Промовисане су шовинистичке идеје, казнити одговорне

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски затражио је данас да организатори јавних скупова у Тетову и Чаиру буду санкционисани због кршења законских одредби у вези са употребом државне заставе, химне и застава и симбола заједница, као и потпуним игнорисањем симбола државе. 

Регион 13.08.2023 | 13:20
Промовисане су шовинистичке идеје, казнити одговорне

Пендаровски је у реаговању поводом посете премијера привремених приштинских инситуција Аљбина Куртија Тетову, где је била истакнута застава тзв. "велике Албаније“, позвао надлежне органе да што пре реагују у складу са процедурама.

"Истицање провокативне националистичке иконографије, која промовише великодржавне шовинистичке идеје, представља распламсавање етничке мржње и нетрпељивости, чиме се недвосмислено нападају основни принципи и вредности Оквирног споразума, као и концепт Македоније као мултиетничке државе", навео је Пендаровски у саопштењу објављеном на сајту председника Северне Македоније. 

Како је оценио, начин реализације идеје о преименовању улице у општини Чаир је у супротности са принципом демократске расправе и поштовања историјског наслеђа свих заједница у држави. 

"У том смислу, очекујем од надлежних инспекцијских служби да провере да ли је при доношењу одлуке испоштован принцип двоструке вец́ине, што треба да обухвати и гласове заједница које нису вец́инске у тој општини", закључио је Пендаровски.

Курти се у петак током незваничне посете Северној Македонији састао само са лидерима опозиционих партија Албанаца и приствовао преименовању улице „Друга македонска бригада“ у „Адем Демаћи“ у скопској општини Чаир.

На скупу у центру Тетова током Куртијеве посете истакнута је застава тзв. „велике Албаније“, која обухвата делове Северне Македоније, Црне Горе, Србије и Грчке.

(Тањуг) Фото: асиатимес

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Прњавор

13.08.2023 14:05

Чисто сумњам да су албанци гласали за то да им се улица зове "друга македонска бригада"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Прњавор

15.08.2023 10:55

Ово је у Скопју

Name

Гласнарода

13.08.2023 14:14

Овај тек схватио да С.Македонија не постоји!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.08.2023 15:34

Да све би то требали казњавати, али су они стиценици силе зла. Понасају се, како они од њих затразе. Кад си мали, нема друге него трпети злитворе да би презивео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Мирослав

15.08.2023 11:06

Нема сила доброг и зла у међународној политици, само интереси, и Русија би нас сутра продала за своје интересе у секунди, као многе до сада, немојте гајити те илузије... На крају крајева Милошевић је продао РСК, немају статус бораца данас ти људи, а камоли да причамо о неким "пријатељима" и "непријатељима" на међународном плану, САМО ИНТЕРЕСИ

Name

Буша

14.08.2023 06:51

Курти је легално ушао на територију Сјеверне Македоније. То и Пандоровски зна, јер је та посјета најављена. Шта се догађало на том скупу, то тек треба доказати. Из обраћања предсједника С Македоније, наводно спорна је била застава велике Албаније и не истицање заставе С Македоније. Код нас Жељка Цвијановић не истиче заставу БиХ када прима стране представнике. Иако је Члан предсједништва БиХ из реда Српског народа.

ОДГОВОРИТЕ