Promovisane su šovinističke ideje, kazniti odgovorne

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je danas da organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu budu sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave, himne i zastava i simbola zajednica, kao i potpunim ignorisanjem simbola države. 

Region 13.08.2023 | 13:20
Promovisane su šovinističke ideje, kazniti odgovorne

Pendarovski je u reagovanju povodom posete premijera privremenih prištinskih insitucija Aljbina Kurtija Tetovu, gde je bila istaknuta zastava tzv. "velike Albanije“, pozvao nadležne organe da što pre reaguju u skladu sa procedurama.

"Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje, predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države", naveo je Pendarovski u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Severne Makedonije. 

Kako je ocenio, način realizacije ideje o preimenovanju ulice u opštini Čair je u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica u državi. 

"U tom smislu, očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke ispoštovan princip dvostruke većine, što treba da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini", zaključio je Pendarovski.

Kurti se u petak tokom nezvanične posete Severnoj Makedoniji sastao samo sa liderima opozicionih partija Albanaca i pristvovao preimenovanju ulice „Druga makedonska brigada“ u „Adem Demaći“ u skopskoj opštini Čair.

Na skupu u centru Tetova tokom Kurtijeve posete istaknuta je zastava tzv. „velike Albanije“, koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

(Tanjug) Foto: asiatimes

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Prnjavor

13.08.2023 14:05

Čisto sumnjam da su albanci glasali za to da im se ulica zove "druga makedonska brigada"..

ODGOVORITE
Name

RE Prnjavor

15.08.2023 10:55

Ovo je u Skopju

Name

Glasnaroda

13.08.2023 14:14

Ovaj tek shvatio da S.Makedonija ne postoji!!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

13.08.2023 15:34

Da sve bi to trebali kaznjavati, ali su oni sticenici sile zla. Ponasaju se, kako oni od njih zatraze. Kad si mali, nema druge nego trpeti zlitvore da bi preziveo.

ODGOVORITE
Name

RE Miroslav

15.08.2023 11:06

Nema sila dobrog i zla u međunarodnoj politici, samo interesi, i Rusija bi nas sutra prodala za svoje interese u sekundi, kao mnoge do sada, nemojte gajiti te iluzije... Na kraju krajeva Milošević je prodao RSK, nemaju status boraca danas ti ljudi, a kamoli da pričamo o nekim "prijateljima" i "neprijateljima" na međunarodnom planu, SAMO INTERESI

Name

Buša

14.08.2023 06:51

Kurti je legalno ušao na teritoriju Sjeverne Makedonije. To i Pandorovski zna, jer je ta posjeta najavljena. Šta se događalo na tom skupu, to tek treba dokazati. Iz obraćanja predsjednika S Makedonije, navodno sporna je bila zastava velike Albanije i ne isticanje zastave S Makedonije. Kod nas Željka Cvijanović ne ističe zastavu BiH kada prima strane predstavnike. Iako je Član predsjedništva BiH iz reda Srpskog naroda.

ODGOVORITE