Украјина: Три пута покушали да га убију у седам дана

Према наводима украјинских званичника, предсједник Украјине Володимир Зеленски је од почетка руске инвазије у фебрауру 2022. преживио низ покушаја атентата и киднаповања, пише нова.рс.

Свијет 13.08.2023 | 14:23
Украјина: Три пута покушали да га убију у седам дана

Државни званичници објавили су како је почетком јула планирано убиство предсједника Зеленског и да је кључна особа у том плану била жена, која је недавно и ухапшена.

Украјинска обавјештајна служба саопштила је да је та жена недавно прикупљала обавјештајне податке не би ли сазнала план пута Зеленског прије његове посјете јужној Николајевској области.

Наводно је тражила податке о локацији система за електронско ратовање и складишта са муницијом.

Објављена је и замућена слика жене коју су маскирани официри притворили у кухињи, телефонске поруке и биљешке о војним активностима.

Према саопштењу СБУ, Украјина је знала за завјеру, па је увела додатне мјере безбједности за предсједника.

СБУ је саопштила да је ухватила жену док је покушавала да прослиједи обавјештајне податке руским тајним службама.

Саопштено је да је живјела у малом јужном граду Очакиву у Николајевској области и да је раније радила у продавници у тамошњој војној бази, а наводно је фотографисала локације и покушала да добије информације од личних контаката у тој области.

Сада се суочава са оптужбама за неовлашћено ширење информација о кретању оружја и трупа. Ако буде осуђена, могла би да добије казну и од 12 година затвора.

Званична Русија није се оглашавала овим поводом, али су украјински обавјештајци раније помињали како је покушано више атентата на Владимира Зеленског.

Према украјинској влади, почетком фебруара 2022. руски предсједник Владимир Путин наводно је дао инструкције чеченском лидеру Рамзану Кадирову да елиминише украјинске лидере. Почетком марта, украјински обајвештајци су саопштили да су чеченски командоси послати да убију Зеленског „елиминисани“, уз помоћ агената ФСБ-а који су наклоњени Украјини.

Редут или Центар Р, раније познат као „Штит“ – руска приватна војска која је дио „Антитерор-фамилије“, која се састоји од група са сличним називом који штите комерцијалне операције руских компанија, наводно је у фебруару 2022. године добио наређење о тајној мисији у Кијевској области. Требало је да се инфилтрирају у украјинске институције и елиминишу политичко руководство и украјинску тајну службу. Ипак, мисија је пропала, јер су Украјина и Запад знали за већину планова, тако да је Редут изгубио око 90 одсто својих борбених снага.

Према доступним извјештајима, више од 400 војника плаћенике групе Вагнер било је у Кијеву са наређењем да се убију Зеленског и дестабилизују владу толико да Русија преузме контролу.

Савјетник украјинског предсједника Михаило Подолијак казао је да украјински страни партнери наводе да је било око два или три покушаја атентата на Зеленског, али да он вјерује да је било више од десет покушаја.

Почетком прошлог марта, шеф украјинског Савјета за националну безбједност Алексиј Данилов рекао је да је Зеленски преживио три покушаја убиства, и то у једној недјељи.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен недавно је објавио да се украјинска влада припремила и за тај сценарио – потенцијалну смрт Зеленског, али да детаљи неће бити откривени.

Када су Зеленског упитали да ли је забринут због руских покушаја атентата, он је одговорио да не може тиме да се бави.

„Кад бих стално размишљао о томе, само бих се затворио, врло слично Путину који сада не напушта свој бункер“, рекао је украјински лидер у интервјуу за ЦНН прошлог мјесеца.

Ипак, план, или бар један његов дио је откривен – сву власт преузеће предсједник парламента Руслан Стефанчук.

С обзиром на улоге и ризик, није ни чудо да украјински званичници одбацују захтјеве за разговор о томе шта би се догодило да Русија успије у науму егзекуције.

Формално, по уставу, линија спровођења власти је јасна.

„Када предсједник није у могућности да испуни своје дужности, предсједавајући украјинског Парламента преузима његове одговорности“, рекао је Микола Књазитски, посланик из Лавова. Актуелни предсједник парламента, Руслан Стефанчук, члан странке Слуга народа – није миљеник грађана.

„Али мислим да то није важно“, рекао је Адриан Каратницки, виши сарадник Евроазијског центра Атлантског савјета.

„Постоји јак тим руководства и мислим да бисмо видјели колективну владу“, додао је он.

Управно веће би највјероватније чинили Стефанчук, заједно с Андријем Јермаком, бившим филмским продуцентом и адвокатом који је шеф кабинета предсједника, министром спољних послова Дмитром Кулебом и министром обране Олексијем Резниковим. Валериј Залужњи остаће врховни генерал у земљи.

“Земља је досегла тачку врло значајне солидарности и националног јединства, тако да ако се нешто страшно догоди Зеленском, то не би било тако одлучујуће као што мислите”, рекао је Каратницки, аутор књиге “Бојно поље Украјина: Од независности до руског рата“.

Истакао је да је Украјина створила „добро уходану“ административну, војну и дипломатску машину.

(Н1инфо/фото:ЕПА-ЕФЕ/ОЛЕГ ПЕТРАСYУК)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Хе Хе

13.08.2023 14:45

Добра стара опробана фора, да се појача репресија на властито становништво, које све више и више губи стрпљење и полако се окреће против свог руководства ! Не контам, Црна Гора пуна младих набилданих Украјинаца ,са бијесним аутомобилима, зар они неби требали бити негдје на ратишту, збиља, ко тамо у упште ратује ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кун'-фу Панда

13.08.2023 16:10

Ратују најмање украјинци

Name

Оли

14.08.2023 08:28

То он себи диже цијену види и да се народ окрећеод њега.Људи гину а он парадира и слика се.Види рад из уреда🤢

Name

Милко

13.08.2023 14:45

Руси су можда хтјели да га убију на почwтку рата али он сад више смета Америма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

13.08.2023 15:19

Саплео се о крофну и пријавио покусај атентата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.08.2023 16:15

Какви бједни потези Русије,ста им смета један цовјек гдје је та војна сила да удје у Кијев и да га ухапси.Побјеци це Руси из Украине као сто су из Авганистана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

13.08.2023 17:59

Па и Србија је била 90-и пуна млади Срба из Книна и Б.Л а старци остали у рововима

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.08.2023 20:47

Био бих и ти да су те продали за зеленим столом...

Name

Садам

13.08.2023 19:48

А ста је мислио, наравно да це га уклонити не украјинци не руси него његови налогодавци. Нема га и неце никада "одвезати језик као највазнији свједок свог зла сто поцинисе" плус покрасти сто га наградисе. Тацка.

ОДГОВОРИТЕ