Власт Српске крши Устав: Ускраћивање права на лијечење?!

Труднице, породиље, дјеца и старије особе имају право на бесплатно лијечење, односно право на здравствену заштиту која се плаћа из јавних прихода – јасно је написано у Уставу Републике Српске. Ипак, трудница која се породи, мораће да плати све трошкове из свог џепа, уколико њен послодавац није уплатио доприносе на плату на вријеме. Исто важи и за породиље и за дјецу чијим родитељима или старатељима нису уплаћени доприноси.

Република Српска 12.08.2023 | 19:40
Власт Српске крши Устав: Ускраћивање права на лијечење?!

Адвокат Владимир Драгичевић, за БН телевизију објашњава да један Закон, у овом случају Закон о обавезном здравственом осигурању РС, који је недавно ступио на снагу, не би смио бити изнад једног Устава, као што је то сада случај.

„Сматрам да је оваква пракса директно у супротности са Уставом РС, јер труднице, дјеца и старија лица имају право да се лијече из јавних прихода без икаквог ограничења, а ако неко поставља ограничења у складу за неким законом, то се не односи на ове категорије. Прије свега треба преиспитати уставност Закона о обавезном здравственом осигурању“, поручује адвокат Драгичевић.

Једини излаз из овог проблема је, како каже адвокат Владимир Драгичевић, у измјени предметног закона или доношењу одлуке од стране Фонда здравственог осигурања РС по којој би се ове категорије сматрале осигураним лицима. У Фонду не желе ни да чују за тај приједлог.

"Свима у друштву би требало да буде у интересу да се поштују законске обавезе, јер ако се за некога који ради и добијају мјесечну плату, не уплаћују доприноси, његово лијечење би се требало, онда, финансирати од онога за које се доприноси редовно уплаћују. Да ли је то порука коју треба да се пошаље? Теза да без обзира на то што послодавац није уплатио доприносе раднику који је то и зарадио треба омогућити одобравање права из здравственог осигурања заснована је на по30 грешној поставци, јер се на тај начин оправдава кршење закона, што вјерујемо никоме није циљ" - кажу у Фонду здравственог осигурања РС. 

Адвокат Владимир Драгичевић каже да је могуће и подношење захтјева пред надлежним окружним судом, али то тек након што одређеној особи буде ускраћено право на здравствену заштиту.

 „Тај захтјев јесте доста једноставнији и краће траје него класична тужба. Потребно је да се овакав случај заиста деси и да Фонд одбије услугу, односно да нпр не третира трудницу као осигураника, или да Дом здравља изда рачун, јер у складу са Уставом он не смије да ускрати овим категоријама право на пружање здравствене заштитте“, поручује Драгичевић.

Из Фонда здравственог осигурања РС поручују да су послодавци имали скоро три године, да се пресаберу, измире дугове и наставе редовну уплату доприноса. Сви су били упозорени на вријеме да је ванредна ситуација у Српској укинута, те подсјећају да само поштују законе. Пореска управа РС је надзорни орган који би требало да прати, контролише и кажњава несавјесне послодавце. Очигледно безуспјешно. Тања Вукомановић, посланик ПДП – а у Парламенту Српске поручује да би трајно рјешење биле драконске казне за несавјесне послодавце, колики дуг за доприносе толика и казна која додатно мора да се плати.

 „Трудница запослена на УКЦ – у не може да се лијечи бесплатно јер она нема здравствено осигурање. Дошли смо у ситуацију да дјеца не могу да приме вакцину, јер се вакцина не може платити и нису знали шта да раде, јер дијете није било осигурано. Све је то велики проблем и рјешење у које су нас довели“, каже Вукомановић.

У Републици Српској је, закључно са јуном ове године, било 253 хиљаде радника за које су редовно уплаћивани доприноси, док 46 хиљада није имало право за здравствену заштиту због послодаваца који су исплатили плате, али не и уплатили дорпиносе. Апсурд у свему томе је што међу њима махом има институција из јавног сектора, што значи да је у том случају послодавац држава, иста она која би требало и да контролише и казни несавјесне послодавце.

(БН/Фото: Геттy Имагес) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Мо

12.08.2023 20:02

Потпуно погресни механизми се примјењују. Закон је оцигледно неуставан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2023 20:21

Није то једини закон. Шта је са законом који послодавци не поштују. Морају се такви кажњавати и судити јер они су кривци. Није трудница ни фонд здравства ни устав крив. Једино послодавац.

Name

блбл

13.08.2023 08:32

Фактуру послати послодавцу који није плацао осигурање.

Name

То знаци

12.08.2023 20:41

Да дисиденте без осигурања неце моци трпати по психиатријама, не знам како це ту изнац ресење, јер то им треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ФОНД

12.08.2023 20:51

О каквом закону причају из Фонда када они не поштују судску пресуду за рефундацију трошкова лијечења?

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

12.08.2023 21:42

Већина здравствених радника у РС тренутно нема право на здравствену заŝтиту. Један сам од њих. Имам статус РВИ, али да би био осигуран по том основу морао би да напустим посао пред пензију. Ето такво смо друŝтво створили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2023 23:44

Захвали се послодавцу и владајућој касти

Name

ре 11903

13.08.2023 09:40

а ти, буздоване, коментариши по порталима, сакривен, јер немаш јајца да то кажеш јавно...е због таквих као ти ово друштво и јесте накарадно...рви си, ал у шимичима, у линбургу мјесецу кад се мајмуни шишају...ви сте криви, лафо борци неки...поткупљиве јајаре

Name

Истина

12.08.2023 21:42

Они из Устава поштују само што им одговара. Устав и Народна скупштина су нажалост код нас позориште са луткама а зна се ко вуче конце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прије,

12.08.2023 22:30

Десетак година, послије рада код приватног послодавца, који је због мањка посла мени дао отказ, сам сазнала да ми нису уплаћени порези, доприноси, здравсвено, срећом није ми ни требало то здравствено. Пријавила сам инспекцији рада, тамо сам се на разговору са инспектором осећала као највећи лопов у држави, обратила сам се и пореској управи, они су били у сталном контакту са мном, професионално су радили, али тај приватник је одјавио делатност и ја остадох ни на небу ни на земљи. Значи исто је и пријавити власника и не пријавити јер их нико не кажњава. Имали су им шта одузети и тиме измирити обавезе према мени. Тако сви се ми можемо да само нервирати, безвезе жалити послодавац је увијек у предности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.08.2023 22:32

Лијеците робијасе и у ице бесплатно а дјецу и труднице нецете дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

12.08.2023 23:46

Ријешење за ову заврзламу је тако једноставно, живите здраво !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да нема ентитета

13.08.2023 00:45

...било би куд и камо лакше се носити се са лоппвлуко. Било би га али би било и лакше сузбијати исти. Овако, тзв рс (која постији да би се ресурси Босне и Херцеговине уништавали и сијала мржња према Бошњацима јер су муслимни) опстаје као рак рана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Да нема ентитета,

13.08.2023 11:56

Јаране два ентитета, а у вас 10 кантона, смањите то мало, вама сам Република Српска смета, а у вас 10 пута свега више.

Name

Полетарац

13.08.2023 13:08

Стварно је до Српске? Како онда господја Изетбеговиц проведе цијелу каријеру у здравству без адекватног образовања? Нису проблем ни ентитети, ни лопузе као Себија, вец идиоти као ти који се лозе на глупости и одбијају да виде ста је стварни проблем у насем друству - свеопсти, добро укорјењен примитивизам, и склоност корупцији.

Name

Зато РС

13.08.2023 08:22

...и постији. Зато је и створена . Да крши све законе и људске и моралне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

13.08.2023 09:35

ова невласт крши све што се може скршити, док и сами не буду скршени, а хоће, дочекаћемо и тај дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

13.08.2023 10:15

Није залосно било би смјесно. Цовјек је све унистио заједно са својом сектом и дио људи га и даље подрзава . Сад кад мецка заигра пред њиховим вратима бице кукања . Ста зове нас да бранимо институцију предсједни Републике а он кад јс гдина Попласена с тим истим странцима избацио из Банског двора није се огласавао. Како сијес тако изањес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2023 12:28

Само си још требао да кажеш да крше и Повељу УН како си кренуо! Зато дијете не млати празну сламу јер то што говориш то радиш зато што себи тражиш посла као адвокат и ни због чег другог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

13.08.2023 23:59

Ако господа вец познају Уставне одредбе и јасно им је да Закон није у складу са Уставом, нема потребе да то објављују по медијима, довољно је да упуте Апелацију Уставном Суду РС, они као адвокати или посланици у НСРС то могу урадити, за разлику од обицних градјана, трудница, дјеце... У нормалном систему те Одредбе суд одбаци вец у фази припреме прије изгласавања, тад су сви имали нацрт и послан је у Комисију Уставног Суда која је дала неку Сагласност да би био Усвојен, дакле ако је ступио на снагу јос прије неколико година, ста смо цекали и ко су цланови те Комисије која је дала сагласност, да се провјере њихове дипломе правника, али и њихов конто имовине, да ли је све легално стецено и раде ли у интересу РС и њених становника.

ОДГОВОРИТЕ