мрежи, потресао је цијелу БиХ, али и регион. Кључно питање је како смо као друштво доспјели у ово стање, а поразна чињеница да је систем опет заказао.

"Да смо овој жени пружили довољњу заштиту и схватили њен проблем вјероватно би она  жива била. Прије три дана је пријавила насиље. Да ли је извршена процјена ризика како треба, колико је она угрожена, нажалост то никада нећемо сазнати. Бојим се да ће се овакве ствари дешавати ако се пасивно наставимо понашати", каже Мирзета Томљановић из Фондације “Лара”, Бијељина. 

Нажалост чекамо да се деси овако страшан злочин да би разговарали о томе, каже за БН ТВ психијатар Олег Грубач. Узрок оваквих страховитих
догађаја је вишеструк.

"Мислим и чини ми се онако како сам могао да сазнам из медија да се ради о човјеку који има дугу историју неких насилних догађаја и да се ради о ономе што ми зовемо поремећај личности. То није психијатријско обољење, то је начин на који људи мисле, осјећају и уопште испољавају своје понашање, а који су одређени екстреми. Обично ми кажемо да су то дисоцијални поремећаји личности, нарцисоидни поремећаји личности код којих одвајање обично партнера од њих доживљавају као нарцисоидну повреду и онда су спремни да учине и најтежа кривична дјела, чак и оваква каква смо видјели", каже психијатар Олег Грубач.

Посебно проблематично за цијело друштво је што је снимак монструозног убиства имао велики број прегледа на друштвеним мрежама као и одобравања.

"Ти друштвени негативци су постали хероји. Друга ствар је гурање под тепих. Проблеми се код нас гурају под тепих и не говори се јавно, ствари се гурају у страну, ријешиће се саме од себе", каже доктор социологије Давор Видаковић.

А ништа се не рјешава само од себе. У међувремену, насиље над женама је од 2020. у сталном порасту, а казне за починиоце благе.

"Она је убијена само што је жена и ништа више. Ми фемицид не препознајемо као кривично дјело него то сводимо под насиље у породици, убиства и остало, али нико се  не бави тим проблемом фемицида и то су сад ове посљедице које имамо. Мислим да заиста као друшво морамо оштрије кренути са много строжим казнама, а зашто не и друштвено користан рад, па изволимо да препознамо у нашем граду насилнике, нека мету градски трг и да знамо сви да су они насилници", каже Мирзета Томљановић.

Системска заштита жртве и много оштрије казне, а прије свега превенција треба да буде императив, да се не би поново згражавали над неким новим случајем насиља.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ВРС

13.08.2023 16:59

На залост!!! Свуда око нас је насиље… заробљене институције, и то је врста насиља према њима!!! Колико нерјесени убистава??? Коме пријавити насиље???

ОДГОВОРИТЕ
Name

знатижељна

13.08.2023 17:00

И шта кад реагујеш? Несретна Низама је много пута реаговала и чак је неко из полиције јавио монструму гдје се склонила. Зар заиста мислите да су наше судство и полиција бољи од федерталних институција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста цес

13.08.2023 17:07

Кад полиција насилнике стити и суд, лицно искуство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.08.2023 17:21

Ако је комшији гласна музика, пријавит ће вас полицији, ако види кроз прозор насиље спушта ролетне... Ми прво требамо изградити у друштву културу живљења, емпатију, суосјећање да би могли једни друге искрено потапшати и загрлити остало је све лаж. Ето моје мишљење, ако га читаш размисли ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

14.08.2023 09:16

Кад, пријавите,полиција вас тражи,,а не оног ,ког сте пријавили,још вам болесника ,усмери на вас. Не постоји дискреција,Хаос од полиције.

Name

Ево све летим

13.08.2023 18:48

Неби био први пут да се жена врати, па још оне који су јој покушали помоћи окриви да су је наговарали... НЕКА ХВАЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сладјана

13.08.2023 19:30

Назалост донекле сте у праву.Током свог зивота као подстанар у Београду пријавила сам полицији мигранта који је пребијао своју девојку у ходнику зграде где сам зивела.Полиција је досла.Изасла сам из собе у ходник кад су досли.Она је рекла да је у трецем месецу трудноце.Полицајац је поред моје изјаве и дате лицне карте питао је како је повреда настала у присуству насилника кога су обуздали.Насилник је преда мном врсио притисак да промени исказ И она је рекла да је пала са степеница.Девојке схватите породицу не бирате, муза и момка да.Епилог даљи не знам ста је било са јадницом И насилником.Систем боли брига за такве ствари не само у БиХ него И другде.

Name

Биба

13.08.2023 21:45

Девојјке зене немојте ни кафу да са оваквим профилом муске особе попијете нико вас спасит неце и немојте мислит да це вас полиција или дрзава спасит не неце нико то су болесбе особе за које нема закона и оне це се осветит кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стиди се БиХ

14.08.2023 17:16

Коме????Дајте молим вас па жена је пријавила држави суду и тужилаштву и шта ништа, полиција издала одала податке ,и јаје ово први пут да полицајци одају податке из агенција криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ