Мишја грозница хара Србијом! Који су симптоми?

У Србији су потврђена још три случаја мишје грознице код мушкараца из околине Ивањице, и то је укупно 14 случајева од почетка ове године, а који су све симптоми за телевизију Прва открила је проф. др Виолета Станимировић.

Србија 13.08.2023 | 14:04
Мишја грозница хара Србијом! Који су симптоми?

"Мишју грозницу изазивају "хантавируси", инкубациони период је од две до четири недеље. Тако да човек вероватно где је био да би могао да препозна те прве симптоме који се јављају после неке четири недеље. То су врло акултни симптоми који трају од једне до три недеље", објашњава проф. др Васиљевић и додаје:

"Јавља се висока температура, главобоља, црвенило очију, бол у слабинама, који може да буде диференцијално дијагностички са неким другим стварима. Следи друга фаза која траје отприлике десет дана, врло озбиљна ваза, у којој је температура и даље 40 степени, осећа се бол у слабинама и долази до крварења из носа, чак и из уста, коже... Долази до поремећаја функције бубрега, до појаве крви у мокраћи, у фецесу, чак и вагинално крварење. У целој тој причи човек престаје да мокри, тада је већ у питању болнички третман."

Коментари / 0

Оставите коментар