Čuješ, vidiš, znaš – reaguj! Prijavi porodično nasilje!

"Ti društveni negativci su postali heroji. Druga stvar je guranje pod tepih. Problemi se kod nas guraju pod tepih i ne govori se javno, stvari se guraju u stranu", kaže doktor sociologije Davor Vidaković.

Bosna i Hercegovina 13.08.2023 | 16:22
Čuješ, vidiš, znaš – reaguj! Prijavi porodično nasilje!

Slučaj svirepog ubistva u Gradačcu koji je prenošen uživo na društvenoj mreži, potresao je cijelu BiH, ali i region. Ključno pitanje je kako smo kao društvo dospjeli u ovo stanje, a porazna činjenica da je sistem opet zakazao.

"Da smo ovoj ženi pružili dovoljnju zaštitu i shvatili njen problem vjerovatno bi ona  živa bila. Prije tri dana je prijavila nasilje. Da li je izvršena procjena rizika kako treba, koliko je ona ugrožena, nažalost to nikada nećemo saznati. Bojim se da će se ovakve stvari dešavati ako se pasivno nastavimo ponašati", kaže Mirzeta Tomljanović iz Fondacije “Lara”, Bijeljina. 

Nažalost čekamo da se desi ovako strašan zločin da bi razgovarali o tome, kaže za BN TV psihijatar Oleg Grubač. Uzrok ovakvih strahovitih
događaja je višestruk.

"Mislim i čini mi se onako kako sam mogao da saznam iz medija da se radi o čovjeku koji ima dugu istoriju nekih nasilnih događaja i da se radi o onome što mi zovemo poremećaj ličnosti. To nije psihijatrijsko oboljenje, to je način na koji ljudi misle, osjećaju i uopšte ispoljavaju svoje ponašanje, a koji su određeni ekstremi. Obično mi kažemo da su to disocijalni poremećaji ličnosti, narcisoidni poremećaji ličnosti kod kojih odvajanje obično partnera od njih doživljavaju kao narcisoidnu povredu i onda su spremni da učine i najteža krivična djela, čak i ovakva kakva smo vidjeli", kaže psihijatar Oleg Grubač.

Posebno problematično za cijelo društvo je što je snimak monstruoznog ubistva imao veliki broj pregleda na društvenim mrežama kao i odobravanja.

"Ti društveni negativci su postali heroji. Druga stvar je guranje pod tepih. Problemi se kod nas guraju pod tepih i ne govori se javno, stvari se guraju u stranu, riješiće se same od sebe", kaže doktor sociologije Davor Vidaković.

A ništa se ne rješava samo od sebe. U međuvremenu, nasilje nad ženama je od 2020. u stalnom porastu, a kazne za počinioce blage.

"Ona je ubijena samo što je žena i ništa više. Mi femicid ne prepoznajemo kao krivično djelo nego to svodimo pod nasilje u porodici, ubistva i ostalo, ali niko se  ne bavi tim problemom femicida i to su sad ove posljedice koje imamo. Mislim da zaista kao drušvo moramo oštrije krenuti sa mnogo strožim kaznama, a zašto ne i društveno koristan rad, pa izvolimo da prepoznamo u našem gradu nasilnike, neka metu gradski trg i da znamo svi da su oni nasilnici", kaže Mirzeta Tomljanović.

Sistemska zaštita žrtve i mnogo oštrije kazne, a prije svega prevencija treba da bude imperativ, da se ne bi ponovo zgražavali nad nekim novim slučajem nasilja.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

VRS

13.08.2023 16:59

Na zalost!!! Svuda oko nas je nasilje… zarobljene institucije, i to je vrsta nasilja prema njima!!! Koliko nerjeseni ubistava??? Kome prijaviti nasilje???

ODGOVORITE
Name

znatiželjna

13.08.2023 17:00

I šta kad reaguješ? Nesretna Nizama je mnogo puta reagovala i čak je neko iz policije javio monstrumu gdje se sklonila. Zar zaista mislite da su naše sudstvo i policija bolji od federtalnih institucija?

ODGOVORITE
Name

Sta ces

13.08.2023 17:07

Kad policija nasilnike stiti i sud, licno iskustvo

ODGOVORITE
Name

Ja

13.08.2023 17:21

Ako je komšiji glasna muzika, prijavit će vas policiji, ako vidi kroz prozor nasilje spušta roletne... Mi prvo trebamo izgraditi u društvu kulturu življenja, empatiju, suosjećanje da bi mogli jedni druge iskreno potapšati i zagrliti ostalo je sve laž. Eto moje mišljenje, ako ga čitaš razmisli ...

ODGOVORITE
Name

Aaaa

14.08.2023 09:16

Kad, prijavite,policija vas traži,,a ne onog ,kog ste prijavili,još vam bolesnika ,usmeri na vas. Ne postoji diskrecija,Haos od policije.

Name

Evo sve letim

13.08.2023 18:48

Nebi bio prvi put da se žena vrati, pa još one koji su joj pokušali pomoći okrivi da su je nagovarali... NEKA HVALA!

ODGOVORITE
Name

Sladjana

13.08.2023 19:30

Nazalost donekle ste u pravu.Tokom svog zivota kao podstanar u Beogradu prijavila sam policiji migranta koji je prebijao svoju devojku u hodniku zgrade gde sam zivela.Policija je dosla.Izasla sam iz sobe u hodnik kad su dosli.Ona je rekla da je u trecem mesecu trudnoce.Policajac je pored moje izjave i date licne karte pitao je kako je povreda nastala u prisustvu nasilnika koga su obuzdali.Nasilnik je preda mnom vrsio pritisak da promeni iskaz I ona je rekla da je pala sa stepenica.Devojke shvatite porodicu ne birate, muza i momka da.Epilog dalji ne znam sta je bilo sa jadnicom I nasilnikom.Sistem boli briga za takve stvari ne samo u BiH nego I drugde.

Name

Biba

13.08.2023 21:45

Devojjke zene nemojte ni kafu da sa ovakvim profilom muske osobe popijete niko vas spasit nece i nemojte mislit da ce vas policija ili drzava spasit ne nece niko to su bolesbe osobe za koje nema zakona i one ce se osvetit kad tad.

ODGOVORITE
Name

Stidi se BiH

14.08.2023 17:16

Kome????Dajte molim vas pa žena je prijavila državi sudu i tužilaštvu i šta ništa, policija izdala odala podatke ,i jaje ovo prvi put da policajci odaju podatke iz agencija kriminalcima.

ODGOVORITE