Број жртава пожара на Хавајима повећан на 89

Број жртава пожара на Хавајима повећан је на 89, али се страхује да ће број страдалих бити већи док спасилачки тимови претражују згаришта у граду Лахајна.

Свијет 13.08.2023 | 11:47
Број жртава пожара на Хавајима повећан на 89

Према неким процјенама, трошкови обнове Лахајне достићи ће 5,5 милијарди долара, саопштила је Федерална агенција за управљање ванредним ситуацијама /ФЕМА/.

У пожарима је оштећено или уништено више од 2.200 објеката, а ватрена стихија је захватила подручје површине више од 850 хектара.

Гувернер Хаваја Џош Грин рекао је на конференцији за новинаре да ће број погинулих наставити да расте.

Шеф полиције округа Мауи Џон Пелетијер рекао је да пси обучени да откривају тијела покрили су само три одсто подручја претраге.

Званичници су обећали да ће преиспитати државне системе за обавјештавање о ванредним ситуацијама након што су мјештани поставили питање да ли је могло више да се уради у смислу упозорења прије него што је ватра захватила њихове домове.

Неки су били приморани да спас пронађу у Тихом океану.

Сирене стациониране око острва, чија је намјена да упозоре на предстојеће природне катастрофе, никада се нису огласиле, а нестанци струје и сигнала мобилне телефоније ометали су друге облике упозорења.

Државни тужилац Ен Лопез рекла је да покреће ревизију доношења одлука прије и током пожара, док је Грин рекао за Си-Ен-Ен да је одобрио ревизију хитног одговора.

Званичници су навели да су кварови на комуникационој мрежи, удари вјетра до 130 километара на час и одвојени шумски пожар учинили скоро немогућом координацију у реалном времену са Агенцијом за управљање ванредним ситуацијама која издаје упозорења и наредбе за евакуацију.

"Временом ћемо установити да ли смо могли боље да заштитимо становништво", рекао је Грин, додајући да су вишеструки пожари и јак вјетар створили екстремно тешке услове.

Ово је најгора природна катастрофа на Хавајима која је премашила цунами из 1960. године када је погинула 61 особа.

(Срна) Фото: Тхе Индепендент

Коментари / 0

Оставите коментар