Mišja groznica hara Srbijom! Koji su simptomi?

U Srbiji su potvrđena još tri slučaja mišje groznice kod muškaraca iz okoline Ivanjice, i to je ukupno 14 slučajeva od početka ove godine, a koji su sve simptomi za televiziju Prva otkrila je prof. dr Violeta Stanimirović.

Srbija 13.08.2023 | 14:04
Mišja groznica hara Srbijom! Koji su simptomi?

"Mišju groznicu izazivaju "hantavirusi", inkubacioni period je od dve do četiri nedelje. Tako da čovek verovatno gde je bio da bi mogao da prepozna te prve simptome koji se javljaju posle neke četiri nedelje. To su vrlo akultni simptomi koji traju od jedne do tri nedelje", objašnjava prof. dr Vasiljević i dodaje:

"Javlja se visoka temperatura, glavobolja, crvenilo očiju, bol u slabinama, koji može da bude diferencijalno dijagnostički sa nekim drugim stvarima. Sledi druga faza koja traje otprilike deset dana, vrlo ozbiljna vaza, u kojoj je temperatura i dalje 40 stepeni, oseća se bol u slabinama i dolazi do krvarenja iz nosa, čak i iz usta, kože... Dolazi do poremećaja funkcije bubrega, do pojave krvi u mokraći, u fecesu, čak i vaginalno krvarenje. U celoj toj priči čovek prestaje da mokri, tada je već u pitanju bolnički tretman."

Komentari / 0

Ostavite komentar